AMED - Amed’deki “Demokratik Toplum Buluşmaları”nı değerlendiren Örgütlenme Koordinasyonu'ndan Aziz Özkan, yurttaşların süreci güçlü sahiplendiğini, ancak devlete güven duymada kaygılı olduklarını söyledi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ve sonrasında yaşanan gelişmelere dair halkı bilgilendirme, halkın görüş ve önerilerini almak için “Demokratik Toplum Buluşmaları” gerçekleştiriyor. Kürdistan ve Türkiye’de 2 binin üzerinde yapılması planlanan halk toplantılarının, Temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
80 TOPLANTI
Amed’de de süren halk buluşmalarına kentte bulunan sivil toplum örgütleri, kurum ve dernekler de dahil edildi. Yapılan halk toplantılarında, sürece dair yazılar okunurken, halkın soruları yanıtlanıyor, bu süreçte demokratik siyaset mücadelesinin nasıl olması gerektiğine dair öneriler alınıyor. Amed’de şu ana kadar 80’in üzerinde toplantı yapıldı.
SONUÇ RAPORLAŞTIRILACAK
Halk toplantıları için kurulan Örgütlenme Koordinasyonu içerisinde yer alan Aziz Özkan, süreci toplumsallaştırmayı hedeflediklerini belirterek, “Kürt sorununun demokratik çözümü nasıl olacak? öneriler ve halkın kaygıları nelerdir” soruları üzerinden toplantıları aldıklarını söyledi. Abdullah Öcalan’ın çağrısına cevap olmak için örgütlenme hamlesi başlattıklarını söyleyen Özkan, parklarda, mahallelerde halkla birlikte süreci tartıştıklarını, halkın öneri ve eleştirilerini aldıklarını aktardı. Özkan, toplantıların sonuçlarını ise raporlaştıracaklarını aktardı.
Halkın süreci anlama ve değerlendirme noktasında güçlü sahiplendiğini aktaran Özkan, "Amacımız barış mücadelesini onurlu barışa çevirmek, Kürt halkının haklarının kazanıma dönüşmesini sağlamak. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayı toplumsallaşmaktır" dedi.
KAYGILAR
Toplantılarda halkın sürece güçlü destek verdiğini, ancak devletin adım atmamasının kaygıları arttırdığının altını çizen Özkan, “İktidarın bu süreci barış mücadelesinden çıkarıp, kendi lehine çıkarları doğrultusunda kullanması konusunda kaygıları var. Bu süreci eğer sahiplenirsek, bu kaygıların azalacağını, ama biz süreci sahiplenmezsek tam da bu kaygıların gerçeğe evrileceğini anlatıyoruz. Toplumun tüm kesimleri süreci sahiplenmesi gerekiyor ki süreç akamete uğramasın. Biz süreci tam da bu yüzden çok önemsiyoruz” diye aktardı.
HALKIN TALEPLERİ
Özkan, toplantılarda halkın öne çıkan taleplerini şöyle anlattı: “Amed’de savaş uçaklarının artık kaldırılmaması, anadilde eğitim, siyasi tutsakların derhal özgür bırakılmalarını istiyorlar. Tartışmaya açık olmayan hasta tutsaklarının bir müzakereye bile gerek duyulmadan tahliyelerini istiyorlar."
Toplantıya katılan yurttaşlardan Hacire Alkan, Abdullah Öcalan’ın çağrısına karşı devletin hala adım atmamasını eleştirdi. Barış istediklerini söyleyen Hacire Alkan, “Kürdüz, varız. Ölene kadar var olduğumuzu söyleyeceğiz” dedi.
Toplantıya katılanlardan Hasan Orak ise, “Abdullah Öcalan’ın söyledikleri yüzde yüz doğru. Kürtler Öcalan’ın perspektifi göre hareket ederek bir yol alırsa inanıyorum ki başaracaklardır” diye belirtti.
Mehmet Mehdi Hoşer de süreci olumlu gördüklerini belirterek, devletin dürüst olması gerektiğini vurguladı. Hoşer, “Bu halk yüz yıl önceki halk değil. Bu halk uyanmış, bilgili, birikimli. Bu süreçten kaynaklı çok mutlu ve umutluyuz” ifadelerini kullandı.
Abdullah Öcalan’ın yıllardır örgütlenmenin güçlendirilmesi gerektiği üzerine durduğunu hatırlatan yurttaşlardan Mücahit Ekdi, “Bu süreçte hepimize sorumluluk düşüyor. Toplantılar süreci anlamamız, süreçten ne istendiğimiz ve cevap olma üzerine düzenleniyor. Bu olmazsa sürece de, başkanımıza da, partimizin isteklerine de cevap olamayız. Süreç bizden birlik olmamızı istiyorsa, bir olacağız ki başarıya ulaşalım” diye konuştu.
MA/ Rukiye Payiz Adıgüzel