Kürt sorununun çözümünde heba edilen süreçler

img
İZMİR - Kürt sorununun çözümü noktasında gelişen süreçler, iktidarların adım atmaması ya da "tasfiye" hedefleri nedeniyle heba edildi. Gazeteci Amed Dicle, "İnkar ve imha durursa şiddet ve savaş da sona erer. Zihniyet değişimi yaşanmadığı sürece bir çözüm geliştirilemez" dedi. 
 
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana izlenen imha ve inkar politikaları, tarihsel Kürt sorununun daha da derinleşmesine neden oldu. Ülkeyi yöneten partiler değişti ancak Kürt sorununa dönük "güvenlik" yaklaşımı hiç değişmedi. Sorunu görmezden gelen ya da yok sayan hükümetler yok olup giderken, imha ve inkara karşı direniş de hiç son bulmadı. 
 
Şêx Seîd, Agirî, Zîlan ve Dêrsim'deki direnişlerin kanlı bir şekilde bastırılması sonası 1973'te yeni bir örgütün temelleri atıldı. Abdullah Öcalan, 1973 Newrozu’nda Ankara’nın Çubuk Barajı'nda yaptığı 6 kişilik toplantı ile Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) temellerini attı. Öcalan ve arkadaşları, 27 Kasım 1978'e Amed'in Licê ilçesinin Fis köyünde PKK'yi kurdu. 
 
PKK, 15 Ağustos 1984'te Sêrt'in Dihê (Eruh) ve Colemêrg'in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde ilk silahlı eylemini yaptı. PKK, dönemin hükümet yetkilileri tarafından "3-5 çapulcu, şaki, eşkiya" olarak nitelendirildi. İlk olarak PKK'ye 6 saat ömür biçildi. Sonrasında bu saat 72'ye, ardından 1 haftaya çıktı. Ancak 6 saat ömür biçilen PKK, 46 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor. 
 
Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu paradigma milyonlar tarafından benimsenirken, Kürt sorununa dönük "güvenlik" politikaları daha da derinleştirildi. 3 Kasım 2002'de ülke yönetimine gelen AKP, ilk dönemlerinde demokrasi ve insan haklarına dair söylemlerde bulundu. Zaman zaman Kürt sorununun çözümü noktasında sözler verilse de saldırıların dozajı daha da arttırıldı. 
 
Kürt sorununun çözümüne dair PKK'nin ilan ettiği ateşkesler de iktidarlar tarafından ya heba edildi ya da provokasyonlar nedeniyle başarıya ulaşmadı. 
 
ATEŞKES SÜREÇLERİ 
 
PKK ile devlet arasında kurulan ilk temas 1992'nin sonlarında, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın girişimleri üzerine oldu. YNK Lideri Celal Talabani'nin de aralarında olduğu bazı isimlerin arabuluculuğunda Abdullah Öcalan, 20 Mart 1993'de Lübnan’ın Bar Elias kasabasında bir basın toplantısı düzenledi. Öcalan, bu toplantıda 20 Mart ile 15 Nisan tarihleri arasında ateşkes ilan ettiklerini açıkladı. Görüşmeler devam ederken ateşkes 15 Nisan 1993'te iki ay daha uzatıldı. 2 gün sonra Cumhurbaşkanı Özal şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 
 
Bu ateşkesi süreci "ilk barış süreci girişimi" olarak tarihe geçti. Ancak bölgesel gelişmeler ve Türkiye'deki paramiliter grupların da provokasyonlarıyla bu süreç başarısız kaldı. Bir yandan askeri operasyonlara hız verildi, diğer yandan yüzlerce köy yakılarak boşaltıldı. 
 
Sürece başından bu yana karşı olan Süleyman Demirel, Özal sonrası cumhurbaşkanı oldu. Tansu Çiller'in başkanlığı döneminde Kürt iş insanları katledildi, binlerce kişi faili meçhul cinayete kurban gitti, köy yakmaları hiç durmadı. 
 
İkinci ateşkes denemesi 15 Aralık 1995 tarihinde, üçüncü ateşkes ise 1 Eylül 1998 tarihinde gerçekleşti. Abdullah Öcalan, söz konusu tarihte MED TV'ye bağlanarak ateşkes ilan edildiğini açıkladı. Ateşkesten kısa bir süre sonra Abdullah Öcalan'a dönük komplonun startı verildi. Ateşkesten 40 sonra Suriye'den çıkarılan Öcalan, 15 Şubat 1999'da Kenya'da teslim alınarak, Türkiye'ye getirildi. 
 
Dördüncü ateşkes 1 Eylül 1999’da ilan edildi. PKK'lilerin tamamı, 2002 yılı sonuna kadar Federe Kürdistan Bölgesi'ne çekildi. Ancak AKP iktidarı bu fırsatı değerlendirmedi. 
 
OSLO VE 'ÇÖZÜM' SÜREÇLERİ 
 
AKP, 2005'de PKK ile kısmi anlamda ilk görüşmelere başladı. 2007-2008 yıllarında dönemin müsteşar yardımcısı Hakan Fidan’ın, hem Abdullah Öcalan hem de PKK temsilcileriyle, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görüştüğü ortaya çıktı. Norveç'in Oslo kentinde yapılan görüşmelere devlet adına dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, daha sonra MİT Müsteşarı olan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve başka MİT temsilcileri ile KCK’den Mustafa Karasu, Sabri Ok ve Zübeyir Aydar katıldı. Hakan Fidan, Oslo’dan sonra İmralı'ya giderek, Öcalan ile görüştü. Süreç iki tarafça "Çözüm Süreci" olarak adlandırıldı. 
 
Hükümet heyeti ile HDP'nin İmralı Heyeti, 28 Şubat 2015’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık Ofisi'nde "Dolmabahçe Mutabakatı" olarak bilinen ortak metin açıkladı. HDP Heyeti’nde Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken; hükümet heyetinde ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu yer aldı. Ancak 17 Temmuz 2015’te gazetecilere konuşan Başbakan Erdoğan, mutabakatı tanımadığını söyleyerek, masayı devirdi. 
 
Bu süreçte HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu binlerce siyasetçi tutuklandı. Ayrıca belediyelere kayyım atandı, mezarlıklar yıkıldı, kentler yerle bir edildi, onbinlerce kişi yerlerinden göç etmek zorunda kaldı, gazeteler, ajanslar ve dernekler kapatıldı. 
 
BARIŞ VE DEMOKRATİK TOPLUM ÇAĞRISI
 
Küresel ve bölgesel gelişmelerin sıcaklığı bir kez daha Kürt sorununun çözümünü gündeme getirdi. Geçmişten bugüne tüm süreçlerin karşısında duran MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim 2024'de Meclis açılışında DEM Partililer tokalaştı. Hemen sonrasında yaptığı grup toplantısında ise Öcalan'ın "umut hakkı"ndan söz etti. 
 
Bahçeli'nin açıklaması sonrası, 41 aydır haber alınamayan Abdullah Öcalan'ın yeğeni olan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan ile görüşmesine izin verildi. Ardından DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, İmralı'ya giderek Öcalan ile görüştü. 
 
HEYET ÜYESİ ÖNDER HAYATINI KAYBETTİ
 
27 Şubat'ta yapılan üçüncü görüşmede İmralı Heyeti genişletildi. Öcalan, heyet ile birlikte burada açıklama yaparak, "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" yaptı. Çağrının hemen ardından PKK ateşkes kararı aldı. Çağrının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen devlet/iktidar tarafından somut adım atılmadı. DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, 18 gündür tedavi gördüğü hastanede 3 Mayıs'ta hayatını kaybetti.  
 
Oslo süreci ve çatışmasızlık süreçlerini kitaplaştıran gazeteci Amed Dicle, Kürt sorununun çözümüne dair geçmişten günümüze yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 
 
28 ŞUBAT SÜRECİ
 
Dicle, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan dönemlerinde yaşanan görüşmelere işaret ederek, "Turgut Özal öldükten veya öldürüldükten sonra süreç tümüyle bozuldu ve derin bir savaş konsepti devreye konuldu. Tansu Çiller ve Genelkurmay Başkanı Doğan Güneş ve Mehmet Ağar, 1995'e kadar bu konsepti işletti. 1996'da Necmettin Erbakan, Suriye Devlet Başkan Yardımcısının üzerinden Abdullah Öcalan'a mektup gönderiyor ve bir çözüm arayışı için mesajlar veriyor. Öcalan'dan ise 'Siyasal çözüm ve barış adıma ne isterseniz onu yaparız' diye bir yanıt geliyor. Ardından 28 Şubat darbesi gelişiyor. 28 Şubat darbesi irticaya yönelik bir tedbir gibi ele alınsa da arkasında Kürt meselesiyle ilgili siyasi çözüm arayışı var. Mesele irtica olsa başka türlü de çözebilirlerdi. 28 Şubat'ı tetikleyen asıl mesele Erbakan'ın Öcalan'a gönderdiği mektuptur diye düşünüyorum" diye kaydetti. 
 
Dicle, sonraki süreçte Bursa Cezaevi'nde tutulan Sabri Ok ve Muzaffer Ayata ile Avrupa'daki PKK temsilcileriyle görüşmeler yapıldığını, Ok'un devletin sağladığı telefonla Abdullah Öcalan ile görüştüğünü kaydetti. Dicle, bu süreçte uluslararası komplonun da planlandığını ve ateşkesten 40 gün sonra Öcalan'ın Suriye'den çıkarıldığını hatırlattı. 
 
2013-2015 SÜRECİ 
 
AKP yönetime geldikten sonra öncesi süreçlerin reddedildiğine dikkati çeken Dicle, "AKP iktidara gelene kadar Öcalan avukatları ve ailesiyle haftada 2-3 kez düzenli görüşebiliyordu. Ama Abdullah Gül başbakan olur olmaz 6 aylık bir tecrit uyguladı. O zaman PKK'yi nasıl böleriz diye plan yapıldı. PKK iç sorunlar yaşadı, kopanlar oldu, karşı yapılanmalara gidildi. Neticesinde Öcalan'ın perspektifiyle hareket yeniden toparlandı. 1 Haziran 2004'de yeni bir savaş süreci başladı. AKP'ye o dönem biçilen rol, sorunları şiddet yerine diyalogla çözmekti ve 2005'de aydınların devreye girmesiyle bazı mesajlaşmalar oldu. Ankara'da Erdoğan ile toplantı yaptılar, Erdoğan'ın aydınlar üzerinden gönderdiği mesajlar oldu. 2013-2015'de devam eden görüşmeler de bölgenin içinde bulunduğu durumla bağlantılı olarak gelişti" diye konuştu. 
 
İktidarın bu süreçlerde "tasfiyeyi" hedeflediğini dile getiren Dicle, "Kürt tarafı bunu bildiği için sürece temkinli yaklaştı. Dolayısıyla Rojava'da örgütlenmeye, Türkiye'de siyasal mücadeleye ağırlık verdi. Kürt tarafı 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte siyasal mücadelenin meyvesini aldı. Aynı zamanda da Rojava'da, Kobanê direnişiyle bir devrim gerçekleştirdi. Türkiye bu sürecin kendi planladığı gibi gitmediğini gördü ve süreç bozuldu. 2024 Ekim ayına kadar çok şiddetli bir süreç yaşadık" diye belirtti. 
 
'BU SÜRECİN DÖNÜŞÜ YOK' 
 
Bölgede yaşanan gelişmelerin her iki tarafa da çözümü dayattığını söyleyen Dicle, "Yıllardır bir taraf saldırıyor, bir taraf direniyor" dedi. Dicle, Abdullah Öcalan'ın "koşullar oluşursa süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekebilirim" mesajına işaret ederek, "Öcalan, Kürtlerin inkar ile yok edilemeyecek bir aktör olmalarını sağlamak istiyor. Bu aktörün (Kürtler), siyasi ve hukuki zeminde mücadelesini sürdürmeleri için yeni bir yol haritası veriyor. Kürtlere yeni bir mücadele stratejisini geliştiriyor. Devlete de savaş stratejisinden vazgeçmeleri gerektiğini, mesele PKK ve silahsa, bunları devre dışı bırakabileceğini söylüyor. Devlete onurlu bir çıkış sunuyor" şeklinde konuştu. 
 
Öcalan'ın Kürtlerin haklarının Meclis çatısı altında konuşulmasını istediğini ifade eden Dicle, "Dolasıyla bu çağrı hem devletin paradigmasını değiştirmesi için bir adımdır, hem de Kürtlerin kendi paradigmasını değiştirmesi için stratejik ve derinlikli bir adımdır. Bu sürecin sonucunda şiddet ya da çözüm ne olursa olsun eskisi gibi olmayacaktır. Dönüşü olmayan bir süreçtir. Diliyoruz ki barışa ve siyasi çözüme evrilir. Ama eğer bu yaşanmazsa geçmişteki şiddet süreçlerini aratacak bir şiddet süreci olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
KRİTİK NATO SÜRECİ
 
Hakan Fidan'ın süreç karşıtı olduğunu söyleyen Dicle, Erdoğan'ın hem Fidan'ın hem de sürece destek veren Devlet Bahçeli'nin yol haritalarını eş zamanlı işlettiğini kaydetti. Dicle, "Önümüzdeki süreçte hangisi gerekli olursa Erdoğan'ın eğilimi ona kayacak. Devletin şu anki görüşmelerde dayatmaları Kürtlerin Suriye'de bir statü kazanmaması üzerine. Erdoğan, İtalya dönüşünden sonra Suriye'de federatif bir yapıyı kabul etmeyeceğini söyledi. Bunun anlamı Suriye'de Kürtlerin statü sahibi olmasını istememektir. Oysa Suriye'nin yönetiminin nasıl olacağı kendilerinin alacağı bir karar. Suriye'de yarı üniter bir sistem kurulabilir. Halk Halep'te ya da Haseke'de valisini seçer, Kürtçe resmi dil olur. Bunlar tartışmaya açık konular. Fakat Türkiye'nin Kürt fobisi süreci tıkıyor. Türkiye'nin konsepti Suriye'nin kuzeyinde kendisine güneyinde İsrail'e, hegamonik bir alan yaratmak. Bu 'Siz, ben kuzeyde ne yapıyorsam karışmayın, İsrail de güneyde ne yapıyorsa ben de ona karışmayayım' anlamına geliyor. Bunun üzerine pazarlıklar yapılıyor. Hakan Fidan'ın planı bu. Erdoğan en geç 24 Haziran'da yapılacak NATO zirvesinde Trump ile görüşecek. Bu plan ABD tarafından kabul edilir, İsrail ile bir anlaşmaya varılırsa süreç sona erer. Bu yürümezse Türkiye'nin Kürtlerle uzlaşmak dışında başka bir seçeneği kalmayacak" değerlendirmesinde bulundu. 
 
'ZİHNİYET DEĞİŞMELİ' 
 
Geçmiş dönemlerde süreçlerin iktidarın adım atmaması nedeniyle tıkandığını kaydeden Dicle, şunları söyledi: "Esas mesele zihniyet meselesi. Bu süreçlerde devlet yetkililerini dinlediğinizde; olaya rasyonel yaklaşan, bu sorunun siyasi ve barışçıl yöntemlerle çözümünü isteyenler var. Eğer bir mizansen değilse. Bunun devletin kolektif aklını temsil edip etmediğinde emin değilim. Devletin handikapı, ne kadar rasyonel davranırsa davransın Kürtlere yönelik zihni kodlarını değiştirmemesi. Yani bir yandan Kürtlerin bir özne oluşunu inkar edemiyorlar, bir yandan da eşit bir muhatap olarak kabul edemiyorlar. Anladığım kadarıyla İmralı'da görüşülen konular sadece Türkiye içindeki Kürtlerle ilgili değil. Türkiye, Kürt sorununu kabul etsin, Kürtlere karşı inkar ve imha siyasetinden vazgeçsin, şiddeti devre dışı bıraksın. Zaten inkar ve imha politikası durursa şiddet ve savaş sona ermiş olur. Yani Kürtler Türkiye'ye karşı bir savaş ilan etmedi. İnkar ve imha politikalarına karşı bir savunma mücadelesine giriştiler. Eğer bu sorun çözülecekse bunun Suriye, Irak, İran ve Türkiye çözümü ile olur. Zihniyet değişimi yaşanmadığı sürece bir çözüm geliştirilemez. Hep dönüp dolaşıp, fırsat bulunduğunda Kürtlere vurma anlayışı devam eder. Geçmiş süreçler hep böyle oldu." 
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

17:43 Kadınlardan yürüyüş: Susmadık susmayacağız CANLI
17:40 Amed’de ‘Kürt meselesi’ paneli: Anayasayı bu utançtan kurtarmalıyız
17:40 Mûş’ta ‘Kadın Dinlenme Merkezi’ açıldı
17:12 Semsûr'da maaşlarını alamayan işçilerden eylem
16:50 Pervin Buldan, Önder'in taziyesinde konuştu: Tarihi açıklamayı görmedi ama yattığı yerde huzur bulacak
16:38 Leyla Zana: Hepimize yeni görevler düşüyor
16:21 'Kongre' değerlendirmeleri: Adım sırası devlette
16:08 Tülay Hatimoğulları: Demokratik ve hukuki zeminin inşa edilme zamanı geldi
15:52 Uzman çavuşun katlettiği Şen'in davası ertelendi
15:34 Cezaevinden tahliye oldu, iki kadını katletti
15:28 DEM Parti'den 'kongre' açıklaması: Tarihi bir eşik
15:18 Pervin Buldan: Kongre oldukça tarihi, Öcalan'a ‘teknik bir iletişim’ sağlandı
14:12 Amed’de 7 öğrenci gözaltına alındı
14:12 Önder'in memleketindeki taziyeye ziyaretçi akını
13:05 Hasta ve tahliyesi engellenen tutsaklar için eylem: Çözüm için reform süreci başlatılmalı
13:00 PKK'den önemli açıklama: 12. Kongremizi gerçekleştirdik
12:51 Belediye meclis toplantısını mahallede halkla birlikte alındı
12:49 31 yıl tutsaklığın ardından memleketinde
12:45 DEM Parti’den çocuklara Kürtçe kitap
12:35 Wan-Bedlîs karayolunda iki araç koyun sürüsüne çarptı
11:57 'Orhan Doğan' ismine ret kararı mahkemeye taşındı
11:35 DEM Parti Sözcüsü: PKK'nin kongresini topladığını duyurması an meselesi
11:16 Sırrı Süreyya Önder için memleketinde taziye kuruldu
11:14 Hindistan ve Pakistan’da karşılıklı saldırılar yoğunlaşıyor
11:12 Çözüm karşıtları devrede!
10:52 Ailelerden İmralı'ya gitmek için başvuru
10:37 Gardiyan saldırısından şikayetçi olunca sanık durumuna düştü
10:00 Koçerlerin zorlu yolculuğu başladı
09:55 Gazeteci Kanbal hakkında dava açıldı
09:23 Kürt sorununun çözümünde heba edilen süreçler
09:08 Gabar'da orman kıyımının yeni görüntüleri
09:07 Semt pazarındaki yurttaşlar: Çözüm Öcalan’ın çağrısında
09:06 Dicle Anter: Sırrı gerçeklerle yüzleşilmesi için savaştı
09:05 Antalya'daki cezaevlerinde 90 hasta tutsak var: Serbest bırakılmalılar
09:04 Şirnex’te öldüren sağlık hizmeti: Ekipman ve doktor yok
09:03 Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali: Dayanışma güçlendiriyor
09:02 Tutsak yakınları: Gözümüz televizyonda büyük barışı bekliyoruz
09:01 ‘Umut hakkı düzenlemesi tartışmasız atılması gereken adımdır’
09:00 09 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:30 31 yıl sonra memleketinde coşkulu karşılama
08/05/2025
23:44 ‘Suriye’de 5 ayda 5 bin 500 sivil öldürüldü’
22:48 SOHR: Silahlı gruplar Şam’da yurttaşların evlerine el koydu
22:07 Birçok kentte Abdullah Öcalan posterleri asıldı
21:34 Êlih’te kadınlar buluştu: Kayyım zihniyetine karşı dayanışacağız
21:22 Wan’da Kürt Dili Bayramı şöleni
21:08 Yeni Papa Robert Francis Prevost oldu: Barış sizinle olsun
21:02 Federe Kürdistan’da yaşamını yitiren Işık’ın taziyesine kitlesel ziyaret
20:57 Sırrı Süreyya Önder anısına Beynelmilel gösterimi
20:54 ‘Kürtçe hukuk literatürünün oluşturulması gerekiyor’
19:32 15 yaşında girdiği cezaevinden 46 yaşında çıktı
19:21 Eskişehir'de kadın katliamları protesto edildi
19:15 Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan davasında karar
19:03 Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı
18:55 Taciz failine verilen cezanın bozulması protesto edildi
18:45 Şarbajêr’de bir kolber katledildi
18:10 ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu dikkate alınmadı: Elisa Ayık tahliye edilmedi
17:44 Qoser Meclisi: Zeyni İpek, araçları yandaşlara peşkeş çekmek için istedi
17:36 Qoser’de bir öğretmen öldürüldü
17:21 Pasûr Belediyesi eşbaşkanları halk buluşması düzenledi
17:12 DEM Parti’den kayıt dışı çalışma koşullarının tespiti için önerge
17:01 Ankara'da bir kadın katledildi
16:54 Wan'da Kürt Dili Sempozyumu düzenleyecek
16:33 Arınç’tan taziye ziyareti: Süreçte yer alanları devlet korumalı
16:01 Amed’de hukuk öğrencileri Önder’i andı
15:51 9 kadın tutsağa ‘sarılma’ ve ‘zılgıt’ cezası
15:39 CHP İl Başkanı Çelik ve 25 kişi hakkında iddianame
15:28 Mersin’de ağaç katliamına karşı nöbet
15:19 Zirai don için 'özel afet bölgesi' çağrısı
14:50 Nisan ayında 8'i çocuk, 152 işçi hayatını kaybetti
14:49 Özel’den İmamoğlu’na ziyaret
14:21 124 isimden Önder’e veda: Hepimizin yüreğine barışı yazdın
14:12 'Çocuk Hastanesi'nin deprem raporu 27 aydır gizleniyor'
14:12 Zırhlı araçla katledilen Öner davası istinafa taşındı
13:31 Hastane yolunda tutsaklara saldırı
13:12 Tutsaklara hücre cezası
12:55 Cezaevindeki şiddet davasında görüntüler istenecek
12:45 Erdoğan: Bizi kolay bir süreç beklemiyor
12:29 TBB'den avukata saldırıya tepki
12:25 Werîşe Muradî’nin tedavi hakkı engelleniyor
12:19 Avukatlardan İmralı başvurusu
12:18 Gazeteci Güneş davasında emniyetten 'bilgi' istenecek
12:14 Amed’de tutsaklar için yapılacak açıklamaya çağrı
12:05 DEM Parti'den Önder'e suikast iddialarına dair açıklama
12:02 Amed'de ArtTigris Sanat Fuarı'nın lansmanı yapıldı
11:08 Hasta tutsak Karatay'ın yeniden yargılanmasına devam edildi
11:03 Serê Gulanê etkinliklerinin startı verildi
10:57 Hindistan-Pakistan çatışmasında en az 43 ölü
10:52 'Kuyu tipi' cezaevlerine karşı açlık grevi başlatılıyor
10:43 Gazeteci Zeynep Kuray hakkında beraat kararı
10:28 Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden İmamoğlu açıklaması
10:16 İşçiler greve gitti, çöp yığınları oluştu
10:14 GES'e karşı direnenler: Göç etmek istemiyoruz
10:05 DAİŞ’in Dêrazor’a saldırıları sürüyor
09:26 Hasta tutsak Ayık’ın annesi: Barış için önce hasta tutsaklar bırakılmalı
09:25 ‘Sürgüne’ karşı oturma eylemi başlattı
09:13 ‘Sırrı’nın cenazesine katılanlar barış mücadelesi sözünü verdi’
09:12 ‘Şiddetin son bulması için sorumluluk alınmalı’
09:08 30 yılın ardından tahliyesi ertelendi: Ölsem de pişmanlığı kabul etmem
09:06 Amed’de halk ulaşım zammına tepkili: Geri çekin
09:05 'Önder'e sözümüz; bu topraklara onurlu barışı getirmektir'
09:04 33 yıllık sürgünden sonra Amed’te sahneye çıktı
09:03 Ev ev gezerek Öcalan'ın çağrısını anlatıyorlar
09:02 Ateşkese rağmen 23 bin 369 saldırı
09:02 Dünyada barış görüşmeleri: Karşılıklı adımlarla çözüm sağlandı
09:00 08 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
07:49 Amêdiyê Bölgesi’ne hava saldırısı
06:12 İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi
00:10 AYM'nin kararına tepki: Bu düzenlemeye boyun eğmeyeceğiz
07/05/2025
22:37 Suriye sahil kentlerinde 10 kişi kaçırıldı
21:33 'Özgür Özel'e yapılan saldırı araştırılsın' önergesine ret
21:21 Fed faiz kararını açıkladı
21:17 Tutsak kadınlardan Sırrı Süreyya Önder için taziye mesajı
20:47 AK’nin Türkiye raporu onaylandı
20:36 ÖHD ve TUHAD-FED: Hasta tutsakların yeri cezaevi değil hastanedir
20:01 Meclis’te 2025 yıllı ‘Sırrı Süreyya Önder Barış Yılı’ talebi
19:22 Mor Dayanışma: Bir üyemiz ajanlaştırılmaya çalışıldı
18:50 KHK eylemi 330'uncu haftasında: Sırrı’ya sözümüz barış olacak
18:47 Kadın katliamları ve cezasızlık protesto edildi
18:35 Mêrdîn’de köylüler direndi, kepçeler çekildi
18:20 ÇED raporundaki sahte fotoğraflara suç duyurusu
17:43 Emekliler TÜİK önünde: Maaşlarımız sadakaya dönüştürüldü
17:37 AYM’ye yürüyüşleri engellenen kitle oturma eylemi başlattı
17:33 Cenevre eyleminde Sırrı Süreyya Önder anıldı
17:13 İzmir’de 3 belediyede iş bırakma eylemi
17:02 Amik Ovası çiftçileri isyan etti
16:31 Önder için mevlit ve taziye
16:27 Oda ve borsalardan Sudani-Erdoğan görüşmesi öncesi 5 talep
16:21 TÜSİAD'ı ziyaret eden Özel: Bundan sonra yeni bir iktidar var
16:09 Dêrsim'de askeri operasyon
16:07 AYM'ye yürümek isteyen hayvan hakları savunucularına polis engeli
15:29 Meclis'te Önder anması: Eksik bıraktığı süreci tamamlamamız gerekiyor
14:59 AYM'den Hayvan Yasası’nın iptali başvurusuna ret
14:43 Sağlıkçılardan şiddete karşı eylem
14:40 Hayvan hakları için AYM önünde eylem
14:39 İHD’den gözaltılara tepki: Tutsaklarla dayanışma insanidir
14:10 Wan’da 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı startı
13:48 SGDF Eşbaşkanı Müslüm Koyun tahliye edildi
13:46 Semra Güzel davasında tanık hakkında zorla getirme kararı
13:34 Bahçeli'den Önder'in Meclis'teki taziyesine ziyaret
13:24 GES'e karşı çıkan yurttaşlar kepçeleri durdurdu
13:07 Avukat İçli'ye dönük silahlı saldırıya tepki
13:02 İstanbul’da 3.4 büyüklüğünde deprem
12:34 Almanya’da Kürt üniversitesi açılıyor
12:34 Rektörden İmamoğlu diploması açıklaması
12:26 'Örgüte yardım' iddiasının 'örgüt üyeliği' kabul edilmesinde ihlal kararı
12:25 Suriye'de 24 saate 13 kişi katledildi
11:23 Gazeteci Diren Yurtsever beraat etti
10:49 JINNEWS şiddet çetelesi: 34 kadın katledildi, 14 şüpheli ölüm
10:39 Bir yılda 6 bin kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi
10:29 Hilal Kar’ın katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis