Öztürk'ten iktidara: Süreci sabote ediyorsunuz

img
HABER MERKEZİ - Erxenî'deki Newroz'da konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Türkiye'nin Kobanê'de aynı aileden 7'si çocuk 9 kişiyi katlettiğini hatırlatarak, "Burada süreç var, siz bunu sabote ediyorsunuz" dedi. 
 
Amed'in Erxenî (Ergani). Êlih'in Hezo (Kozluk) ve Mêrdîn'in Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde Newroz kutlamaları gerçekleştirildi. Kutlamalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaptığı çağrıya işaret edilerek, hükümetten adım atılması istendi. Erxenî'deki kutlamaya katılan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Türkiye'nin dün gece Kobanê'ye yönelik SİHA saldırısında aynı aileden 7'si çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, saldırıyı sürece sabotaj olarak niteledi. 
 
AMED
 
 
Amed'in Erxenî ilçesinde Newroz Eski Otogarı Meydanı'nda kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada, kitle davul zurna eşliğinde halay çekti. Kadınlar sarı, yeşil, kırmızı tülbentlerle katılırken gençlerde yüzlerinde boyalarla kutlamalara katıldı. Kutlamada konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, tarihi bir süreçten geçildiğini belirtti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısına işaret eden Öztürk, bunun Ortadoğu, Türkiye ve dünyaya büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. Onurlu bir barış ve demokratik cumhuriyetin Türkiye ve Ortadoğu'nun ihtiyacı olduğunu söyleyen Öztürk, "Bu bir tarihi fırsattır" dedi.
 
'SÜRECİ SABOTE EDİYORSUNUZ'
 
Türkiye'nin dün gece düzenlediği SİHA saldırısıyla aynı aileden 7'si çocuk, 9 kişiyi katlettiğini hatırlatan Öztürk, "Biz bu soykırımı kınıyoruz. Onların işleri Suriye'de yok. Burada süreç var, siz bunu sabote ediyorsunuz. Kobanê köyünde katliam yapıyorsunuz. Bu kabul edilemez. Çetelerinizle Suriye'den artık çıkın. Oranın insanları kendi yaşamlarına karar vermesi gerekiyor. O insanlar kendi kararlarını verebilirler. Sizler Suriye'de barışın olmasını, huzurun olmasını istemiyorsunuz. Bu katliamının sorumluları kimse hesap vermelidir. Bu insanlık hukukuna, evrensel hukuka aykırıdır. Bu katliam kabul edilemez. DAİŞ çetelerine karşı orada tarihi direniş verildi. Bunlardan biri de Kobanê'ydi. Bu yapılanlar yanlıştır, hatadır. Sayın Abdullah Öcalan'da deklarasyonun da 'Gelin onurlu bir barış ilan edelim. Demokratik bir toplum inşa edelim. Türkler, Kürtler herkes özgür olsun' diyor" ifadelerini kullandı. 
 
Kürtlere yönelik katliamlara dikkati çeken Öztürk, "Zulümden asla sonuç elde edemezsiniz. Mezopotamya’nın, Kürdistan’ın farklılıklarına baktığımızda din, inanç, halk olarak zenginlik var. Yapılması gereken bu zenginliklere saygı duymaktır. Bunun aksi mümkün değildir. 1990’lardan beri nasıl bir direniş gösterdiğimizi görsünler. Bugün halkımız insanlığa sahip çıktı. Kürt Halk Önderimiz bugün Ortadoğu’da nasıl bir yaşam olacağını göstermiştir. Bir daha acılar yaşanmasın, ölümler olmasın, herkes özgür olsun. Bu insanlığın savunmasıdır, bu insanlığın onurunun savunmasıdır. Newroz bu yönüyle her zaman Mazlumların, Rahşanların sesi olmuştur. Önümüzde tarihi günler vardır. Yaşasın Kürt halkının başarısı. Kürt halkının başarısı Ortadoğu’nun başarısı olsun" diye konuştu. 
 
TAŞKIRAN:  ÖCALAN’IN SESİNİ BÜYÜTME ZAMANI
 
Kutlamada konuşan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Kürt halkı olarak 4 parça Kürdistan'da, Qamişlo'da, dün andığımız Enfal'deki katliamlara karşı yılmadan, korkmadan bugüne kadar geldik. Zilan'dan, Koçgiri'den geldik. Onurlu bir barış ve özgürlük için şimdi Sayın Öcalan ses yükseltiyor. Şimdi bu eli, bu sesi sokak sokak büyütme zamanıdır. Türkiye işçi sınıfı, devrimcileri, Ortadoğu halklarıyla birlikte yarattığımız değerlere güvenerek, kaygı ve karamsarlığı bir kenara bırakarak mücadeleyi büyütme zamanı" şeklinde konuştu. 
 
'KADINLAR ÇAĞRIYI SAHİPLENECEK'
 
 
DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, "Nasıl ki 100 yıldır zulme karşı ‘Kürt yoktur’ diyenlere karşı sizler hep birlikte özgür Kürt kimliğini inşa ettiyseniz bugün de görevimiz demokratik toplumu inşa etmektir. Biz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz, demokratik toplum inşasını hep birlikte komünlerle, meclislerle inşa edeceğiz" dedi. 
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama sanatçı Hozan Servan'ın seslendirdiği stranlar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 
 
ÊLİH 
 
 
Êlih'in Hezo ilçesinde, Diyarbakır Caddesi karşısında bulunan alanda kutlandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il, ilçe örgütleri, DEM Parti Êlih Milletvekili Zeynep Oduncu, yerine kayyım atanan Êlih Belediye Eşbaşkanı Yeşil Işık'ın katıldığı, kutlamaya, yurttaşlar ulusal kıyafetleri ve yeşil, sarı, kırmızı renkteki fularlarıyla katıldı. Gençlerin ve kadınların yoğunlukta olduğu kutlamada, gençler, "Oxlım bawê we nikaribû" yazılı pankart açtı. Kitle, uzun süre coşkuyla halaya durdu.
 
'BARIŞIN ANAHTARI SAYIN ÖCALAN'DA'
 
Kutlamada konuşan DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "Sayın Öcalan'ın mesajının arkasında durmalıyız ve sahip çıkmalıyız. Kadınlar olarak da Sayın Öcalan'ın mesajını ev ev halkın içinde anlatmamız gerekiyor. Biliyoruz ki, barışın anahtarını da çözümün anahtarını da Sayın Öcalan açık bir şekilde ortaya koymuş" diye belirtti. 
 
'İMRALI'DAN GELEN SESE KULAK VERİLMELİ'
 
Kürt halkının onurlu bir yaşam için yüzyıldır emek verdiğini dile getiren Zeynep Oduncu ise "Birlik için çağrı yapıyoruz. Sayın Abdullah Öcalan, 'Özgürlük istiyoruz, savaş istemiyoruz' diyor. Çözümün yolu açılmış, çözüm için her yede özgürlük sesini yükseltiyoruz" dedi. 
 
Buna karşı devletin saldırılarına devam ettiğine işaret eden Zeynep Oduncu, "Bu savaşı durdurun, katliam olmasın, 4 parça Kürdistan'da Türkiye'de de barış olsun, birlik olsun. 2025 yılı Newroz'unun adını o yüzden özgürlük koyduk. Biz özgürlük istiyoruz. O yüzden İmralı'dan gelen sese herkesin kulak vermesi lazım" çağrısı yaptı. 
 
 
Yapılan konuşmalar ardından Newroz ateşi zılgıtlarla yakıldı. Kutlama çekilen halaylarla sona erdi. 
 
MÊRDÎN
 
 
Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesinde, Newroz kutlaması gerçekleştirildi. İlçe merkezindeki kutlama alanı,  “Jin, jiyan, azadî” pankartının yanı sıra “Özgürlük İçin Demokratik Toplum Newrozu” pankartları asıldı. Yerel sanatçıların şarkıları eşliğinde başlayan Newroz’a daha sonra gençler akmaya başladı. Yöresel kıyafetler giyen genç kadınların yoğunluğu dikkat çekerken, kadınlar kendileriyle getirdikleri bebek ve çocuklarını rengarenk kıyafetlerle süsledi. Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da ilk önce Şemrex Belediye Eşbaşkanları Hamdin Demir ve Kudret Uçuk, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe yöneticileri, ardından da tertip komitesi halkı selamladı.
 
Ardından konuşan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın şunları belirtti: “27 Şubat’ta tarihi değiştirecek bir çağrı yapıldı. Bu çağrıda kadınlar için bir mesaj vardı. Sayın Öcalan toplumun özgürlüğünü, kadının özgürlüğüne bağlıyor. Bu nedenle Newroz ateşi özgürlük için yanmalı. Erkek devletin zulüm ve baskılarını yok etmek için yanmalı. Newroz ateşi kadınların öncülüğünde yanacak. Buradan başta Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş’a, Leyla Güven’e selamlarımızı gönderiyoruz. Onların Newroz’unu, bayramını kutluyoruz. 27 Şubat’ta yapılan tarihi çağrı eğer ki, amacına ulaşırsa bu ülkede artık siyaset yaptığı için kimse tutuklanmayacak. Herkes kendi toprağında özgürce yaşayacak. Bu nedenle çağrıya sahip çıkmalıyız.” 
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi, DEM Partili siyasetçiler ve yurttaşlar tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından Newroz, sanatçıların söylediği şarkılar ve çekilen halaylarla devam etti.
v
 

Diğer başlıklar

18/07/2025
23:52 CHP kurultayı davası AYM’ye taşındı
23:24 Halk, katılımcı bütçe toplantısında taleplerini dile getirdi
23:19 Suriye geçiş hükümeti ateşkesi reddetti
23:13 DEM Parti: Mahkeme açıkça suç işliyor
22:41 DEM Parti ve CHP'den Kobanê Davası'ndaki tahliye talebinin reddine tepki
22:18 Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem
21:22 Barış mücadelesinde meslek örgütlerinin rolü tartışıldı
20:33 ATK'den Murat Çalık'ın tetkiklerinin tekrar yapılması yönünde karar
20:19 İzBB'de eylemler sonuç verdi: İşçiler geri alınacak
20:12 Ankara’da sel: Yurttaşlar mahsur kaldı
20:08 Özerk Yönetim: Devrimin kazanımlarını koruyalım
20:04 Gever’de farklı tarihlerde tahliye edilenlere kitlesel ziyaret
19:57 Mêrdîn’de DEDAŞ tepkisi: Halka zulüm yapılıyor
19:49 Kobanê Davası tutsaklarının tahliye başvurusu reddedildi
19:32 İzBB işçileri belediyenin kapısına dayandı
19:28 Kayyıma rağmen beşinci kez toplandılar: Sürece her kesim destek vermeli
19:13 Erdoğan'dan Putin'le telefon görüşmesi
19:07 Êlih Emek ve Demokrasi Platformu: Kayyım, imar planını gizlemeye çalışıyor
18:52 Bahçeli: İmralı açıklaması sonuç vermiştir
18:24 85 yaşındaki tutsak Güler cezaevinden çıktı
17:49 Elazığ Cezaevi önünde işkence protestosu
17:47 Erdoğan'dan süreç açıklaması
17:34 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Tüm siyasi partiler sürece dahil olmalı
17:21 Meletî'de kimyasal madde üreten fabrikada patlama
17:10 Elbak’ta halk buluşması: Direnişle kendimizi tüm dünyaya tanıttık
16:56 Aydın'da Alevi buluşması: Silah bırakanlara güvence verilmeli
16:33 Çocuklara dışkı yedirildi, bakanlık 'korumaya' gerek duymadı!
16:10 Amed'de kadın buluşmaları başladı
15:41 Munzur Festivali'nin programı açıklandı
15:38 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 351 hak ihlali
15:26 Süveyda Askerî Meclisi: Stratejik kontrol sağlandı, direniş sürüyor
15:11 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Aleviler olmadan demokratik toplum olmaz
14:41 Ailelerden İmralı için başvuru
14:39 BM’den Süveyda için acil soruşturma çağrısı
14:28 Sıddık Güler hakkında tahliye kararı
14:14 Sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı
13:55 Adana Alevi Platformu: Dürziler için koridor açılsın
13:53 Suriye'de kaçırılan Alevi kadınlar için 7 ilde eylem
13:38 Cezaevinde Amedspor ismine ve rengine sansür
13:23 Komisyon toplantısında hangi kararlar alındı?
13:05 Dumlu Cezaevi’nde 1980 uygulamaları devrede
12:54 Sırrı Süreyya Önder'in adı Meletî'de yaşatılacak
12:46 30 yıllık tutsağın tahliyesi 2’nci kez ertelendi
12:44 Meclis'teki komisyon toplantısı sona erdi
11:44 Ayşe Barım ATK’ye sevk edildi
11:38 İki gazeteciye beraat 1 gazeteciye ceza
11:12 MHP'li Yıldız'dan 'İmralı Notları' kitabıyla paylaşım
10:45 Tunç Soyer ve belediye yöneticilerinin iddianamesi hazırlandı
10:24 Partiler komisyon için toplandı
10:13 Kayyım Qelqelî'ye tahsis edilen aracı geri aldı, projeleri iptal etti
09:50 Töreni izleyen SYKP Eş Genel Başkanı: Herkes için umut oldu
09:47 Orta Anadolu Kürtleri sürecin yanında
09:45 Riha'da gençler 'özgürlük' şöleninde buluşacak
09:43 'Yasal düzenlemeler yapılmalı'
09:42 Ağaç kesimi Mêrgomar’a uzandı!
09:38 Riha’da 200’ü aşkın buluşma: Devlet somut adım atsın
09:34 Özlem Bilgi: Çocuk istismarına karşı sessizlik suçtur
09:32 Çocuklarını törende izlediler: Dünya Öcalan'ın teorik ve pratik gücünü gördü
09:30 Sêrtliler: Abdullah Öcalan özgür olmalı
09:27 Koplular: Devletin büyük adımlar atması gerekiyor
09:25 ‘Analar Çalıştayı’ düzenlenecek: Rêya Heq inancında kadın yaşamdır
09:23 Sosyalist gençler Pirsûs'ta katledilenlerin izinde
09:22 Silahlarını yakanlarla görüştü: Geri dönüş yok, mücadele bitmedi
09:04 Barış Annesi: Gerillaların güvenli şekilde dönmesinin yolu açılmalı
09:02 Salih Müslim: Teslimiyeti kabul etmeyiz, zihniyet değişmeli
09:00 18 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:56 İBB soruşturmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı
08:48 Suriye'de yüzlerce kadın kaçırıldı
08:06 Riha'da mahalle mahalle süreç buluşmaları
17/07/2025
23:49 SOHR: Siweyda'da 516 kişi hayatını kaybetti
23:41 30 yılın ardından tahliye edilen Filizer: Süreci desteklemeliyiz
23:37 Ekolojik kırıma karşı dayanışma festivali
23:13 Pirsûs anması: Adalet tesis edilsin
22:14 Elazığ Cezaevindeki tutsaklar açlık grevine başladı
22:08 Ali Kenanoğlu: Silahların yakılması sonrası devletin yapması gerekenler var
22:00 'Ayşe’nin katili Cemil Koç, suç ortağı katili koruyan polisler'
21:49 Duran Kalkan: Gerilla hazır, demokratik entegrasyon ve özgürlük yasaları çıkarılmalı
20:26 Erdoğan LGS'deki iddialar için 'dedikodu siyaseti' dedi
19:18 Dîloklu kadınlar Ayşe Tokyaz'ın katledilmesini protesto etti
19:14 İzBB işçilerinin eylemi 9'uncu gününde
19:11 'Elektrik akımı’ davasında bilirkişinin dinlenilmesine karar verildi
18:56 CHP'de kurultay süreci başlatıldı
18:51 Kürtçe müzik dinleyen aileye yönelik saldırıya tepki sürüyor
18:42 Kırşehir cezaevlerinde tutsaklara ‘darbe’ tehdidi
18:08 Fransa, Senegal’deki askeri varlığını sonlandırdı
17:51 Tişrîn 'de hayatını kaybeden Akyüz’ün taziyesine kitlesel ziyaret
17:44 ‘Suç farkındalığı’ olmadığı ileri sürülen tutsağa pişmanlık dayatılarak tahliyesi engellendi
17:20 Hayatını kaybetme riski olan hasta tutsak Ayık Meclis gündeminde
16:31 ESP ve SKM üyeleri tahliye edildi
16:24 Ankara’da dikkat çeken görüşme trafiği
15:58 32 yıllık tutsaklığın ardından memleketinde karşılandı
15:51 ‘Pexşan Ezîzî, fiziki ve psikolojik saldırılar altında’
14:51 Sozdar Avesta: Şengal’i yeniden inşa etmek hepimizin görevi
14:47 Eş Genel Başkanlar: Arkadaşlarımızın sürece destek vermelerinin yolu açılmalı
14:25 Dürziler: Özerk Yönetim Bölgesi’ne koridor açılsın
14:13 Zaxo’daki petrol kuyularına bir saldırı daha
14:11 İmralı Heyeti ve Özel'den açıklama: Güvenceler süreci toplumsallaştırır
13:45 DSİ önünde su protestosu
13:29 İHD 39 yaşında: Yeni bir toplumsal sözleşme yapılmalı
13:04 Pakistan’daki yağışlarda 54 kişi yaşamını yitirdi
13:01 İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi başladı
12:55 KESK'li kadınların TİS talepleri
12:34 Nasıl bir komisyon?
12:03 Eş Genel Başkanlar Demirtaş ile görüşmek için Edirne’de
11:24 Öcalan'dan Êzidî Aydınlanma Konferansı'na mesaj
11:08 Germencik'e bir JES daha
11:05 Süveyda’da ‘güvenlik’ Dürzilere bırakıldı
10:59 Irak’taki yangında ölenlerin sayısı 61'e çıktı
10:55 İlayda Alkaş katledildi
10:49 Abdullah Öcalan’ın paradigmasıyla eğitim veriyorlar
10:36 DEM Parti'nin komisyon üyeleri belli oldu
10:11 Balıkesir'de yangın 2'nci gününde
09:27 Çözüm umuduyla 3'üncü kez sınırı geçti: Yakılan ateş özgürlüğe vesile olsun
09:11 Şirnex doğası talan ediliyor, sıcaklıklar artıyor
09:09 Yıllar sonra kızlarını gördüler: Biz de demokratik toplum istiyoruz
09:07 Elazığ Cezaevi'nde tutsağa şiddet
09:06 Av. Kutluay: Barışı konuşurken çocuk hakları es geçilmemeli
09:03 Kobanê yolunda katledilen Karadenizli devrimci gençler
09:02 Barış Anneleri: Öncelikli adım Öcalan’ın özgürlüğü
09:02 Ahmet Karagöz: Yasalarla gerillanın gelmesi sağlanmalı
09:01 MED TUHAD-FED Eşbaşkanı: Komisyonun önceliği tutsaklar olmalı
09:00 Rojava Devrimi 13 yaşında: Kazanımlardan vazgeçmeyiz
09:00 17 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:35 Irak'ta AVM'de yangın: 50 ölü
16/07/2025
23:29 İsrail'in Suriye'ye saldırısını kınayan tezkere Meclis'te kabul edildi
22:17 Tanrıkulu: Beyaz Toros'lu savcılar görevde
21:53 İsrail’den Dera ve Süveyda’ya 6 saldırı
21:44 Duhok'ta petrol sahası ikinci kez hedef alındı
21:37 BMGK, İsrail'in Suriye saldırıları için yarın acil toplanıyor
21:28 Törene katılan Barış Annesi: Devlet zaman kaybetmeden barışın elini tutmalı
21:04 31 yıllık tutsağın tahliyesi engellendi
20:46 Ayşe Tokyaz için eylem: Cezasızlık politikasından vazgeçin
20:33 Dürzilerin ruhani lideri Şam'la ateşkesi yalanladı
20:07 Balıkesir'de orman yangını
19:46 Türkiye ile BAE arasında 7 anlaşma imzalandı
19:27 İran'da 11 Kürt yurttaş gözaltına alındı
19:16 İsrailli bakan: Colani ortadan kaldırılmalıdır
19:04 Birçok kentte ‘Barış ve Demokratik Toplum’ buluşması
18:57 KESK 30 ilde sahaya iniyor: Yoksulluk sınırının üzerinde ücret istiyoruz
18:48 Bolu Cezaevinde 7 tutsağın tahliyesi engellendi
18:27 Mersin'de madene karşı eylem
18:23 Mazlum Abdi: Dürzilere yönelik saldırılar durdurulmalı
18:16 Kurtulmuş ve siyasi parti temsilcileri komisyon gündemiyle bir araya gelecek
18:07 32 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu
17:54 Suriye geçiş hükümeti Süveyde’daki suçlarını itiraf etti
17:48 Son 24 saatte 94 Filistinli katledildi
17:44 Salih Müslim: Barrack, Türkiye'yi memnun etmek için konuştu
17:40 Artvin'de tutuklanan 4 gazeteciye tahliye
17:36 Cenevre eylemi: Tarihi adıma karşılık devlet adım atsın
17:06 31 yıl sonra memleketi Gever’de: Mücadelemiz sürecek