Serhat’ta Newroz: Devlet adım atmalı

HABER MERKEZİ - Erdîş, Panos ve Gimgim’da yapılan Newroz kutlamalarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı sahiplenilerek, devlete adım atma çağrısı yapıldı. 
 
Wan’ın Erdîş, Agirî’nin Panos ile Mûş’un Gimgim ilçelerinde Newroz kutlaması yapıldı. 
 
WAN/ERDÎŞ
 
 
Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesinde Newroz kutlaması Fener Alayı’nda gerçekleşti. Sabah saatlerinde rengarenk kıyafetleriyle alana gelen yurttaşlar, burada sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Saygı duruşunun ardından program başlarken, halk çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. Siyasi partilerin ilçe eşbaşkanları ile belediye eşbaşkanlarının konuşmasının ardından halk Newroz ateşini yaktı. Ateşin yakılması ile birlikte halk tekrar halaya durdu. 
 
ÇAĞRI'YA DESTEK 
 
DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, “Sayın Öcalan asrın çağrısını yaptı. Kürt halkının yıllardır verdiği mücadele bizim değil tüm halkların özgürlüğü içindir. Yapılan çağrı sadece Kürtler için değil tüm halklar içindir. Bu ülkeye barış gelene kadar mücadele ediyoruz. Biz buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz; Sayın Öcalan fiziki olarak özgür kalmalıdır” dedi. 
DBP İl Eşbaşkanı Cemal Demir ise “Mücadelemiz ve örgütlülüğümüz artık yeni bir aşamaya geçti. Sayın Öcalan’ın mesajı barış, özgürlük ve demokrasi mesajıdır. Tarih boyunca Kürtlere katliamlar dayatıldı ama bugün Kürtler barış elini uzatıyor. Ne olursa olsun biz bu barış çağrısının yanında olacağız ve destekleyeceğiz” diye konuştu.
 
‘BARIŞIN MEŞALESİ SAYIN ÖCALAN’IN ELLERİNDE’
 
Ardından konuşan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Yıllardır tüm baskıları karşı halkımız boyun eğmedi ve direnişini sürdürdü. Biz bugün Newroz alanlarında milyonlar olduk. Newroz barış ve umuttur. Newroz ateşi jin, jiyan, azadî’dir. Çünkü bu Newroz ateşi Zekiye ve Rahşan’ların bedeniyle gürleşti. Barışın meşalesi de şuan Sayın Öcalan’ın ellerinden yükseliyor. Biz söz Sayın Öcalan’a söz veriyoruz; gençlerin ve kadınların öncülüğünde sizin barış çağrınızı onurlu bir barışla taçlandıracağız” diyerek konuşmasını bitirdi. 
 
‘DEVLET DERHAL ADIM ATMALI’
 
Wan Milletvekili Sinan Çiftyürek ise, “Devlet bu saatten sonra hiçbir bahaneye girmeden adımlar atması gerekiyor.  Sayın Öcalan’ın mesajı yayınlanmadan önce herkese gidildi ve görüşleri soruldu. Bu durum da Kürt halkı ve siyaseti arasında yaşanan gerilim de bitmiş oldu. Kürtler artık birdir ve birlikte hareket edecektir. Bu mesaj aynı zamanda Kürt halkının birliğidir” diye konuştu. 
DEM Parti Wan Milletvekili Gülderen Varlı ise “Yıllardır zulme karşı direnen bu halkın barış çığlığını herkes duysun. Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla yeniden bu topraklarda barışın sesinin yükselmeye başladı. Yaşadığımız bunca acıya rağmen önümüzde yeni bir barış süreci var. Herkesin buna destek olması gerekiyor” dedi. 
 
AGIRÎ/PANOS
 
 
Agîri’nin Panos (Patnos) ilçesi Otogar Terminali alanında kutlanan Newroz’a yüzlerce kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından başlayan programda ilk olarak konuşan Agirî Milletvekili Necla Demir, “Bu 21 Mart'ta barış ve özgürlüğe muhakkak erişeceğiz. Biz barış ve özgürlüğü inşa ederek kazanacağımıza inanıyoruz. 2025 yılı Kürt halkının özgürlük yılı olacak. İmralı'da 27 Şubat'ta tüm halklar için özgürlük ve barış mesajı verildi. Bizim bu mesaja sahip çıkmamız ve her alanda yaşatmamız lazım” dedi. 
 
‘UZATILAN ELİ TUTUN!’
 
Ardından konuşan Wan Milletvekili Mahmut Dindar ise “Bu mücadele Mazlum Doğan’dan Sema Yüce’ye kadar devam etmektedir. 2025 yılı Kürt halkının yılı olacaktır. Barışın, kardeşliğin geleceği yıl olacaktır. Sayın Abdullah Öcalan'ın yaptığı açıklama tarihi bir açıklamaydı. Sayın Öcalan yıllardır devam eden savaşların son bulması için bir çağrı yaptı. Bizler de bu yapılan çağrıda üzerimize düşen her şeyi laikiyle yapacağımızın sözünü veriyoruz. Bizler buradan devlete sesleniyoruz; yıllarca zulüm ve işkence yaptınız ‘artık yeter’. Barışa uzatılan eli tutmanız gerekiyor” diye konuştu.  
Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama alanında toplanan kitle söylenen şarkıların eşliğinde halay çekti. 
 
MÛŞ/GİMGİM
 
 
Serhat’ta özgürlük ateşinin yakıldığı merkezlerden biri de Mûş’un Gimgim (Varto) ilçesi. Gimgim halkı sabahın erken saatlerinde Newroz alanına akın etti. Alan günler öncesinden DEM Parti bayraklarıyla donatıldı. 7’den 70’e binlerin katıldığı Gimgim Newroz’una halk yeşil, kırmızı ve sarı renkteki şal, puşi ve flamalarla süslenerek alandaki yerini alırken, gençler ve kadınların yoğunlukla katılım ise dikkatlerden kaçmadı. Büyük bir ilgi ve coşkunun gösterildiği kutlamada halk Kürtçe şarkılar eşliğinde uzun süre halay çekti. Alan da Newroz programı bitene dek, “Bê Serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. 
 
Kutlamaya DEM Parti Gimgim Belediye Eşbaşkanları, Mûş Milletvekili Sümeyye Boz ve Colemêrg milletvekili Onur Düşünmez katıldı. DEM Parti ve DBP Mûş il ve ilçe yönetimleri katıldı. Newroz Programı, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ardından başladı. Saygı duruşu ardından binler şehit namirin” sloganları attı. Burada ilk olarak konuşan DEM Parti İlçe eşbaşkanları barış ve özgürlük mesajlarını verdi. 
 
ÇAĞRIYI SAHİPLENME NEWROZ’U
 
DEM Parti Milletvekili Sümeyye Boz, 2025 Newrozu’nun özgürlük ve barış için tarihi bir anlam taşıdığını belirterek, “27 Şubat’ta Sayın Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreçle bu Newroz geçmiş yıllardan daha çok barışa, özgürlüğe ve demokratik topluma yakınız. Onurlu barış ve halkların ortak, özgür yaşamı için bu süreçte her alanda örgütlü mücadelemizi büyüteceğiz. Bu mücadele ise kadınlar öncülüğünde özgürlüğü elde edecek ve barışı sağlayacağız” dedi. 
 
DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez ise şunları söyledi: “Bu Newroz özgürlük anlamını taşıyor. Zindanlardan mücadele alanlarına kadar her yeri özgürlük alanına dönüştürüleceğiz. Sayın Öcalan özgürleşmeden, umut hakkı tanınmadan, dağlarda güller açmadan, ülkesinden sürgün edilenleri geri getirmeden, demokratik toplumu ve barışı inşa etmeden mücadelemizden tek bir adım geride durmayacağız. Bunun için ise tüm halkımızın partisinin Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu duruş ve tutum etrafında kenetlenmelidir. Çok acılar çektik ama artık acının yerini barış, özgürlük ve demokratik toplum alacak. Bu çağrı; tüm insanlığa barışı ve özgür yaşamı getirecek.”
 
Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateş etrafında toplanan yüzlerce kişi yerel sanatçıların seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde çektikleri halaylarla kutlamaları bitirdi. 
 
COLEMÊRG/ÇELÊ
 
 
Colemêrg’in Çelê ilçesinde Taxsaran düğün alanında Newroz kutlandı. Newroz kutlamasına çok sayıda kişi katıldı. Kadın ve erkeklerin ulusal kıyafetleriyle katıldığı Newroz saygı duruşuyla başladı. İlk olarak DEM Parti Çelê İlçe Eşbaşkanı Fahrettin Dervişoğlu ve Hividar Ertunç, halkı selamlayarak Newroz’u kutladı. 
 
DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Kadir Şahin ise “Newroz alanlarını doldurmak verilen bedellerin arkasında olmaktır. Burada devlet eliyle kirli bir politika yürütülüyor. Bunu seçimde de gördük, şimdide gördük. Ne yaparlarsa yapsınlar Çele halkı onların politikalarını biliyor ve boyun eğmiyor. Önümüzdeki barış sürecinde inanıyoruz ki bu halk tarihi bir konumda olacak. Burada barışa vesile olan ve çağrı yapan Sayın Abdullah Öcalan’a binlerce kez selam olsun” dedi. 
 
DEM Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın, Newroz’u tarihi çağrıyla karşıladıklarını belirterek, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 27 Şubat‘ta yapmış olduğu tarihi açıklamada dünyada yankı uyandırdı. Ülkede eğer ki barış tesis edilmek isteniliyorsa yapılan çağrı iyi okunmalı iyi yorumlanmalı. Sayın Öcalan’ın manifesto niteliğindeki çağrısını pratik hayata geçirmemiz gerekiyor. Barış‘ı bu ülkeye getireceğimize inanıyoruz her savaşın sonu barıştır. Bizler, Sayın Öcalan’ın yaptığı çağrıyı kucaklayıp her kentte örgütlenmesini yapmaya devam edeceğiz. Barış için direneceğiz” diye konuştu. 
 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Çelê halkı ateşin etrafında halaya durdu.
 

Diğer başlıklar

14:32 Barodan uyarı: Grevdeki tutsakların hayati tehlikesi var!
14:25 SES davasında karar çıkmadı
14:11 1 Mayıs'ta katledilenler anıldı: Barış için 1 Mayıs alanlarında olalım
13:55 TJA: Demokratik yaşam kadın emeği ile kurulacak
13:28 Af Örgütü ‘Dünya İnsan Haklarının Durumu’ raporunu açıkladı
13:21 GABB Eşbaşkanı Şedal: Kayyım uygulamalarına son verilsin
13:05 GABB 1'inci Dönem Olağan Meclisi toplandı
12:53 Pirsûs Katliamı davası: 10 yıl sonra görüntüler bilirkişiye gönderilecek
12:48 Êzidî çocuğun kaçırılması davası ertelendi YENİLENDİ
12:45 Tülay Hatimoğulları: İktidarı somut ve güven verici irade koymaya davet ediyoruz YENİLENDİ
12:40 Pasûr patlaması davasında tanık dinlenmesine karar verildi
11:55 Avukatlar İmralı'ya gitmek için başvurdu
11:51 Pelin Yılmaz’ın yaşamını yitirdiği açıklandı
11:22 TÜİK'e göre işsizlik düştü
11:00 Avukatın darp edildiği görüntüler dosyaya 'kesilerek' eklendi
10:46 İHD Eş Genel Başkanı Küçükbalaban: Devlet yol haritasını açıklamalı
10:04 Gençler 1 Mayıs’ta kampüslerden alanlara akacak
09:54 Türkdoğan: Süreç Öcalan'ın çözüm paradigmasına uygun sonuçlanmalı
09:47 İBB soruşturmasında gözaltına alınanlar adliyeye sevk edildi
09:44 Aydın'da sağanak sonrası su baskını
09:42 Arife Çınar: Demokratik toplum şiarıyla 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız
09:33 Meteorolojiden kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarısı
09:03 Çocuklarını çatışmalarda yitirdi: Çözüm için Meclis’te bir araya gelsinler
09:02 Genç kadınlar 1 Mayıs'ta eşitlik mücadelesini büyütecek
09:02 Besta'da asker gözetiminde korucular eliyle ağaç kesimi
09:01 Baharın nadide çiçeği: Guldexwîn
09:01 Kalp krizi geçiren tutsağın avukatı: Derhal tahliye edilmeli
09:00 'Kadına yönelik şiddet son buluncaya dek mücadelemiz sürecek'
09:00 29 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
07:46 1 Mayıs öncesi ev baskınları
28/04/2025
23:31 ABD Yemen’e saldırdı: 68 kişi hayatını kaybetti
22:42 Meral Danış Beştaş: Barış için hepimize büyük görevler düşüyor
22:30 HDK ve DEM Parti Gençlik Meclislerinden Taksim’e çağrı
21:43 Aksaray’da bir kadın katledildi
21:37 Irak ve Federe Kürdistan'da 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi
21:27 DEM Parti: Ahmet Türk kemoterapi sürecini başarıyla atlattı
21:21 İsrail, ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti
19:55 Mamak Emek ve Demokrasi Güçlerinden Menekşe Erbay anması
19:46 Gazeteci Ceren Kaynak İskit toprağa verildi
19:40 Erdoğan: Nüfus meselesi beka sorununa dönüşmektedir
19:30 SES, uluslararası sendikal örgütlerin katılımıyla forum düzenledi
19:06 Amediyê’de drone infilak etti: 3 peşmerge yaralandı
18:58 Karşıyaka Emek ve Demokrasi Platformu kuruldu
18:26 Çiftçileri mağdur eden 2 şirket hakkında soruşturma
18:17 Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 26 bin lirayı aştı
18:13 Önder’in bulunduğu hastaneye ziyaretler sürüyor
18:09 Tunus açıklarında mülteci teknesi battı: 8 kişi hayatını kaybetti
18:07 EGM'den jammer açıklaması
17:51 Halit Oral’ın annesi hayatını kaybetti
17:48 İspanya ve Portekiz’de geniş çaplı elektrik kesintisi yaşanıyor
17:34 Yeni papanın seçileceği tarih belirlendi
17:21 Amed Tiyatro Festivali 4'üncü gününde
17:11 Öğrencilerden 'aile sempozyumuna' mor boyalı protesto
16:37 DBP ve DEM Parti'nin temasları sürüyor
16:05 EMEP'ten Adalet Bakanlığı önünde eylem
14:48 Birçok kentte 1 Mayıs'a çağrı açıklaması
14:43 ‘Roboskî'nin failleri 160 aydır yargılanmadı’
14:34 Irak, Şara'yı Arap Zirvesi’ne davet etti
14:22 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayetinde katledildi
14:07 İstanbul'da hissedilen bir deprem daha
14:05 DEM Partili eşbaşkana 2 yıl 1 ay ceza
14:03 İran saldırısında 2 kolber yaralandı
14:02 Kazancı Yokuşu’nda katledilenler anıldı
13:55 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Temel talebimiz Öcalan’ın fiziki özgürlüğüdür
13:30 Depremde annesini kaybeden Kübra Özyurt ifade verdi
13:10 Pexşan Ezizi ile dayanışan öğrenci tutuklandı
13:06 Önder'in durumu kritik: Beyinle ilgili refleksleri azaldı
12:34 İHD güncel verileri açıkladı: 335’i ağır bin 412 hasta tutsak var
12:11 STÖ ve barolar: 'Umut hakkı' düzenlemesi ivedilikle yapılmalı
12:07 Askeri harcamalarda küresel çapta yüzde 9.4 artış
12:03 İBB soruşturmasında gözaltı sayısı 52'ye yükseldi
11:57 Sevk sonrası çıplak arama ve darp
10:26 ‘Konferansta kadın sözleşmesi gerekliliği açığa çıktı’
10:21 YNK ve KDP kabine görüşmelerinde 12’nci tur
10:20 Hastaneden açıklama: Önder'in hayati tehlikesi artarak devam ediyor
10:04 Gazeteci Levent: Türkiye Kıbrıs’taki ilişkilere ses çıkarabilecek pozisyonda değil
10:01 Direniş tarihiyle tanınan mahalle kentsel dönüşüm ve tarikatların hedefinde
09:01 'Şimdi sıra Kürt Ulusal Kongresi'nde'
09:01 'Karar süreçlerinde kadınlar söz sahibi olmalı'
09:00 DEM Parti Newroz coşkusuyla 1 Mayıs'a çağırdı
09:00 28 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:52 Kütahya’da 3.9 büyüklüğünde deprem
08:37 Geneviève Garrigos: Rojava’da inşa edilen model Suriye'nin geleceği için önemli
08:24 PKK'den 'kongre' açıklaması
08:21 Samsun'da heyelan: 2'si çocuk 3 kişi öldü
27/04/2025
23:14 İstanbul’da 3.5 büyüklüğünde deprem
22:36 Ankara’da 4 genç tutuklandı
21:35 Xarpêt'te 4.9 büyüklüğünde deprem
20:56 Gazeteci Ceren Kaynak İskit hayatını kaybetti
20:35 Xîzan ve Tetwan’da askeri operasyon başlatıldı
20:11 İran’da patlama: 40 kişi hayatını kaybetti, ulusal yas ilan edildi
20:01 Darp edilerek gözaltına alınan gençlere tutuklama talebi
19:31 DAİŞ’ten kurtarılan Êzidî gençler ailelerine kavuştu
19:13 Xarpêt-Amed yolunda kaza: 25 yaralı
19:07 HDK ve DEM Parti’den 1 Mayıs forumu
18:44 Tanrıkulu: AKP iktidarında 34 bin 908 işçi hayatını kaybetti
18:33 ‘Hapishane Çalıştayı’ sona erdi: Ortak mücadele yöntemleri ele alındı
18:20 Kanada'daki festivalde katledilenlerin sayısı belli oldu
18:11 Gever’de 1 Mayıs’a katılım çağrısı
17:24 Irak’ta seçim zamanında yapılacak
17:19 Önder’in doktorlarının yarın açıklama yapması bekleniyor
17:03 Bismil’de Kadın Emeği Buluşması'na büyük ilgi
16:26 'Kötülerin inşa ettiği sistemini kibritle tutuşturacağız'
16:20 İdam cezalarına sessizliğe karşı açlık grevi başlattı
15:37 ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle yürüyüş
15:30 DBP ve DEM Parti heyeti Reqa'da temaslarını sürdürüyor
15:29 'Rojin Kabaiş'in dosyasında bağımsız soruşturma başlatılsın'
15:17 Tanju Kaya için taziye kuruldu
14:57 MATUHAYDER yeni yönetimini belirledi: Tecrit kalkmalı
14:35 Hums’ta toplu mezar bulundu
14:12 Meral Danış Beştaş: Süreçte en önemli nokta Öcalan'ın özgür çalışma koşullarıdır
13:55 İstanbul Maratonu’nda KHK eylemi
13:46 İran’daki liman patlamasının bilançosu ağırlaşıyor
13:22 İdam edilen Heydaranlu'nun cenazesi ailesine verilmiyor
12:53 Kadın Sığınakları Kurultayı ara toplantısı sona erdi
12:52 Ateşkese rağmen üç günde bin 164 saldırı
12:22 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı
12:18 İşte Rojava Kürt Birliği ve Ortak Tutum Konferansı’nda onaylanan belge
12:11 Cizîr ve Amed'de yerel yönetimler kadın toplantısı
11:26 Kanada'da bir araç, festivaldeki kalabalığın arasına daldı
09:46 Kenanoğlu: Sırrı Süreyya Önder’in barışın toplumsallaşmasına rolü büyük
09:39 ‘Kürt Birliği Konferansı Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine toplandı’
09:35 Mersin'de 'çatı zorunluluğu' kararına tepki
09:31 DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar’dan 1 Mayıs çağrısı
09:24 Kadınlar uyuşturucuya karşı mücadelede kararlı
09:17 Amed’de 1 milyon kişiye süreç anlatılacak
09:14 Muğla Emek Benim Kadın Derneği Başkanı: Eşitsizlik şiddeti de besliyor
09:10 Tokat Cezaevi'nde 7 aydır tutsakların tedavisi engelleniyor
09:09 Gazeteci Tar: Kıbrıs önemli bir güzergahta, Kürtler önemli bir pozisyonda duruyor
09:08 Çatışmalı süreçte ailesinden 19 kişi yaşamını yitirdi: Devlet adım atsın
09:04 Kürt Dirilişi Belgeseli: Bir külliyat, bir referans, bir kaynak
09:00 27 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:51 Jin Dergi'nin yeni sayısı: Benim Bedenim! Benim Kararım!
00:03 Kürt birliği coşkusu: Kuzey ve Doğu Suriye’de kutlamalar
26/04/2025
23:58 İran'daki patlamada 14 kişi hayatını kaybetti
23:19 MSD: Konferans kolektif ruhun direnişini ortaya koyan tarihi bir adımdır
23:08 Dêrik'te şüpheli çocuk ölümü
22:50 Rojava’ya Destek Cephesi’nden Özerk Yönetim Temsilciliği’ne ziyaret
22:34 Manisa'da 9 inşaat işçisi yaralandı
22:06 Meral Danış Beştaş: Özgür yarınları hep birlikte inşa edeceğiz
21:41 Romeo û Juilet oyununa izleyicilerden tam not
21:36 Macron ve Zelenski, ateşkesi görüştü
21:30 Binlerin katıldığı şölende Abdullah Öcalan posteri açıldı
21:21 ‘Diplomasız Erdoğan’ sloganı atan 20 yaşındaki genç tutuklandı
21:18 AKP döneminde İBB’de yapılan yolsuzluğu paylaştı: Soruşturun da görelim
21:14 Almanya’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne polis baskını
20:45 Gençlerin darp edilerek gözaltına alınması protesto edildi
19:34 İbrahim Ahmed ödülleri Mazlum Ebdî ve Amedspor’a verildi
19:06 Kandilli Rasathanesi: İstanbul’da artçı depremler sürecek
19:03 İran-ABD 3’üncü tur görüşmeleri sona erdi