Karamus: Abdullah Öcalan sorunu çözecek kudrete sahip

img

HABER MERKEZİ - KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununu çözecek kudrete sahip olduğunu vurgulayarak, iktidarın çözüme dair ciddi adımlar atması halinde silah bırakma noktasında herhangi bir sorunun yaşanmayacağını söyledi. 

Kürt sorununun çözümüne dair başlayan tartışmalar, İmralı tecridi, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları, kayyım atamaları, askeri operasyonlar ile gözaltı-tutuklamaların gölgesinde devam ediyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, 22 Ocak'ta İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde ikinci kez PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Abdullah Öcalan'ın sürece dair çalışmalarının devam ettiği açıklandı. 
 
Abdullah Öcalan'ın çözüm çabalarına karşı Kuzey ve Doğu Suriye'de buluan Tişrîn Barajı çevresine dönük Türkiye saldırıları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Özerk Yönetim, Türkiye'nin 8 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü saldırılarda 41 yurttaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıların yanı sıra kayyım atamaları da hız kesmeden devam ediyor. En son 29 Ocak'ta DEM Parti yönetimindeki Sêrt Belediyesi'ne kayyım atandı. 
 
Tüm bu yaşananlara karşı Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin birlik çalışmaları da devam ediyor. Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdî 16 Ocak'ta KDP Başkanı Mesud Barzanî ile görüştü. Sonrasında yapılan açıklamalarda da birlik çalışmaları için bir konferans çalışmasının yapıldığı duyuruldu. 
 
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, bölgede yaşanan son gelişmeler ile Kürt sorununun çözümüne dair tartışmaları Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi. 
 
'EBDÎ İLE BARZANÎ GÖRÜŞMESİ OLUMLU' 
 
Ebdî ile Barzanî arasındaki görüşmenin olumlu olduğunu söyleyen Ahmet Karamus, Kürt parti ve örgütlerinin tek ses olması gerektiğini savunduklarını söyledi. Karamus, "Ortadoğu'da yeni gelişmelere şahit oluyoruz, bu yüzden diyalog önemlidir. Siyasi partiler, her dört parça Kürdistan'ın çıkarlarını gözetmek zorunda. Bugün karşımıza çıkan fırsatlardan ve imkanlardan kaynaklı rehavete kapılmamalıyız" diye kaydetti. 
 
"Önümüze çıkan fırsatları müzakere ve diyalogla, aynı zamanda içimizde yaşanan sorunların çözümü noktasında büyük önem taşıyor" diyen Karamus, "Yapılan müzakerelerden şu ana dek somut bir sonuç çıkmamıştır. Umudumuz ve isteğimiz bu görüşmelerden iyi bir sonuç çıkmasıdır. Bugün bütün dünya Rojava özelinde Kürtlerin varlıklarını ve kimliklerini koruyacağına inanıyor. Rojava'daki siyasi güçlerin ve özerk yönetim, ortak bir stratejiyle bölgede bulunan yetkili güçlere taleplerini sunmaları gerekiyor ki müzakere ve diyalog yoluyla siyasi bir çözüm elde edebilsinler. Sayın Ebdî ve Barzanî arasında gerçekleşen görüşme Kürt halkında umut, moral ve motivasyona neden olmuştur. Bu görüşmelerin devam edeceği noktasında umutluyuz" dedi. 
 
'TÜRKİYE'NİN AMACI İŞGAL'
 
Karamus, Türkiye'deki bazı yetkililerin süreci bulandırmaya ve Kürtlerin statüsüne engel olmaya çalıştığına işaret etti. Karamus, "Bizler Türk hükümetinin yaptığı açıklamalarda herhangi bir samimi tutum göremiyoruz. Suriye'de BAAS rejiminin çöküşünden sonra Türk devleti Rojava'ya yönelik saldırılarını sürdürdü. BAAS rejiminin çöküşünden bugüne dek Türk devletinin Suriye'deki sorunların diyalog ve müzakerelerle çözümüne dair herhangi bir açıklaması olmamıştır. Saldırıları artırıyor ve genişletiyor" diye ifade etti. 
 
Türkiye'nin Tişrîn'in yanı sıra Kobanê'den Rakka'ya bütün alanları "işgal etmek" istediğini söyleyen Karamus, "Tüm Rojava'yı işgal edip hakimiyeti altına almak istiyor. Kürtleri bir an önce tasfiye etmek istiyor. Siyasi, askeri ve diplomasi görüşmeleri ret ve inkar üzerinedir" dedi. 
 
Türkiye'nin HTŞ ve Özerk Yönetim arasındaki diyaloga engel olmak istediğine dikkati çeken Karamus, "Rojava yönetimi 'Şam hükümeti ile görüşmelere hazırız. Sorunlarımızı diyalog yoluyla çözebiliriz' şeklinde tutum aldılar. Türkiye, tüm gücüyle HTŞ'yi, Kürtlerle yapılacak görüşmelerden uzak tutmaya çalışıyor. Kendisi nasıl Kürt varlığını inkar ediyorsa, HTŞ'nin de aynı şekilde tutum sergilemesini istiyor. Türkiye, kendi kontrolü altındaki güçlerle Suriye'de bir hükümet kurarak, Kürtlere karşı uyguladığı ırkçı, ret ve inkar politikalarını orada sistemleştirmek istiyor. Bu ne Kürt halkının çıkarlarına ne de orada yaşayan halkların çıkarlarına uygundur" diye konuştu. 
 
'İKTİDARIN SOMUT PROJESİ YOK'
 
Karamus, Kuzey ve Doğu Suriye'de saldırılarını sürdüren Türkiye'nin içeride de Kürt sorununa dair bir yol haritasının olmadığını dile getirdi. Karamus, PKK Lideri Öcalan ile yapılan görüşmelere işaret ederek, "Sayın Öcalan, sorunların ne şekilde çözülebileceğini açık bir şekilde dile getirdi. Ama iktidarın bu konuda somut bir projesi yok. Yaptıkları açıklamalardan anlaşılacağı üzere amaçları tasfiye etmektir. Kürt halkını silahsızlaştırmak, Kürt varlığını, toplumunu, siyasi kurumlarını, askeri gücünü tasfiye etmek noktasında ısrarcıdırlar. Şüphesiz Kürt halkı görüşmelerden, diyalogdan yanadır. Devletin bu konudaki istekleri Kürt stratejisinden farklıdır. Türk devletinin Şam ve Irak hükümetiyle yaptığı görüşmelere baktığımızda bu sorunu barışçıl yöntemlerle çözmeyecekleri açıkça görülüyor. Ortadoğu'da konjonktürel dengelerin değişmiş olması Türk devletini ve yetkililerini korkutmuş olabilir. Çünkü savaş kapılarına dayandı. Kanaatimce Türk hükümeti sorunun çözümü noktasında bir paradoks içerisindedirler. Ne istediklerini kimse bilmiyor" ifadelerini kullandı. 
 
'ÖCALAN ÇÖZECEK KUDRETE SAHİP'
 
AKP'nin çözüm için samimi ve somut adımlar atması gerektiğini ifade eden Karamus, "Yapılan görüşmelerin detayları tam olarak bilinmese de Sayın Öcalan'ın amacının her dört parça Kürdistan'da yaşayan Kürt halkının haklarını kabul ettirmek olduğunu iyi biliyoruz. Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerin sürmesi, avukatlarının gidip kendisiyle görüşmeler yapması gerekiyor. Böylece görüşmelerin resmiyeti farklı bir dereceye ulaşır. Sayın Öcalan'ın bu sorunu çözecek kudrete sahip olduğunu söyleybiliriz. Kürt hareketinin öncüsü olarak bu sorunu devletle oturup tartışabilir, yorumlayabilir ve müzakere ederek bir sonuca vardırabilir. Bütün Kürtler güçlü bir şekilde Sayın Abdullah Öcalan'ın arkasındadır. Sorunun çözümüne dair ciddi bir adım atılırsa silah bırakma noktasında herhangi bir sorunun yaşanacağını düşünmüyorum. Aynı durumlar Rojava için de tartışılıyor. Mazlum Ebdî'nin bu konudaki tutumu açıktır. Eğer Rojava'da Kürt sorunu çözülürse ve hukuki bir şekilde güvence altına alınırsa, garantörlerinin olduğu antlaşma ile bizler Suriye Ordusu'nun bir parçası olmaya hazırız diyor. Sorunun çözümü için bütün renklerimizle Sayın Abdullah Öcalan'ın çabalarına destek vermeli ve sahip çıkmalıyız" diye kaydetti. 
 
'İKİNCİ LOZAN'A İZİN VERMEMELİYİZ' 
 
Türkiye'nin tutumunun yaşanan sorunları derinleştirdiğini söyleyen Karamus, "Türkiye'nin bu tutumunu iyi anlamalı, kavramalı ve öyle hareket etmeliyiz. Türkiye'nin krize yol açan bu tavrını birçok alanda anında teşhir etmeliyiz. Türkiye, 21'inci yüzyılda kargaşaya neden oluyor. Bütün bölge üzerinde hakimiyet kurmak istiyor" dedi. 
 
Karamus, şöyle devam etti: "Kürtlere çağrımız; örgütlenelim, gücümüzü birleştirelim. Zaman Kürtlerin zamanıdır. 21'inci yüzyılı Kürt sorununun çözüme ulaştığı bir yüzyıla çevirmeliyiz. İkinci bir Lozan'a fırsat tanımamız gerekiyor. Dünya tekrardan yeniden dizayn ediliyor. Kazanımlarımızı güçlendirmek tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının sorumluluğundadır."
 
MA / Zeynep Durgut

Diğer başlıklar

09:45 Meral Danış Beştaş: Komisyon Öcalan'ı ziyaret etmelidir
09:38 Amed'de Açık Hava Film Gösterimleri başladı
09:17 ICOMOS uyardı: On Gözlü Köprü tehlikede, eylem planı sunun
09:11 Barış Anneleri’nden komisyona: Siyasi tutsakları serbest bırakın
09:06 İlaçları temin edilmeyen tutsak başka cezaevine sevk edildi
09:05 CİSST Temsilcisi: 'Umut hakkı' insan onuruna saygının gereğidir
09:04 Serav'daki merkez kadınlara nefes aldırdı
09:02 74. Ferman mağdurunun hayatını değiştiren karşılaşma
09:00 02 AĞUSTOS 2025 GÜNDEMİ
07:44 Riha'da halk buluşmaları
00:15 Dep’te binlerin katılımıyla coşkulu konser
01/08/2025
23:44 Şam kırsalında bir genç katledildi, bir aile göçe zorlandı
22:48 Cizîr'de şölen: Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne hazırız
21:30 Trump: Rusya yakınlarına 2 nükleer denizaltı konuşlandırılması emri verdim
21:25 Silivri'de otluk alanda yangın
21:13 Erdoğan: Barış rüzgarlarının esmesine çok az kaldı
19:58 Kayyımın işten çıkardığı işçilerden AKP önünde açıklama
19:53 Abdi Ekmekçi’nin cenazesi 6 yıl sonra ailesine teslim edildi
19:49 Gazze'de son 2 günde gıdaya ulaşmaya çalışırken 100'den fazla kişi öldürüldü
19:43 Şirnex Ekoloji Platformu’ndan valiliğe resmi açıklama çağrısı
19:21 CHP komisyon toplantısı yaptı: Sözcüler Emir ve Gökçen oldu
19:00 Suriye Geçiş Hükümeti Güçleri sanatçılara saldırdı
18:55 İzBB soruşturması: 65 kişi hakkında 45 yıla kadar hapis istemi
18:43 Kürtçe derneğinin kapatılmasını valilik istemiş
18:40 Xarbêt’te meydana gelen göçükte bir işçi yaşamını yitirdi
17:49 Xarpêt'te 'Demokratik Toplum Çağrısı ve Jineoloji' paneli
17:05 Berivan Demir'in taziyesine kitlesel ziyaret
16:19 Kurtulmuş'tan partilerin genel başkanlarına 'komisyon' teşekkürü
16:08 Muğla ve Aydın'da yangın
16:07 MHP'den 'hasta tutuklular' için çağrı
15:58 Spot yayında: Dört 1 Yandan’ın ilk gündemi Meclis komisyonu
15:12 Bir çocuğu usulsüzce evlat edinen doktor gözaltına alındı
14:57 Süveyde’de eylem: Geçiş hükümeti güçleri kentti terk etsin
14:56 İstanbul'un Temmuz enflasyonu belli oldu
14:47 BM: İsrail yardım bekleyen en az bin 317 Filistinli'yi öldürdü
14:46 Tacizden yargılanan kişinin daire başkanlığına atanmasına tepki
14:40 Yüksel Koç şartlı tahliye edildi
14:13 TİS taleplerini bakanlık önünde sıraladılar
14:01 Bakanlık önünde eylem: Hasta tutsaklarla ilgili süreç yavaş ilerliyor
13:54 Kürtçe ders veren derneğin kapısına mühür vuruldu
13:44 Madene karşı direnenler ifade verdi
12:43 Şirnex’teki ağaç kesimini gündemleştiren gazeteciye soruşturma
12:29 El Salvador’da ki reformdan mevcut başkana sınırsız seçilme hakkı
12:29 Samsun’da 5 tutsak adli koğuşa konuldu: Tehdit altındayız
12:09 Bişeng Kabak'ın taziyesine kitlesel ziyaret
11:37 Xarpêt’te madende göçük
11:36 Süveyda sonrası hedefteki 3 kent
11:21 Komisyonun toplantı tarihi belli oldu
11:04 İran’da 3 tutsağa hücre cezası
10:52 Polis evli olduğu kadını ve 2 çocuğunu katletti
09:50 Gündüz tarlada, akşam çadırda çalışıyorlar
09:42 24 kişi adliyeye sevk edildi
09:40 'Çocukları hapsetmek yerine suç nedenlerine odaklanılmalı'
09:39 Casenê'ye giden anneler: Yüreğimizdeki acı barışla hafifler
09:37 ABD’den Türkiye’ye ek yüzde 15 gümrük vergisi
09:29 Kütahya'da peş peşe 4 deprem
09:17 Ağaç kesimine karşı kampanya: Doğaya sahip çıkmak ülkeye sahip çıkmaktır
09:13 Derwêş ve Edûlê klibi yayımlandı
09:11 DEDAŞ köye uğramadan 35 haneye 60 ile 450 bin TL arası fatura yazdı!
09:07 Faruk Bildirici: Gazeteciler sorunun temelden çözülmesi için çaba harcamalı
09:06 On Gözlü'de işgal ve fırsatçılık
09:05 KCDP Temsilcisi: Barışın kalıcılaşması için komisyona destek sunmaya hazırız
09:04 Doğaya çifte tehlike: Bir yanda yangın, bir yanda maden
09:04 Tanrıya çıkış kapısı: Pagan Kapısı
09:03 Şengal Dağı'nda aç ve susuz 16 gün
09:00 Erdoğan Madımak katliam failinin cezasını kaldırdı
09:00 01 AĞUSTOS 2025 GÜNDEMİ
07:59 Mahalle mahalle süreç buluşmaları
31/07/2025
23:15 Dep’te dengbêj dinletisi
23:10 'Kürt celladı' olarak tanınan Hecac Tikrîtî yakalandı
23:04 Siweyda’daki katliamları araştırmak için soruşturma komitesi kuruldu
23:01 19 kentte sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı
22:23 Kubat Talabani: Suriye’de tüm bileşenlerin hakları korunmalı
21:27 Amedspor’dan yeni forma tanıtım filmi
20:57 Türkiye, Duhok'ta bazı köy yollarını kapattı
20:52 İsrail, Lübnan'a saldırdı
20:24 İzmir Barosu'ndan panel: Cezaevlerinde tecrit artıyor
20:17 Kayyımın işten çıkardığı işçilerin eylemi: Talimatı AKP il başkanı verdi
19:36 Suriye geçiş hükümeti, 2 genci katletti
19:33 Üç bakan süreç gündemiyle bir araya geldi
19:04 Özgür Özel: Nasıl çalışacağına komisyon karar verecek
17:46 Portekiz de açıkladı: Eylülde Filistin'i tanımayı planlıyoruz
17:39 Suları kesilen çiftçilerden DEDAŞ protestosu
17:31 Rusya, Ahmet El Şara'yı Moskova'da düzenlenecek zirveye davet etti
16:45 Lavrov: Kürtler yeni Suriye Hükümeti’nde yer almalı
16:44 Güler: Meclis komisyonunun çalışmaları basına kapalı olacak
16:33 51 kişilik meclis komisyonun sadece 9'u kadın
16:20 Ankara ve İstanbul için yağış uyarısı
15:50 CHP ve TİP'in Meclis komisyon üyeleri belirlendi
15:46 AKP'nin Meclis komisyonu üyeleri belli oldu
15:42 AYM Tayfun Kahraman hakkında ihlal kararı verdi
15:41 EGEÇEP: Susuzlık iklim krizinin sonucu
15:38 Gazete dağıtımcısı Bayram tahliye edilmedi
15:12 166 örgütten komisyon açıklaması
14:54 'Beyaz Kod sisteminden beri en az 122 bin şiddet vakası yaşandı'
14:47 Süveyda'daki katliamdan yeni görüntüler
14:42 Gazeteci Yılmaz memleketinde toprağa verildi
14:21 Gazeteci Ercüment Akdeniz tahliye edilmedi
13:39 31 yılın ardından tahliye oldu: Sevincim buruk
13:09 Ankara’da ekmeğe yüzde 20 zam
13:03 Ayşegül Doğan: Masada yer almak cumhuriyetin ikinci yüzyılında yer almaktır
12:05 Yeni Yol Partisi komisyon üyelerini belirledi
11:32 Özel'den komisyon üyeleri açıklaması: Belli değil
11:20 Gazeteci Akdeniz’in duruşması öncesi açıklama: Hakikat susturulamaz
11:11 Afyon'da 5 hektarlık alan yandı
10:52 Fuat Ali Rıza: Türkiye’nin demokratikleşmesi umudunu canlandırmak gerekir
09:57 Gürkan Çakıroğlu: Hukuki adımlar için komisyon sürecin mutfağı olmalı
09:31 Ege Denizi'nde 4.0 büyüklüğünde deprem
09:08 Kardeşinin taziyesinde konuştu: Herkes süreci desteklesin
09:07 33 yıldır cezaevi kapısında: Hukuksuzluk son bulsun
09:05 Kayyımın işten çıkardığı emekçi: Talimatı AKP il başkanı verdi
09:04 Damlasaydı 25 yılda gölet olmuştu!
09:03 Şirnex eko-kırım politikalarıyla yok ediliyor
09:02 Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümü 308 gündür aydınlatılmadı
09:01 İklim krizi büyüyor: İnsanlar sıcaktan da yağıştan da ölüyor
09:00 31 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:05 Erdoğan'dan işçilerin grevine yasak
30/07/2025
23:38 Ukrayna, ABD ile silah tedarikinde anlaşmaların temel ilkelerinde uzlaştı
23:33 Trump'tan Brezilya'ya yüzde 50 gümrük vergisi
22:48 Riha'da hastanede şiddet: Güvenlik görevlisi ve bir doktor yaralandı
22:20 Siweyda’ya yakıt geçişine izin verilmiyor
22:13 Bafil Talabani: Suriye’de Kürt halkının hakları korunmalı
21:34 Fed, faizi beşinci kez sabit tuttu
21:26 Mamak'ta çıkan yangında 8 gecekondu kullanılamaz hale geldi
20:48 MGK bildirisinde süreç vurgusu
20:29 Halk buluşmaları: Sürecin yükünü hep birlikte omuzlayacağız
19:47 İşten çıkarılan 223 emekçi için Wan’da kitlesel yürüyüş
19:27 İran rejim güçleri Kürt bir kolberi yaraladı
19:15 Siweyda’da bin 350 kanser hastası ilaçsız
18:52 İmamoğlu'nun diplomasının iptaline dair yürütmeyi durdurma talebine ret
18:02 Kurtulmuş: Komisyon çalışmaları Ağustos'un ilk haftası başlayacak
17:56 Rusya'da depremin ardından Klyuchevskoy Yanardağı’nda patlama
17:50 Aydın'daki yangınlar kontrol altına alındı
17:39 Dedeoğulları ailesi mezarları başında anıldı
16:31 Gazeteci Nizamettin Yılmaz'ın cenazesi İstanbul'a getirildi
16:17 Zilan Esen'in taziyesine kitlesel ziyaret
15:51 Kadınların ihtiyaçlarını belirleyip çözüm üretecek
15:40 Anamur’da ‘çocuk işçi’ katledildi
15:38 Wan kayyımı engellileri işten çıkardı: 2'nci kez mağdur ediliyoruz
15:16 Şiddet uygulayan gardiyan tutsaktan şikayetçi oldu
14:57 Özel: Meclis Başkanı talebimizi kabul etti, komisyonda yer alacağız
14:39 Dedeoğulları katliamında yaşamını yitirenler anıldı
14:00 Türk-İş'in yoksulluk sınırı: 86 bin lira
13:55 7 ayda 4 bin 426 yangın: 50 bin hektar alan küle döndü
13:51 Hunergeha Welat'tan yeni eser: Derwêş ve Edûlê
13:28 Güney Kore'de aşırı sıcaklardan 13 ölüm
12:28 Bakan Tunç: Meclis'in aldığı kararlara teknik destek vereceğiz
12:18 Tsunami dalgaları Rusya, Japonya ve ABD kıyılarına ulaştı
11:58 Süveyda'da BM konvoyuna saldırı: 1 yaralı
11:45 Fırat Bayrak’ın taziyesine kitlesel ziyaret