Meral Danış Beştaş: Ortadoğu’daki gelişmeler Türkiye’ye ‘iç sorunlarını çöz’ diyor

İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından birinin barış olduğunu belirten Meral Danış Beştaş, “Ortadoğu’daki gelişmeler Türkiye’ye ‘İç sorunlarını çöz’ diyor. Biz Üçüncü Yolu temsil ediyoruz. Ortadoğu'nun demokratik bir kimliğe bürünmesini savunuyoruz” dedi.

HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, Ortadoğu’daki gelişmelerin, Türkiye’ye ‘kendi içini sorunlarını çöz’ dediğini ifade ederek, iktidarın süreci ağırdan aldığı yorumalarına dair, “Bu konuda ağırdan alma hali var. Tam kararsızlık da diyemiyorum. Dışarıda bekle-gör gibi bir politika seziliyor. Ama orada da bir tartışma olduğunu duyuyoruz” dedi.
 
Hakların Demokratik Kongresi (HDK), 3 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 13’üncü Olağan Genel Kurul’da onurlu bir barışın inşası için bir dizi çalışma ve program önüne koydu. Bu kapsamda halk toplantıları, buluşmalar, konferans ve paneller gerçekleştiren HDK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ile birlikte barışın toplumsallaşması için çalışmalarını daha da arttırdı.
 
HDK Eş Sözcüsü Meral Danış Beştaş, yürüttükleri çalışmaları, devletin atması gereken adımları ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri ajansımıza değerlendirdi.
 
TÜRKİYE’NİN SORUNLARINDAN BİRİ BARIŞ 
 
HDK’nin Kasım ayında gerçekleştirdiği 13’üncü Olağan Kurul’da barışın inşası ve toplumsallaşması için planlamaya gittiklerini anımsatan Meral Danış Beştaş, bu kapsamda da 8-9 Şubat'ta uluslararası bir konferans düzenlediklerini söyledi. Yanı sıra birçok kent, bölge ve merkezde “Barışı Konuşuyoruz” buluşmaları gerçekleştirdiklerini belirten Meral Danış Beştaş, bu buluşmaların tek taraflı sunum değil karşılık görüş alışverişi yapılarak gerçekleştirildiğini dile getirdi. Türkiye’deki en büyük ihtiyaçlarından birinin barış olduğunu vurgulayan Meral Danış Beştaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1990’lı yıllardan bu yana Kürt sorununu şiddetsiz yöntemlerle çözmek istediğini söyledi.
 
Toplumun sürece nasıl baktığı ile ilgili Meral Danış Beştaş, şunları belirtti: “Doğrusu toplumun farklı katmanlarında farklı şekillerde dile geliyor. İlk dikkatimi çeken meselelerden biri güvensizlik. Bize değil iktidara bir güvensizlik ifade ediliyor. Kaygılı bir yaklaşım var. Bir yandan büyük bir istek ve çaba var ama diğer yandan da kafalarının köşesinde bir kaygı olmadığını söyleyemem. Kaygılı olmaları iktidarın yönetme biçimi ve yaptıklarıyla ilgilidir. Somut örneklemek gerekirse; 2015'ten bugüne kadar bir çökertme planı devreye sokuldu. Sonrasında Suruç Katliamı, 10 Ekim Katliamı oldu. 7 Haziran seçimleri iptal edildi. Eş genel başkanlarımızın içinde olduğu milletvekili grubunda olan bizler tutuklandık. O günden bugüne deyim yerindeyse sıkıyönetimi aşan bir süreç yaşandı ve bunlar Kürt halkının hafızasında yaşıyor. Hala cenazelerini arayan aileler. Hasta tutsak yakınları var. Sudan sebeplerle haklarında dava açılan 10 binler var. Bunun gibi birçok olgu tabii ki bu kaygıyı ve güvensizliği besliyor.”
 
ABDULLAH ÖCALAN’IN ÇAĞRISI
 
Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki çağrısına uluslararası kamuoyundan gelen desteğe dikkat çeken Meral Danış Beştaş, “Sadece devletler düzeyinde değil, toplumlar düzeyinde de destek buldu. Bugün dünyanın dört bir yanından filozofların, akademisyenlerin, Nobel ödüllü insanların çözüme ve barışa destek verdiği bir zaman diliminde yaşıyoruz. Ama Türkiye'de ne yaşanıyor? Toplumun bir kesimi yine düşman ilan ediliyor. CHP'li belediyelere yönelik atanan kayyumlar, tutuklamalar, her söz kuran insanın cezaevi tehdidiyle karşı karşıya kalmasıyla bir kutuplaştırma siyaseti yürütülüyor. Bunun illa bize yönelik olması gerekmiyor. Sonuçta Türkiye toplumunun tamamı bu sürecin tarafıdır. Bu süreçte sadece HDK, DEM Parti, Abdullah Öcalan ya da AKP-MHP olmamalı. Herkes olmalıdır. Çünkü bu süreç hepimizin hayatını etkileyecek bir süreç. Yaptığımız toplantılarda ‘Bu kadar baskı uygulayan, bu kadar yargıyı araçsallaştıran, halk iradesini tanımayan bir iktidardan ne bekliyorsunuz?’ deniliyor. Bizim için barış ve demokratik toplum mücadelesi asla birbirinden ayrı düşünülemez. Tek başına barış olamaz. PKK kendini feshetti. ‘Bu silahlı isyanı doğuran sebepler orta yerde durursa, demokrasizlik devam ederse nasıl çözüm olacak’ diyeceğiz. Biz herkes için adalet, herkes için demokrasi ve herkes için hak özgürlük mücadelesi yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
SÜREÇ HALKLARLA YÜRÜR 
 
İktidarın CHP ve diğer muhalefete yönelik bir baskı politikası uyguladığını belirten Meral Danış Beştaş, “Bu baskılar HDK’ye de yapıldı. Operasyonlar oldu. 30 arkadaşımız tutuklandı. Şu anda 11 arkadaşımız hala cezaevinde. Buna benzer uygulamalar da sürece dair güvensizliği besleyen sebepler. Fakat bu saldırılar bizi yolumuzdan alıkoymadı, koyamaz. Çünkü barışı, mücadele edecek bir değer olarak görüyoruz. Bu baskılarla toplumun farklı kesimlerine ‘gitmeyin, çalışmayın, örgütlenmeyin’ mesajı vermeye çalışıyorlar. İktidar kendisine biat, tabi bir yurttaş topluluğu istiyor. Mücadelesizlik, dirençsizlik ve talepsizlik dayatılıyor. Bir adalet mücadelesine karşı dahi saldırı, gözaltı ve tutuklamalar var. Örneğin Fatih Altaylı tutuklandı. Kendisine fikir olarak yakın değilim. Ama Fatih Altaylı düşüncesi, eğilimi, bağlılığı ne olursa olsun gazeteci kimliğiyle tutuklanmıştır. HDK olarak bunların karşısında duruyoruz. Sonuç olarak bu süreçler sadece iktidarla değil halklarla yürütülür. Bütün yurttaşlar hedef kitledir ve bu masanın etrafındadır. Herkesin görüşünün değerli ve önemli olduğuna inanan bir yerden yaklaşıyoruz. Toplumun rızası çok hayati önemdedir” diye belirtti. 
 
KOMİSYON TEMMUZ’DA ŞEKİLLENECEK 
 
Meclis’te kurulması gündemde olan komisyona da değinen Meral Danış Beştaş, “Diyalog ve müzakere süreçlerinde görüşmelerin varacağı noktalar vardır. Bir de yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor. Buradaki adres Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Sayın Öcalan da bunu söylüyor.  Komisyona dair ‘nasıl kuralım, kaç kişiden kuralım, karar yeter sayısı nasıl olsun, ne zaman çalışmaya başlasın’ gibi birçok başlık var. Bunların hepsi değerlendirilecek. Önce bir iradenin ortaya çıkması lazım. Gördüğüm ve izlediğim kadarıyla İYİ Parti hariç buna karşı çıkan parti yok. Komisyon bir an önce kurulmalı. Bu hafta içinde olmasını bekliyoruz ve Temmuz ayı içinde şekillenecek diye bekliyoruz. Ondan sonra hangi değişikliklerin gündeme geleceğini peyderpey konuşuyor olacağız” dedi. 
 
YARGI MEKANİZMASI DEĞİŞMELİ 
 
Sürecin başarıya ulaşması için yargı mekanizmasının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Meral Danış Beştaş, “Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) atamalarının adil olması gerekiyor. Demokratik bir anayasa diyoruz.  Ana dilinde eğitim, yerel yönetimin güçlü bir şekilde yaşama geçmesi, kamusal alanda bütün dillerin kullanılabilmesi, yer isimlerinin değişmesi gerekir.  Terörle Mücadele Kanunu gibi kanunların değişmesi gerekir” diye belirtti. 
 
AKP İKTİDARININ TUTUMU 
 
MHP’nin toplumla buluşma kararını olumlu gördüğünü ifade eden Meral Danış Beştaş, iktidarın sürece dair hızlı hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. “İktidarın neden ağır hareket ettiği” sorusuna Meral Danış Beştaş, şu yanıtı verdi: “Bu konuda bir ağırdan alma hali var. Tam kararsızlık da diyemiyorum. Dışarıdan ‘bekle-gör’ gibi bir politika seziliyor. Ama orada da bir tartışma olduğunu duyuyoruz. Basına da yansıyor. Temmuz ayında Meclis 1 Ekim’e tatile girecek. O süre çok önemli bir zaman dilimi. Bütün parlamento grupları ve il ve ilçe örgütleri bu konuda çalışma yapmalılar. Toplumun rızası derken bunu tek başımıza yapalım iddiasında değiliz. Bütün partilerin bu çalışmaları yürütmesi lazım. Olumsuz yaklaşanların da bence bunun karşılığında bir siyasi beklenti ve karşıtılık üzerinden nemalanma halleri var. Bence onlar da hüsrana uğrayacak.”
 
ORTADOĞU’DAKİ GELİŞMELER VE TÜRKİYE 
 
Meral Danış Beştaş, son olarak Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere değinerek, şöyle devam etti: “Yaşanan gelişmeler Türkiye’ye ‘kendi içini temizle, sorunlarını çöz’ diyor. ‘Temizlemeyi’ bir metafor olarak söylüyorum. Ortadoğu hakikaten son yüzyıllarda ilk defa bu kadar vahim boyutlarda ve bir çalkantı yaşıyor. Korkunç bir ortam. Egemen devletler, bu toprakları yeniden nasıl şekillendireceklerinin hesapları içindeler. Kesinlikle ne İsrail ne de İran'dan yana değiliz. Olmak zorunda da değiliz. Bizim bakacağımız şey oradaki yönetim şekilleridir, halklara yaklaşımıdır ve insanlık değerleridir. Bu meseleye buradan yaklaşırız. Dün İran’da iki Kürt genci idam edildi. İran’da halka zulmeden bir rejimden söz ediyoruz. İsrail de Gazze’de soykırım uyguluyor. Ortadoğu'nun demokratik bir kimliğe bürünmesini savunuyoruz. Kürtler ‘İsrail'den yana olsun’ gibi bir propaganda var. Biz Üçüncü Yolu temsil ediyoruz. İki tarafa da yaslanmak zorunda değiliz. Bu yönüyle savaş bölgelerinde yaşayan halkların bu haksızlığa boyun eğmemesi de çok önemli. Mesela önemli gelişmelerden bir tanesi de geçen hafta İsrail’de yaşandı. İran'a saldırı olmadan önce İsrail'de yüzbinlerin katıldığı bir protesto yürüyüşü yapıldı. İsrailliler Gazze'ye yönelik saldırılara karşı kendi ülkesini protesto ediyor. Bu yönüyle halkların bulundukları yerden yapacakları çok şey var.” 
 
MA / Melik Çelik
 

Diğer başlıklar

28/06/2025
22:23 Marsilya’da ‘Öcalan’a özgürlük’ çağrısı
22:00 Amed'te halk toplantıları: Devlet adım atmalı
21:30 Yangın açıklaması: 83 yangından 8’i aktif
21:12 Madımak anması: 2 Temmuz’a çağrı
21:09 Şirnex’teki doğa talanına tepki: Sessiz kalmayın
21:02 Manisa ve Sakarya’da yangın: Yerleşim yerleri boşaltıldı
20:43 Paramiliter gruplar Girê Eyndarê Tepesi'ne zarar verdi
20:34 İHD Çewlîg’de 7 yıl sonra temsilcilik açtı
20:17 Amed’de 6 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi
20:07 Marmara için kuvvetli rüzgar uyarısı
19:57 İran’a uçak seferleri başlıyor
19:22 Birçok yerde orman yangını çıktı
19:18 Trump’ın İran’a askeri hareket yetkisini kısıtlamaya yönelik tasarı reddedildi
19:15 Konya’da erkek şiddeti: 2 kadın ağır yaralandı
19:11 Erdoğan ‘İBB’ açıklaması: Ahtapotun kollarını kendileri açıklıyor
19:02 'Savaş sonrası İran baskıyı arttırdı'
18:59 Beyoğlu’nda eylem ve etkinlik yasağı
18:51 Gazeteci İrfan Değirmenci gözaltına alındı
18:48 İsrail saldırılarında 11 gazeteci katledildi
18:45 Medeni Yıldırım mezarı başında anıldı
18:39 İran'da 14 kadın, 3 çocuk katledildi
18:36 Bursa’da doğalgaz patlaması: 3’ü işçi 4 kişi yaralandı
18:31 MKM 35'nci yılında yeni mekanını törenle açtı
18:24 Şêx Seîd konferansı sonuç bildirgesi: Mezar yerleri açıklansın
18:08 Özel’den ‘kongre davası’ açıklaması
17:57 Sakine Cansız Kadın Festivali başladı
17:40 DFG ve MKG: Zeynep Durgut’un yanındayız
17:35 Şêx Seîd isyanının toplumsal bellekteki yeri tartışıldı
17:28 Antalya’da orman yangını
17:14 'Perihan Sevda Erkılıç’ın beslenme ve tedavi hakkı gasp ediliyor'
17:07 2 günde 111 yangın çıktı
16:48 30 yılın ardından tahliye edilen Engin’e kitlesel ziyaret
16:23 Ayşegül Doğan: Demokratik bir yaşam inşa edeceğiz
16:14 Sebahat Tuncel: Engellilere bakış açısını değiştirebiliriz
16:05 Rojin Kabaiş’in ailesi dosya savcısıyla görüştü
15:47 Sekasur’da kum ocağına karşı nöbet!
15:41 Roboskî Katliamı 162'nci ayında: Adalet sağlanmadan barış olmaz
15:14 Hasta tutsaklar için tahliye çağrısı
14:42 Af Örgütü’nden Galatasaray Meydanı için kampanya
14:25 Bayındır’dan partilere: Öcalan’ın ulusal kongre çağrılarına cevap verin
14:22 Çukurova TUAY-DER kongresi: Öcalan'ın çağrısı çözüme kapı araladı
14:21 'Barış iddiası varsa ihraçlar iade edilmeli'
14:20 Engelliler İçin Demokratik Toplum Konferansı: Sürecin öznesi olmalıyız
14:15 Tülay Hatimoğulları: Yasal adımlar atılmalı, KHK'lilerin sorunları giderilmeli
14:04 Demokratik Birlik İnisiyatifi Wan'da toplandı
13:41 Kayıp yakınları 3 kentte adalet talep etti
13:32 Şêx Seîd isyanının Kürdistan’a etkisi tartışıldı
13:27 Bin 57'nci hafta: 5 kişinin failleri yargılansın
13:06 Göçük altında kalan işçiler hayatını kaybetti
12:57 Çiğli ve Akhisar'da orman yangını
12:33 Çocuğa polis işkencesi davasında karar bozuldu: İndirim yapılmadı!
12:29 Amed’de çıkan yangın söndürüldü
11:40 Öldürüldüğü iddia edilen Ceylan'a dair açıklama
11:34 DEM Parti ABD’de süreç eksenli temaslarda bulundu
11:23 HPG BİM: Türk ordusunun saldırıları sürüyor
11:21 Anevrizma hastalığı olan tutsağa 'revirde ameliyat' önerisi!
10:59 Ceyhan'da bir kadın katledildi
10:58 Yıldırım katledileli 12 yıl oldu: Mücadelesine sahip çıkacağız
10:48 Mazlum Erenci mezarı başında anılacak
10:44 Erdîş Bahar Şenliği'ne katılan sanatçılar: Kültürümüze sahip çıkalım
09:17 9 kent için 'sarı kod' uyarısı
09:10 Madımak'ın tanığı: Aleviler eşit yurttaş olarak görülmeden barış sağlanmaz
09:10 Sel nedeniyle evleri zarar gören yurttaşlar çözüm istiyor
09:09 Zeynep Durgut'a tehdide gazetecilerden tepki: Cezasızlık politikası mafyaların önünü açıyor
09:08 İHD'li Pınar Zengin: Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sürece katkı sunar
09:07 100 yıldır mezar yeri açıklanmayan Şêx Seîd'in torunu: Adil barışa destek sunarız
09:06 Petrol kuyuları yarım asırlık köyün kaynak sularını kuruttu
09:06 Mağduru oynayan avukata mahkeme aranıyor!
09:04 Ağır hasta tutsak Fatma Tokmak için yeni başvuru: Durumu çok ağır
09:00 28 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
00:00 Trump, İran'a yaptırımların hafifletilmesi çalışmalarını durdurdu
27/06/2025
23:57 İmamoğlu'ndan Özgür Özel için destek çağrısı
23:49 13 yaşındaki çocuk boğularak yaşamını yitirdi
23:06 Amed ilçelerinde halk toplantıları sürüyor
22:55 Bakan Yumaklı: Sadece bugün 67 yangın çıktı
22:18 Erdîş’te binlerce kişi şenlikte buluştu
22:12 'Demokratikleşme Cumartesi Meydanı'ndan geçer'
21:59 Suriye'de Gazeteci Hesen Zaza gözaltına alındı
21:55 Tetwan Kültür ve Sanat Festivali başladı
21:18 2 vekil DEVA Partisi'nden istifa etti
21:14 Köyü basan askerler 'kaçakçılık' gerekçesiyle evleri aramak istedi
20:33 İsrail’in İran’a saldırılarında bin 190 kişi yaşamını yitirdi
20:26 Özel sektör öğretmenlerinden çağrı: Meclis çözüm bulmak zorunda
20:17 İzmir yangınlarında 1 tutuklama 3 gözaltı
19:39 ABD'de 'doğumla vatandaşlık hakkına sınırlama' yolu açıldı
18:22 CPJ’den yetkililere muhabirimiz Zeynep Durgut için çağrı
18:18 Putin: Ukrayna’yla üçüncü tur müzakerelere hazırız
17:59 IPI raporunda Zeynep Durgut ve Berivan Kutlu’ya yer verdi
17:56 Bornava'da yangın büyüyor: Mahalle tahliye edildi
17:47 Kayyım yönetimi, hem icrayı hem de AKP’li 27 avukata vekalet verilmesini kabul etti
17:38 Bursa'da orman yangını
17:34 7 kez 'cezaevinde kalamaz' raporu verildi, ama tahliye edilmedi
17:12 İran’dan 4 Beluc yurttaşa idam cezası
16:49 Şêx Seîd, Seyîd Rıza ve Seîdê Kurdî'nin mezar yerleri için önerge
16:38 İktidarın zam teklifi açıklandı
16:27 İstanbul’da avukata tehdit: Savunma hedefte
15:55 Hak örgütleri sürece katkı için çalışmaya başladıklarını deklere etti
15:43 İzmir ve Balıkesir'de tarım alanlarında yangın çıktı
14:42 Konut almaya hak kazanan depremzedeler için 45 gün süre
14:19 Aliağa'daki yangın kontrol altına alındı
14:13 TTB Sağlık Bakanlığı önünden seslendi
14:00 DYO işçileri eylemde
13:39 Cezaevleri raporu: En temel insani haklar dahi askıya alındı
13:37 İngiltere Parlamentosu’nda Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısı
13:10 Derya Ren’ın beraat kararının gerekçesi açıklandı
12:53 DTSO'dan 'Gölgede Kalan' temalı fotoğraf yarışması
12:38 DEM Parti'den asgari ücrete zam talebi
12:37 Hindistan ve Çin sınır anlaşmazlığı için kalıcı çözüm arayışları
12:32 Taciz failinin şikayetiyle yargılanan psikoloğa beraat
12:31 Aliağa'da yangın tekrar başladı
12:29 Abdullah Öcalan: Şeyh Said bir halkın sesiydi, geri adım atmadı
12:26 Çocuk istismarından 28 yıl ceza verilip tahliye edilen eğitmen sırra kadem bastı
12:21 Dep Belediye eşbaşkanı görevden alındı
11:31 Şırnak Gazeteciler Cemiyeti: Zeynep Durgut'un yanındayız
11:30 TİS talepleri: Satış sözleşmesini değil, grev hakkını savunuyoruz
11:25 Sadece okunması 90 gün sürecek karara itiraz süresi 7 gün
11:24 Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu
10:56 Ayşegül Doğan: Süreci destekleyecek gelişmelere ihtiyaç var
10:22 Eski belediye eşbaşkanın tahliyesi 3 ay engellendi
09:22 Eğitimde iyileşme tümden değişimle mümkün
09:20 Antalya'da iki bölgede orman yangını
09:10 AKP’li Belediye ‘usulsüz’ ihaleleri ‘güvenliğe’ bağladı!
09:10 Çocuk Hakları Merkezi Başkanı: Tutuklanma çocuklarda suç oranını artırıyor
09:10 Amed'ten iktidara: 'adım at, operasyonlarını sonlandır' çağrısı
09:09 Yazar Mahir Sayın: Ortadoğu'da tek seçenek Demokratik Konfederalizm
09:09 Kadınlardan Gimgim’de yapılacak festivale çağrı
09:09 Meral Danış Beştaş: Ortadoğu’daki gelişmeler Türkiye’ye ‘iç sorunlarını çöz’ diyor
09:09 Çatışmalı süreçte ailesinden 4 kişiyi yitirdi: Devlet acil somut adım atmalı
09:08 Wan ve Qers sokaklarından krize çözüm: Sürecin barışa evrilmesi
09:01 2 oğlunun cenazesi kaldırıma gömülen baba: Barış acımızı dindirir
09:00 27 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
00:04 Şirnex'te 5 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
26/06/2025
23:54 Bakırhan İngiltere'de: Öcalan’ın fikirlerinin hayata geçmesi kritik önemdedir
23:06 Dêrik'te Abdullah Öcalan için kitlesel yürüyüş
22:49 Farqîn ve Xana Axpar’da halk toplantıları: Devlet somut adım atsın
22:07 Erdoğan, Katar Emiri ile görüştü
21:50 Çetin Arkaş için çağrı: Vakit kaybetmeden hasta tutsaklar serbest bırakılmalı
21:21 Madde bağımlılığına karşı broşür dağıtıldı
20:33 18 yaşındaki Oya Budak ayrıldığı erkek tarafından katledildi
19:54 Buca işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı
19:51 Emekliler hakları için sokağa çıktı
19:25 Gazeteci Metin Yoksu tutuklandı
19:01 DEM Parti Fethiye'de kadınlarla buluştu
18:58 Riha'da KHK'liler için eylem
18:54 İran’da Beluç öğretmen katledildi
18:49 DW Türkçe'nin erişim engeli kaldırıldı
17:52 Halk TV'ye 10 gün yayın durdurma cezası
17:33 Katledilen Yaprak Türk'ün cenazesi kadınların omuzlarında taşındı
17:21 ÖHD Çetin Arkaş için hashtag çalışması başlatacak
17:14 Gazeteci Hakan Ergün tahliye oldu