HABER MERKEZİ - Vatikan'daki papalık seçiminde yeni Papa ABD'li Robert Francis Prevost oldu. Papa Prevost konuşmasına "Barış sizinle olsun" sözüyle başladı.
Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un 21 Nisan'daki vefatının ardından makamın "boş” ilan edildiği (Sede Vacante) Vatikan'da, ruhban sınıfının papadan sonraki en önemli din adamı konumundaki kardinaller, papa seçiminin ikinci gününün öğleden sonraki oturumunda yeni papayı belirledi.
Katolik Kilisesi'nin 267'nci papasının belirlendiği, Sistine Şapeli'nin bacasında beyaz dumanın tütmesiyle anlaşıldı. Yeni papanın, 133 kardinalden en az üçte ikisinin (89) oyunu alarak seçildiği biliniyor.
YENİ PAPA BELİRLENDİ
Sistine Şapeli'nin bacasından dördüncü tur sonunda beyaz duman yükseldi. Yeni papa 69 yaşındaki ABD'li kardinal Robert Francis Prevost oldu.
Robert Francis Prevost. 14 Eylül 1955'te Chicago, Illinois'de doğan Prevost, uzun yıllar boyunca Katolik Kilisesi'nde çeşitli görevlerde bulundu. Özellikle Peru'da misyonerlik yaparak ve Chiclayo Piskoposu olarak görev alarak Latin Amerika'da derin izler bıraktı. 2023 yılında, Papa Francis tarafından Piskoposlar Dairesi Prefekti olarak atandı ve bu göreviyle Vatikan'da önemli bir rol üstlendi.
Katolik Kilisesi'ndeki 266 papadan bugüne kadar 200'den fazlası İtalyan olurken, en son 2013 yılındaki Konklav'da ilk kez Amerika kıtasından bir papa seçilmiş ve Arjantinli Franciscus papa olmuştu.
Yeni papayı dünyaya, "Protodiacono" sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Dominique Mamberti, büyük locadan Latince "Habemus Papam (Bir papamız var)" diyerek takdim edecek.
Katolik Kilisesi'ndeki 266 papadan bugüne kadar 200'den fazlası İtalyan olurken, en son 2013 yılındaki Konklav'da ilk kez Amerika kıtasından bir papa seçilmiş ve Arjantinli Franciscus papa olmuştu.
TRUMP'TAN TEBRİK
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Papa seçilen Kardinal Prevost'u kutladı. Trump, "Papa olarak seçilen Kardinal Robert Francis Prevost'u tebrik ediyoruz. Kendisinin ilk Amerikalı Papa olması ülkemiz için ne büyük bir onur. Papa 14. Leo ile tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
PAPA'NIN İLK KONUŞMASINDA 'BARIŞ' VURGUSU
Yeni Papa 14. Leo, ilk konuşmasında barış vurgusu yaptı. "Barış sizinle olsun" sözleriyle konuşmasına başlayan Prevost, Papa Franciscus'u da anarak, diyaloglarla köprülerin kurulması gerektiğini belirtti.
Uzun yıllar görev yaptığı Peru'ya özel selam gönderen Papa Leo, acı çekenlere yardım eden bir Kilise için birlikte yürüyeceklerini söyledi.