Eğitim Sen ve dil derneklerinin talebi ortak: Anadilde eğitim

img

HABER MERKEZİ - Eğitim ve dil dernekleri, asimilasyon politikalarından vazgeçilerek, anadilde eğitim talebinin karşılanmasını istedi. 

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlarken, sendikalar ve dil derneklerinden Kürtçe başta olmak üzere farklı dillerin eğitim dili olması talebiyle birçok kentte açıklama yapıldı. 
 
ŞIRNEX/CIZÎR
 
 
Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde faaliyet yürüten Birca Belek Kültür ve Dil Derneği ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), anadilde eğitim talebiyle açıklama yaptı. Dernek binası önündeki açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 
 
"Anadilde eğitim her insanın hakkıdır! Anadilde eğitim istiyoruz" yazılı Kürtçe pankartın yanı sıra, Kürtçe eğitim talebinin yer aldığı dövizler taşındı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, Kürt çocuklarının anadillerinde eğitim görememesini "Türkiye’nin ayıbı" olarak nitelendirdi. Bütün halklardan çocukların kendi anadilleriyle eğitim görmesi gerektiğini vurgulayan İrmez, "Asimilasyon insanlık sucudur. Erdoğan, Almanya’daki Türklerin kendi anadilinde eğitim almasını isterken Türkiye’de Kürtlere bu hakkı vermiyor. Kürtçenin eğitim dili olması için bütün direneceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
Derneğin Eşbaşkanı Fatma Gizleyici ise, "Her yıl olduğu gibi bu yılda da Kürt çocukları asimilasyon politikaları altında eğitime başlayacak. Bugün Kürt çocukları için asimilasyon ve travmanın başlangıcıdır” dedi. Gizleyici, "Kürt halkının kendi kültüründen, dilinden uzaklaşmaması gerekiyor. Dilimizi yaşamımızda yaygınlaştırmalıyız” çağrısı yaptı. 
 
Açıklama “Bê ziman jiyan nabe” sloganıyla son buldu.
 
ANKARA
 
 
Anka Dil Kültür Merkezi (ANKA-DER), Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamanın Kirmançkî lehçesini Gönül Gül, Kurmancî lehçesini ise Emine Oğuz okudu. Yeni eğitim ve öğretim yılının asimilasyon politikaları ve Kürtçenin inkarıyla başladığını ifade eden Oğuz, "Kürt çocukları kendi anadilleriyle eğitim görmesin diye devlet tüm gücünü seferber ediyor" dedi. 
 
Kürtçenin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını isteyen Oğuz, şunları söyledi: "Kürtçe eğitim ve öğretim dili olmalıdır. Kürtçe eğitim Kürt halkının en başat talebidir. Kürt siyasetçilere ve siyasetine çağrımızdır; Kürtçeyi arka plana tutmayın, buna önem verin ve siyasetiniz de Kürtçe yapın. Ailelere de çağırımızdır: çocuklarını ve kendilerini dil ve kültürlerinden uzak tutmasınlar. Kürtçe konuşun, Kürtçe düşünün, Kürtçe yazın.”
 
EĞİTİM SEN'DEN AÇIKLAMA
 
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, sendikanın genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni eğitim ve öğretimini değerlendirdi. Irmak, farklı etnik kimliklere mensup öğrencilerin dil engelleri ve kültürel farklılıklar nedeniyle eğitim sisteminde dışlanma tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Anadilin, çocukların zihinsel gelişimlerinin, öğrenme yeteneklerinin ve sağlıklı bir kimlik edinmelerinin olmazsa olmaz koşullarından olduğunu söyleyen Irmak, "İlköğretim çağına kadar kendi anadili ile dünyayı ve çevresini tanıyan çocuğun, herhangi bir geçiş süreci yaşamaksızın yabancısı olduğu bir dil ile eğitime başlaması, pedagojik açıdan kabul edilmez bir durumdur" ifadelerini kullandı.
 
Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan Kürtçe öğretmen sayısının 132 olduğunu söyleyen Irmak, bu sayının yeterli olmadığını kaydetti. Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında, yaklaşık 20 bin öğrenci seçmeli Kürtçe dersi seçtiğini ifade eden Irmak, öğrencilerin ders seçimi, özellikle bu dillerin korunması ve yaşatılması açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. 
 
Cinsiyet eşitsizliğinin de eğitimde en yaygın biçimde karşılaşılan adaletsizliklerden biri olduğuna dikkati çeken Irmak, kız çocuklarının özellikle kırsal ve muhafazakâr bölgelerde eğitimden mahrum bırakıldığını ve çocuk yaşta zorla evlilik gibi nedenlerle eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Irmak yeni eğitim ve öğretim yılında başka bir kırtasiye ürünlerindeki fahiş fiyatların başka bir sorun olduğuna işaret etti. Irmak, "Yüksek kayıt ücretleri ve zorunlu bağış uygulaması, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, okul kıyafetleri, servis ücretleri vb. gibi temel okul ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar, öğrenci ailelerin bütçelerinde büyük gedikler açmaya başlamıştır. Bu durum, özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
Irmak,  eğitimde giderek artan piyasalaştırma ve ticarileştirme politikaları yerine, kamusal eğitim anlayışı benimsenerek eğitime erişimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmasını istedi. 
 
Bir başka sorunun yoksul öğrencilerin beslenme sorunu olduğunu vurgulayan Irmak, milyonlarca çocuğu doğrudan etkileyen yoksulluğun ülkenin geleceğini tehdit eden toplumsal bir sorun olarak tanımladı. 
 
'NARİN İÇİN ADALET'
 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Kadın Meclisi, “Kadın ve çocuk yoksulluğuna son” yazılı pankart eşliğinde partinin Mamak ilçe binası önünde açıklama yaptı.
 
Açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Tatlıgül Gül, Türkiye’de 6 buçuk milyon çocuğun yoksullukla boğuştuğunu ve her 5 çocuktan birinin yeterli ve besleyici gıdaya erişemediğini belirtti. “Kaybolan, kaybettirilen, işçileştirilerek katledilen, yetersiz beslenme sorunlarıyla boğuşan, güvensiz kentlere hapsedilen, anadili gasp edilen, asimilasyon politikalarıyla sindirilmeye çalışılan, okullarda aç kalan tüm çocuklarımız için buradayız. Daha dün günlerdir kayıp olan 8 yaşındaki Narin’in cansız bedenine ulaşıldı. Bu ülkede çocuklar kaybolmuyor; kaybettiriliyor, kaçırılıyor, gizleniyor. Narin için adalet talebimizi bugün buradan tekrar yineliyoruz: sorumlular bağımsız yargı önünde hesap versin” ifadelerini kullandı.
 
Açıklamanın ardından kadınlar, taleplerinin yer aldığı broşürleri dağıttı. 
 
AMED
 
 
Eğitim Sen Amed Şubeler Plartformu, Peyas (Kayapınar) ilçesindeki 2 Nolu Şube binasında açıklama yaptı. Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay, anadilde eğitimin önemine işaret etti. Özbay, “Eğitim müfredatında farklı etnik grupların tarihine ve kültürüne yer verilmemesi, öğrencilerin kimliklerini geliştirme ve koruma hakkını ellerinden almaktadır. Bu durum, farklı kimliklerin eğitimdeki temsilini zayıflatmakta ve toplumsal eşitsizliklerin sürekliliğine katkıda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
 
ADANA 
 
 
DEM Parti Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA aktivistleri, Şehit Ercan Sanca İlkokulu önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi anadilde ve parasız eğitim taleplerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı. 
 
Açıklamayı yapan DEM Parti İl Eşbaşkanı Helin Kaya, artan masraflara dikkati çekerek, “Devlet okulları çözümü velilerin cebinde arıyor. ‘Gönüllü bağış’ adı altında toplanan kayıt parası başta olmak üzere hemen her okulda çok sayıda kalemde para toplanarak eğitim harcamaları büyük ölçüde bizlerin sırtına yıkılıyor. Peş peşe gelen zamlarla çocuklarımıza günlük harçlık vermekte zorlanıyor, beslenme çantalarını dahi dolduramıyoruz" diye belirtti. 
 
TALEPLER 
 
Kaya, taleplerini ise şöyle sıraladı: 
 
* Eşit, parasız, erişilebilir, nitelikli, bilimsel, anadilinde eğitim istiyoruz.
 
* Tüm eğitim maliyetlerinin kamusal olarak karşılanmasını istiyoruz.
 
* Çocukların üstün çıkarlarının korunmasını, her türlü ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz.
 
* Çocuklarımız okurken mutlu, gelecekten umutlu olsun istiyoruz.
 
* Okullarda en az bir öğün yeterli ve nitelikli yemeğin parasız olarak temin edilmesini istiyoruz.
 
*  Çalışmak isteyen tüm kadınlara güvenceli ve güvenli iş, eşdeğer işe eşit ücret istiyoruz.
 
* Çalışma yaşamındaki kadınlara yönelik eşitsizliklere son verilmesini istiyoruz.
 
* Ücretsiz ev emekçisi olarak çalışan kadınlara temel gelir ve sosyal güvence istiyoruz.
 
* Kadın ve çocuk yoksulluğu son bulsun diyoruz. 
 
MERSİN 
 
 
Mersin’de de DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, Hatice Uluğ İlköğretim Okulu önünde açıklama yaptı. Taleplerin yer aldığı broşürler dağıtıldıktan sonra yapılan açıklamaya DEM Parti Milletvekilli Perihan Koca’da katıldı. Açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, “Eşit, parasız, erişilebilir, nitelikli, bilimsel, anadilinde eğitim ve okullarda en az bir öğün yemeğin parasız olarak temin edilmesini istiyoruz" dedi. 
 
Daha sonra konuşan Koca ise, eğitimin bir hak olduğunu dile getirerek, çocukların bu hakları mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
 
İZMİR
 
 
DEM Parti İzmir Kadın Meclisi, “Kadın ve çocuk yoksulluğunun son bulsun” talebiyle yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde Konak Zübeyde Hanım İlkokulu önünde bildiri dağıttı. Bildiri sonrası okul önünde açıklama yapıldı. DEM Parti İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Aysel Önen, anadilde eğitim hakkının gasp edildiğinin altını çizdi. Önen, anadilde eğitim hakkının en temel hak olduğunu belirterek, "Uluslararası sözleşmelerle sabit kılınmasına rağmen Türkiye’de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Çerkez ve Laz halkları için bu hak gasp edilmeye devam ediyor ve tek dilli eğitim modeli uygulanıyor. Anadilinde eğitim hakkının gasp ediliyor olması elbette birçok pedagojik sorunu da ortaya çıkarıyor. Anadilinde eğitimin vazgeçilmez bir hak olduğu hakikatine karşılık bu talebin seçmeli derslere indirgenmesi ise kabul edilemez bir durumdur” diye belirtti.  
 
ADANA 
 
DEM Parti Adana İl Örgütü, anadilde ve parasız eğitim talebiyle Heykelli Park'ta basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi söz alan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, vahşice katledilen Narin Güran'ın durumuna dikkat çekerek, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
 
'ANADİLDE EĞİTİM HAKKI GASP EDİLİYOR'
 
Açıklamayı yapan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, artan yoksulluğun en çok çocukları etkilediğini belirtti. "Anadilinde eğitim hakkı gasp ediliyor" diyen Aydemir, "Yeni eğitim öğretim yılı başlarken DEM Parti olarak iktidara, temel haklara dair uluslararası kararları ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatmayı zorunlu görüyoruz. Ancak bu sözleşmelerle birlikte daha önemlisi, hem iktidara bu ülkenin, bu toprakların okula aç giden çocuklara, işçilik yapan çocuklara ve gençlere değil okula karnı tok, aklı berrak giden çocuklara ihtiyacının olduğunu hatırlatıyoruz! Sizin makamlarınız ve koltuklarınız güçlendikçe çocuklar aç kalıyor ve bir kaleme-deftere muhtaç hale geliyor! Sizin şahsi yaşamlarınızın bolluğu, bereketi arttıkça yoksulun evinde bir ekmek daha azalıyor. Sizler dünyanın her yerinde servet sahibi oldukça ve savaşta ısrar ettikçe, anadilinden, kültüründen ve kendi varlığından mahrum bıraktığınız çocuklar yaşadıkları topraklara bir kez daha yabancı oluyor! Eğitimde çocukların yaşadığı hiçbir sorunun münferit olmadığını biliyoruz. Yoksulluk ya da istismar veyahut açlık ya da işçilik. Hiçbiri münferit değil ve elbette hiçbiri çocukların kaderi değil" dedi.
 
WAN
 
Wan’da TJA ve ARSİSA öncülüğünde “Bila zimanê Kurdi bibe zimanê fermî û perwerdehiyê” şiaryla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması düzenlendi. Basın açılmasına birçok sivil toplum kuruluşları katıldı. Açıklamayı yapan TJA aktivisti Rojbin Bor, “Kürt dili ve kültürünü dar bir çerçevede bırakmayın. Kürt dili ve kültürünün önünü açın. Kürtçeye statü verilsin. Bizler de her sorunun demokratik çözümünü istiyoruz” çağrısında bulundu. 
 
Açıklamanın ardından kitle “Bê ziman jiyan nabe”, “Zimanê min welatê min e” dövizlerini taşıyarak yürüyüşe geçti. Sık sık “Bê ziman jiyan nabe”, “Zimanê me rûmeta me ye” ve “Zimanê Kûrdî” şarkısını seslendiren kitleye yoldan geçen yurttaşlarda zılgıtlarla eşlik etti. 
 
Yürüyüş slogan ve zılgıtlarla Arsisa Derneği’ne kadar devam etti.
 
İSTANBUL  
 
DEM Parti, İstanbul Kadın Meclisi, “Özgür ve Eşit Yaşamda Israrcıyız ve Örgütleniyoruz” şiarıyla  6 aylık başlattıkları kampanya kapsamında, bugün İstanbul’un  Sancaktepe, Kartal, Esenyurt ilçelerinde bulunan okul önlerinde kadın yoksulluğu, çocuk katliamları ve eğitim masraflarının karşılanamaz olduğuna dair bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. 
 
‘NARİN ÖLMESEYDİ BUGÜN OKULA GİDECEKTİ’
 
DEM Parti Sancaktepe İlçe Örgütü, Sancaktepe Atatürk Mahallesi’nde bulunan Hisaryapı İlköğretim Okulu önünde bildiri dağıtımı yaptı.  Bildiri dağıtımına DEM Parti İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, DEM Parti ilçe temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katılım sağladı. Hem öğrenciler hem de ebeveynlerden yoğun ilgi ile karşılanan bildiri dağıtımında konuşan Otlu, “Bu ülkede eğitim lüks haline gelmiş. Eğer saray tasarruf yaparsa okullarda bir öğün çocuklara yemek verilir. 8 yaşında Narinler ölmeseydi bugün okullar açıldığında Narin okula gidecekti. Ama bu sistem çocukları öldürüyor. Bu ülkede de eğitim eşit olmalı, anadilde eğitim olmalı, yoksullar da okumalı diyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘KADIN YOKSULLUĞU SON BULSUN’
 
DEM Parti, Kartal ilçesinde ise Yakacık Çarşı Mahallesş’nde bulunan Hasanpaşa İlköğretim Okulu önünde DEM Parti İstanbul milletvekili Özgül Saki’nin de katılımıyla kadınlar bir araya gelerek bildiri dağıtımı yaptı. Burada DEM Parti İl Kadın Meclisi’nden Aygül Sincar, gerçekleştirdiği konuşmasında; eşit, parasız, erişebilir, nitelikli, bilimsel, anadilde eğitimin önemine dikkat çekerek, “Tüm eğitim maliyetinin kamusal olarak karşılanmasını istiyoruz. Çocuklar okurken mutlu olsun istiyoruz. Ücretsiz ev emekçisi olarak çalışan kadınlar için temel gelir ve sosyal güvence istiyoruz. Kadın ve çocuk yoksulluğu son bulsun istiyoruz” dedi.
 
KAMPANYAYA YOĞUN İLGİ
 
DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Gonca Yangöz’ün katılımıyla  Esenyurt ilçe örgütü temsilcileriyle birlikte Pınar Mahallesi’nde bulunan İbrahim Özaydın Ortaokulu’nda bildiri dağıtıldı. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere her kesimden “Özgür ve Eşit Yaşamda Israrcıyız ve Örgütleniyoruz” kampanyasıyla dağıtılan bildiriye  yoğun bir ilgi gösterildi.
 
İZMİR 
 
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, yeni eğitim öğretim yılı açılışına dair basın toplantısı gerçekleştirdi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube binasında gerçekleştirilen toplantıda, açıklamayı Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan yaptı. 
 
Ekonomik kriz, eğitimde eşitsizlik ve MESEM’ler ile yapılan öğrenci sömürüsüne değinen Ceylan, taleplerini şöyle sıraladı: "Okul ve kırtasiye masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır. Bütün eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz yemek hizmeti sunulmalıdır. Eğitim bütçesi acilen artırılmalıdır. Eğitimde kamu hizmeti anlayışı güçlendirilmeli ve kamusal eğitim politikaları benimsenmelidir. Eğitim hakkının önündeki bütün fiziki ve yasal engeller kaldırılmalıdır."
 
DENİZLİ 
 
Eğitim Sen Denizli Şubesi, yeni eğitim-öğretim yılının açılışına dair hazırladığı raporu şube binasında yaptığı basın toplantısı ile açıkladı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, "Yüksek kayıt ücretleri ve zorunlu bağış uygulaması, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, okul kıyafetleri, servis ücretleri vb. gibi temel okul ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar, ailelerin bütçelerinde büyük gedikler açmaya başlamıştır. Bu durum, özellikle dar gelirli aileleri zorlamaktadır. Anadilinde eğitim, çocukların zihinsel gelişimlerinin, öğrenme yeteneklerinin ve sağlıklı bir kimlik edinmelerinin olmazsa olmaz koşullarındandır ve pedagoji biliminin temel ilkesidir. Bireylerin anadillerinde eğitim hakkından yoksun bırakılması, zihinsel gelişim ve kimlik edinme sürecini olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.  
                                                                                              
MUĞLA 
 
Muğla Eğitim Hakkı Platformu da Eğitim Öğretim yılının ilk günü dolayısıyla Menteşe Sınırsızlık Meydanında basın açıklaması yaptı. "Laik, nitelikli, bilimsel, demokratik ve kamusal eğitim için" pankartı taşınan açıklamada öğretmen ve veliler Narin için de açıklamada bulundu. Açıklamada sık sık “Narin için adalet herkes için adalet” “Erkek adalet değil gerçek adalet” “Çocuğa uzanan eller kırılsın” “Çocuk cinayetleri politiktir” sloganları atıldı. 
 
Açıklamada konuşan Eğitim Sen Eğitim ve Yüksek Öğretim Sekreteri Mehmet Çetin, "Biz çocukların oyun oynamasını, okula gitmesini istiyoruz. Çocuk yaşta evlendirilmelerini, öldürüp üstüne gelinlik konarak toprağa verilmesini değil. Adalet yerini bulana kadın ve çocuk cinayetleri son bulana kadar yaşama hakkına haykırmaya devam edeceğiz. Bugün 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk günündeyiz. İsterdik ki hepimiz okullarımıza heyecanla mutlulukla sevinçle gidebilelim ancak siyasi iktidarın eğitim politikaları nedeniyle patronlar ve tarikatlar dışında hiç kimse eğitim sisteminin geldiği durumdan mutlu ve umutlu değil” dedi.

Diğer başlıklar

18:15 İran'da 1’i çocuk 4 Kürt yurttaş gözaltına alındı
18:08 Suudi Arabistan’da 340 kişi idam edildi
18:04 Okul müdürü, öğrenciyi darp etti
18:00 Adana Kadın Platformu: Meclis’teki çocuk istismarının üstü örtülmesin
17:15 İsrail saldırılarında 70 bin 665 kişi hayatını kaybetti
17:09 Sincan Cezaevi'ndeki şüpheli ölüm için soruşturma talebi
17:06 Siyasi tutsaklara üzerinde ‘İtirafçı sol terör örgütü’ yazılı kimlik dayatması
17:04 Adalet Bakanlığı önünden seslendiler: Hakan Tosun’a ne oldu?
17:00 Arkaş: Demokratik cumhuriyete entegreye varız
16:44 Kayyım müdürünün ‘para’ dağıttığı görüntüler için Bakanlığa çağrı
16:28 KAYY-DER'den 'Gaxand Gecesi'
15:51 Gazeteci Aykol'a bir kez daha kan takviyesi yapıldı
15:49 Tülay Hatimoğulları: Yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı
15:32 'Umut hakkı mutlaka güvenceye kavuşturulmalı'
15:12 Wan’daki halk buluşmasına binler katıldı: Mücadelemiz Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüyle sonuçlanacak
15:00 Berfîn Nûrhaq ve Sema Roza Mêrdîn ve Amed'de anıldı
14:12 Kazanhan'ı katleden polis 11 yıldır yakalanamıyor
14:00 5 No'lu'daki katliam ve işkencelerle yüzleşme çağrısı
12:37 Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem
12:35 Aykol’a mektup: Bizim dünyamızda en çok sen varsın
12:20 'Silahların susması başlangıçtır, hedef pozitif barış'
11:52 İmralı Heyeti, Davutoğlu ile görüşecek
11:37 BİSAM Raporu: Yoksulluk sınırı 94 bin 393 lira
11:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi ertelendi
11:25 İnşaat çalışanı artı, sanayininki düştü
11:00 Gazeteci Kurt'un tahliyesinin ertelenmesi kararına itiraz reddedildi
10:32 Nazım Daşdan ve Cihan Bilgin anılacak
10:27 Ekmek ve barış için yürüyenler: Savaşa değil, barışa yatırım yapılsın
09:32 Avustralya'daki silahlı saldırıda ölü sayısı 15'e yükseldi
09:07 Prof. Jorge Riechmann: Abdullah Öcalan’ın adımları yeni barış yolları açtı
09:05 Kirli havadan 230 kişi ölmüştü: Nedeni doğa talanıdır, dur denilmeli
09:04 Halkın süreçten ortak beklentisi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:01 Barış Anneleri: Abdullah Öcalan halkıyla beraber olmalı
09:00 15 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:55 Serhat Bölgesi yağışlara teslim: Sıcaklıklar 4 derece düşüyor
08:36 Xwebûn Gazetesi’nin yeni sayısı ‘Licê’de özel savaş' manşetiyle çıktı
14/12/2025
23:56 İdlib'de Geçiş Hükümeti devriyesine saldırı: 4 ölü
23:18 Osmaniye’de kaza: 3 kişi hayatın kaybetti
21:31 3. Amed Uluslararası Film Festivali ödüllerle son buldu
21:02 Tom Barrack: Suriye'deki saldırı karşılıksız kalmayacak
20:55 Gazeteci Osman Çaklı serbest bırakıldı
20:46 Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
20:22 Wan’da müzik festivalinde renkli görüntüler
20:08 Yaşamını yitiren Karabaş için anma
20:05 Kaldıraç'tan Eroğlu ve Akdoğdu için anma
18:23 'Demokrasiye sahip çıkıp, sürecin önemini bilmeliyiz'
18:12 Gazeteci Aykol iki aydır yoğun bakımda
17:44 Antalya’da 'Geçinemiyoruz' mitingi: Bu bütçe emeğin değil sermayenin
17:40 Polis, buluşma ardından posterlere el koydu
17:35 Asgari Ücret İnisiyatifi: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli
17:03 ‘Mısır Koçanlarını Kızartan Koku’ kitabının imza etkinliği düzenlendi
16:46 DBP Eş Genel Başkanı Bayındır: Kürtlerin özgürlüğü çok yakındır
16:19 Mûş'ta halk buluşması: Süreci başarıya ulaştıracağız
16:03 Yanan bölgede 5 bin palamut ekildi
15:52 3’üncü Amed Film Festivali film gösterimleriyle sürüyor
15:51 Mersin’de bağımlılıkla mücadele atölyesi
14:56 'Ekmek ve Barış' yürüyüşçüleri Ankara’da: Savaşa değil halka, emekçiye bütçe
14:48 Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenler anıldı
14:36 'Komün ve meclisler ekmek ve su kadar gereklidir'
14:08 Cizîr ve Êlih'te kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
14:05 Ömer Öcalan: Önder Apo 'Her evde Kürtçe konuşulmalı' diyor
13:41 Avustralya’da silahlı saldırı: En az 10 ölü
13:36 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsak Rukiye Fidan taziyeye götürüldü
13:26 'Uyuşturucu ve fuhşa karşı birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız'
13:15 AB ve HRW’den İran’a Nergîs Muhammedi için çağrı
11:56 Pervin Buldan: Yasal düzenlemeleri yapma zamanı
11:42 Taliban eğitimcileri tutukladı
11:18 'Şam'la uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz, Türkiye müdahale ediyor'
10:58 Roboskî'de şüpheli ölüm
10:54 Bayındır: AKP'nin raporu cesur ve kararlı adımlardan uzak
10:05 Jin dergi yeni sayısında ‘kadın mücadelesine’ odaklandı
09:40 Karadeniz ve Marmara için yağış uyarısı
09:36 İtalyan akademisyen: Kürtlerin barış isteğini büyük umutla destekliyorum
09:31 ABD’de üniversitede silahlı saldırı: En az 2 ölü
09:06 EPSU Temsilcisi Centellas: İşçi hareketi ve sendikalar süreçte rol üstlenmeli
09:05 Öğrencilerden Kürtçe eğitim komünü
09:04 ‘Cezaevleri sürecin samimiyet testidir’
09:03 7 kadın bir araya gelerek kapanma noktasına gelen kooperatifi yeniden üretime geçirdi
09:01 32 yıldır yasaklı köylerine yılda bir kez gidebiliyorlar: PKK gerekçeniz de kalmadı
09:00 'Türk'ün gücünü göreceksin' işkencesi: Tutsakları yıldırma politikasıdır
09:00 14 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
13/12/2025
23:59 Trump’tan ABD'li askerlere yapılan saldırıya ilişkin açıklama
23:55 Gazeteci Osman Çaklı gözaltına alındı
23:52 Endonezya’da bini aşkın kişi yaşamını yitirdi
22:58 Sağlık ve Enerji Bakanlığı bütçeleri kabul edildi
21:13 Amedspor lider oldu
20:53 Türmen: Süreç yeni bir Türkiye’nin kurulmasına sebep olabilir
20:29 ‘Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü: Savaşa değil emekçiye bütçe
20:18 Amed Film Festivali'ne 7'inci gününde yoğun ilgi
20:15 İsrail Gazze’de araç hedef aldı: 4 kişi hayatını kaybetti
20:12 Silopiya'da halk buluşması: Demokratik toplumu inşa etmeliyiz
20:08 Mêrdîn’de ‘Dargeçit’ belgeselinin gösterimi
20:04 Meclis'teki taciz soruşturmasında tutuklu sayısı 4’e çıktı
20:02 Sudan Kadınlar Birliği: Savaşa karşı barış, derhal ateşkes
19:29 DAİŞ Uluslararası Koalisyonu hedef adı: 3 kişi hayatını kaybetti
19:24 Amedspor maçı öncesi coşku
19:19 ABD’li petrol şirketine mahkemeden iptal kararı
18:08 Suriye Demokratik Meclisi 10’uncu yılını kutladı
18:04 DEM Partili vekiller: Yıkım ve işgal mantığı ile hareket ediliyor
18:00 PYD: Özerk Yönetim demokratik inşa için eşsiz bir model
17:55 ‘Çocuklar barışın öznesi olmalı’
17:27 Çewlîg'de halk buluşması: Umut hakkı uygulansın
17:20 ‘Ekmek ve barış için bütçesi’ yürüyüşü: Savaş bütçesine karşı barış bütçesi talebi
17:17 MHP raporunda ‘Umut hakkı’ da Kürtlerin anayasal tanınması hakkı da yok!
17:14 ‘Anılarına bağlı kalacağız’
17:12 Aile yılı modeline karşı Özgür eş yaşam modeli
16:48 CHP’li Konuralp: İmralı’ya gitmeme kararı aldık ama gidilmesini de yanlış görmedik
16:38 Tiryaki: Yerelde güçlü demokrasi olursa ülke güçlenir
16:08 Mazlum Ebdî: 10 Mart antlaşmasını uygulamaya kararlıyız
16:01 TTB’den ‘Sağlık İçin Barış ve Demokrasi Çalıştayı’
15:32 Aykol'a cezaevinden mektup: Temennimiz her şeyin sizden yana olmasıdır
15:26 Bütçe yürüyüşçüleri tarım işçileri ve çiftçilerle buluştu
15:18 Yoğun bakımda tutulan Aykol için ziyaretler sürüyor
15:10 YJA Star’lı İnci Sümbül anıldı
14:51 Hasta tutsaklar Erişmiş ve Gören’in tahliyesi istendi
14:49 Emekliler: Sefalete teslim olmayacağız
14:21 İnsan zinciri oluşturarak barış talep ettiler
14:15 Erdoğan’dan ‘sivil ve özgürlükçü’ anayasa vaadi
14:12 KHK’liler: Hukuksuzluklar son bulsun
14:10 'Meclis’teki tecavüzün sorumlularını yargılayın’
14:03 Kayıp yakınları beş kentte adalet talep etti
13:13 Dilovası'ndaki işçi cinayetinin iddianamesi hazırlandı
13:00 Cumartesi Anneleri Demir ve Akipa için adalet istedi
12:56 Nergis Muhammedi gözaltına alındı
12:26 Barış Annesi Bahar Çaltu yaşamını yitirdi
12:25 Fabrikadaki denetimde 9 ton şekerleme imha edildi
12:19 Şirnex’ta halk buluşması: Kürt halkı özgürlüğüne ilk defa bu kadar yakın
12:15 Bahçeli ile görüşen Özer: Türkiye bu sorunu demokrasi içinde çözmeli
11:52 'Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü ikinci gününde: Talepler Ankara'ya iletilecek
10:50 Êlihlilerin öncelikli talebi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:44 Taciz mesajlarıyla gündeme gelen okulun müdürü açığa alındı
09:42 Licê’deki yürüyüşe çağrı
09:41 Bütçe yürüyüşçülerini karşılayan yurttaşlar: Barış olmadan ekmek olmaz
09:38 5 kent için sarı kodlu uyarı
09:19 ‘Abdullah Öcalan özgür olmadan barışın önü açılmaz’
09:18 Din alimleri: Bundan sonraki adım Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmalı
09:15 Rojin Kabaiş dosyası için özel bir üniversite tarafından rapor hazırlanıyor
09:13 Nilüfer Şahin: Özgünlük değerleriyle örülü yaşam siz izin vermedikçe elinizden alınamaz
09:10 YNK Temsilcisi Xelanî: Ulusal birlik zafere götürür
09:09 Sûr'da sahiplerine verilmeyen evler fuhuş, uyuşturucu mekanı oldu
09:06 Amerikalı Filozof Todd May: Tüm taraflar bu fırsatı değerlendirmeli
09:04 Sinemaseverler: Festivalller sayesinde Kürtçe filmlerle buluşabildik
09:03 Kete: Komisyonun İmralı görüşmesiyle devlet muhatabını resmileştirdi
09:02 Nitelikli ve yeterli gıdaya ulaşmak insan hakkıdır: Bu ücretsiz sağlanmalı
09:01 Cizîr’deki 79 günlük yasağın tanığı: Barışın toplumsallaşması için geçmişle yüzleşilmeli
09:00 13 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
12/12/2025
23:20 Maden ocağında 5 işçi gazdan etkilendi
21:46 Yürüyüş Mersin'e ulaştı: Ekmek ve barış istiyoruz
21:38 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşecek
21:12 Epstein albümünden Trump’ın yeni fotoğrafları paylaşıldı