Kışanak: Yalan belgelerle tutuklanmam için kumpas tertiplediler

img
ANKARA - Hakkındaki tutuklanma kararını adliyedeki televizyon kanalında öğrendiğini belirten DBB eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Barış ümidi yeşermesin diye kurulmuş bir tuzak var. Yalan belgelerle tutuklanmam için kumpas tertiplediler” dedi.
 
DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 19’uncu duruşmasının 6’ncı oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.
 
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı.
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya gelirken,  farklı cezaevlerinde tutulanlar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
 
Verilen aranın ardından duruşma Sebahat Tuncel söz aldı.
 
PARA KARŞILIĞI DİJİTAL BELGELER VERİLİYOR
 
Daha önce belgelerin fiziki olarak verildiğini ama 30’ncu celseden sonra belgelerin dijital olarak gönderildiğini ve para talep edildiğini belirten Tuncel, bu konuda mahkeme heyetinin belgeleri fiziki şekilde verilmesini talep etti.
 
Tuncel’in ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak savunmasına devam etti. Kaldığı cezaevi koşullarını yeniden dile getiren Kışanak, mahkeme heyetinin savunma da ısrar etmesine tepki gösterdi.
 
MAHKEME HEYETİNE GÖRE AİHM KARARI KESİN DEĞİL
 
Gültan’ın tepki göstermesinin ardından avukat Cihan Aydın söz aldı. Kışanak’ın koşullarını sürekli dile getirdiğini, savunma yapacak ortamın olmadığını ısrarla dile getirilmesine rağmen mahkeme heyetinin ısrarını anlamadıklarını söyleyen Aydın’ın, “AİHM kararlarının size ne anlam verdiğini bilmiyoruz, ısrarla bu karardan kaçmanızı anlamıyoruz. Bu tavrınızla kimsenin savunmasına doğru bir şekilde yapılmasına da müsaade etmiyorsunuz. Bu tavrınızı gözden geçirin” sözlerine karşılık araya giren mahkeme heyeti, AİHM kararının kesinleşmediğine dair kararın olmadığını, bundan kaynaklı savunmada ısrar ettiğini öne sürdü.
 
Mahkeme heyeti avukatların tüm taleplerini göz ardı ederek, Kışanak’ın savunması yapmasında bir kez daha ısrar etti. 
 
Yeniden söz alan Kışanak, mahkeme heyetine, “Zaten savunmamı yapacağımı defalarca dile getirdim, ihtar yapmanızın anlamı yok, savunmamın kısıtlanmamasına riayet edilsin istiyorum bu benim en doğal hakkım en büyük ağır cezalarla karşı karşıya kalan biziz. 3 gündür önemli ölçüde konularda savunma yaptım, avukatlarımın da söylediklerimin üzerinde bir değerlendirme yapma ihtiyacı var” diye belirtti. 
 
TORBA KHK’LAR
 
Farklı bir savunma yapmayacağını, demokratik siyasete yaptığı faaliyetlerinden kaynaklı burada yargılandığını dile getiren Kışanak, hakikati anlatmaya çalıştığını kaydetti. Kışanak, “Vicdani kanaatle vereceğiniz kararda, iktidarın araya gireceğine izin verirsiniz vermesiniz bu sizin bileceğiniz bir şey. Ben burada savunma hakkımı kullanıyorum. 2016 yılında bir siyasi darbe yapıldı, önceden hazırlıkları yapılan bir darbeydi. Benim tutuklanmama vesile olan dosya gerekçe gösterilerek, DBB’ye el konuldu. 2016’da yapılan kumpasın benim şahsımda yapılmadı, tüm toplumun iradesine yapıldı. Hiçbir darbede halkın seçtiği iradesine altı-sekiz yıl el konulmamıştır. Velev ki; ben suçluyum, bir siyasi partinin 102 belediyesinin tamamı mı suçlu? Bunun sistematik bir şekilde bir partiye uygulandığı çok belli. Belediyelerin tamamına kayyım atamak için bir torba KHK çıkardılar” ifadelerini kullandı. 
 
HEYETTEN KIŞANAK’IN SAVUNMASINA MÜDAHALE
 
“Biz darbe diyoruz neden darbe diyorsunuz diyorlar” diyen Kışanak, “Biri çıkıp Allah’ın lütuflarını kullanıp çıkardığı KHK’larla anayasayı askıya aldı. Bunun da adı darbedir. Belediyeler kanunda belediye başkanı görevden alınabilir, uzaklaştırılabilir, ölebilir. Belediye başkanı görevini yerine getiremeyince belediye meclisi kendi içinde bir temsilcisini başkan vekili olarak seçer ve yoluna devam eder. Çünkü Anayasa böyle diyor. Yargının verdiği kesinleşmiş bir karar yokken, hiçbir tutanak, fezleke suç olarak kabul edilemez. Asılsız bir suç, itham üzerinden, soruşturma yapılmamış bir iddia üzerinden belediyeye el konulabilir yeter ki bunun siyasi ayağı oluşturulsun” diyen Kışanak’ın savunmasına mahkeme heyeti müdahale etti. 
 
İddianameyi hazırlayan savcının PKK tarihinin uzun uzun anlattığını ama kendisinin nasıl siyasi bir kumpas sonucu kendisinin tutuklandığını söylemesine mahkeme heyetin tahammül edemediğini dile getiren Kışanak, “Üst üste koyduğunuz belgelerden bana dair doğru düzgün bir şey bulamazsınız” dedi. Bu sözlerin üzerine mahkeme heyeti yeniden müdahale ederken, tutuklu siyasetçi kadınlar, mahkeme heyetine, “Bırakın da sözlerini bitirsin” diyerek tepki gösterdi.
 
Kışanak, mahkeme heyetine, “PKK’nin Ankara’da hangi barajda toplanmasına dair belgeleri kabul ediyorsunuz da neden benim savunmamın bunlarla alakası olmadığını düşünüyorsunuz. İddianamede, PKK’nin Ankara’da bulunan barajdaki durumun ne alakası var o zaman.  Hakkımda bir tane iddianame düzenlendi, kaçmadım gittim ifademi verdim, yargılandım.  DTK iddiaları da var, fezleke konuları da var önünüzde. Savcı bunlara baktı, içinde tutuklanmama değer bir şey bulamadığı için bizi tutuklama kararı olmadan yargı süreci devam etti. AİHM’in kaç tane kararı var bu yargılamalarla ilgili. Bunların siyasi saiklerle açıldığını anlatıyorum. Davadan uzak bir şey anlatmıyorum. Davanın evveliyatı anlatıyorum, bunları dinlemeniz lazım” dedi. 
 
YALAN BELGELERLE TUTUKLANDIM
 
Kışanak şöyle konuştu: “Ben hakkımdaki tutuklanma kararını adliyede bulunan televizyon kanalında öğrendim. Bir siyasi amaç uğruna tertiplenmiş bu dosyalar. 2015’te örgüt üyeliğine dair dosyalar duruyordu, buna tutuklanmaya dair bir şey olmadığı için 2 buçuk yıl boyunca dışarıda belediye başkanlığına devam ettim. Yalan belgelerle tutuklanmam için kumpas tertiplediler. Dünya alem biliyor benim DTK Eş Başkanı olmadığımı. Zincirleme bir kumpas ile karşı karşıyayız. Bana kurulan, arkadaşlarıma kurulan kumpas bir değil iki kumpas kuruldu. Minareyi çalmışlar kılıfına uymuyor, biz onu diyoruz. Yasin Börü’nün öldürülme davası Diyarbakır’da görüldü, peki müştekisi neden benim hakkımda orda ‘azmettirici’ olarak söylememiş. Bana torpil mi geçilmiş, böyle bir şeyin olmadığını dünya alem de, iktidar da bunun bir kumpas olduğunu biliyor. Ben neden Yasin Börü davasında ‘azmettirici’ değilim de bu davada azmettiriciyim. Bunun bir kumpas olduğu apaçık ortada. Barış ihtimalini dahi ortadan kaldırmaya yönelik büyük bir kumpas var, onu yargılamak istiyorsunuz. Barış ümidi yeşermesin diye kurulmuş bir tuzak var.
 
‘BİZE GELİNCE NEDEN KUMPASÇI OLMASINLAR’
 
Diyarbakır’daki 6-8 Ekim olay tutanaklarını okudum,  tutanaklarda ‘bunlarla ilgisi yok bilgisayar kayıtlarında okuduk’ denilmiş, bunun kumpas olmadığının garantisini verebiliyor musunuz?  ‘Ey Kürtler siz benim elimde kölesiniz, isterseniz sizi vurdururum’ diyor. Kendilerine gelince darbeciler ama bize gelince neden kumpasçı olmasınlar. Buna niye inanmıyorsunuz, bu iddianamenin içeriğini yazanlara tek tek cevap verip ispatlayacağım merak etmesinler. Yaptığını yutacak bir insan değilim, olsaydım bu siyaseti yapmazdım yaptıklarımı da savunuyorum. Bir tek kişinin burnunun kanamasına vesile olsaydım burada bu kadar rahat konuşmazdım. Bir kadın olarak, Şengal’de kadınlara yapılanların başka yerde yapılmasını istemediğim için hükümete çağrı yaptım. ANF’de yer alan beyanlarımın neresinde suç var, Şengal’de yaşanılanlar Kobanê’de yaşanılmasın demek mi suç? Müşteki beyanların hepsi ısmarlama yazılmış, polis 20 Eylül 2014 yılında tutanağını tutmuş oraya bırakmış, 21 Eylül’de Diyarbakır’da herkesin katıldığı bir yürüyüş yapılmış olay çıkmadan dağılmış herkes haberini yaptı. Onun için bir soruşturma yok, dokunulmazlığım o zaman yoktu, dışarıdaydım, her gün polislerle yüz yüzeydim. O zamanlar onlar akıl etmemişken, şimdi önümüze getirmenizin aklını saray mı verdi. Oda döne döne çöplüğü karıştırıp o zamanki konuşmamı getirmiş.”
 
Kışanak’ın ardından söz alan Avukat Cihan Aydın, 20 Eylül 2014 yılında DBB’nin önünde Gültan Kışanak’ın yaptığı konuşmanın hakkında herhangi bir tutanak tutulmamasına rağmen, mahkeme heyetinin o sürece dair Kışanak’a soru sormasına tepki gösterdi. 
 
‘TARİHE KONUŞUYORUM’
 
Savunmasına yeniden devam eden Kışanak, iktidarın DBB’nin yapmak istediği projelere karşı nasıl engeller çıkardığını anlattı. Kışanak, “Bu dosyanın bunlarla ilgisi yoktur diyemezsiniz. Bunlar anlatmazsak hakikate ve tarihe ayıp olur. Ben tarihe konuşuyorum, tarihin tanıklarına konuşuyorum. Bize özel bir KHK çıkarıldı” dedi. Kışanak, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Kaç belediye başkanı bu KHK’den görevden alındı” sorusunun sorularak soruşturulmasını talep etti.
 
Kışanak’ın beyanlarının ardından duruşmaya bir günlük ara verildi.
 

Diğer başlıklar

20:28 Gebze'de 'şiddet' konulu buluşma
20:20 Mêrdîn Barosu'ndan 'Rojin Kabaiş' kararı
19:46 Şiyar Serdar için taziye
19:20 Kadınlardan katliamlara tepki: Failleri bulun
19:12 'Sosyalizm yeniden' konferansı: Yeniyi yöntem ve araçları değiştirerek kurabiliriz
18:55 Qoser’deki yangında ölen çocukların sayısı 3’e çıktı
18:52 Köln'de onbinlerin katılımıyla miting: Öcalan'ın özgürlüğü temel talep
18:33 Gazeteci Aykol'a kan takviyesi yapıldı
18:29 İstanbul'da iki aile arasında barış
18:24 Kadıköy'de 25 Kasım çağrısı: Alanlarda buluşalım
18:14 'Ölüye saygı ve adalet' paneli: Bağımsız bir komisyonunun kurulması kritik
17:46 Eşbaşkan Komi: Kürt sorununun yüzde 90'ı yerel yönetimler sorunudur
17:35 Îlham Ehmed: Önemli bir aşamadayız
17:29 Abdullah Öcalan: Kürtler varlıklarından taviz vermeden özgür yaşamın öncüsü olmalı
17:17 Anatolia Kültür Merkezi'nde çocuk atölyeleri başladı
17:10 Amed'de 'barış' paneli: Yasal zemin kapsayıcı olmalı
16:47 ‘Sürecin başarısı için Abdullah Öcalan özgür olmalı’
16:11 Agirî’de Kurdî-Zana Ararat Derneği açıldı
16:08 Joe Kent, Mazlum Abdi ve Rohilat Efrin ile görüştü
15:59 Demirtaş’tan milletvekillerine: İmralı’ya gidip noktayı koyun
15:44 'Toplumsal barışın inşasında hukukun rolü' paneli: Acil yasal düzenlemelere ihtiyaç var
15:39 Yakup Tuncer'in taziyesine ziyaret
15:35 Büyük Köln yürüyüşü başladı: Abdullah Öcalan'a özgürlük
15:30 KESK eylemi 146’ıncı haftasında
15:27 Yangında ölen çocuk ve kadınların isimleri belirlendi
15:26 Konak Belediyesi'nde ‘hukuksuz’ atamalara tepki
15:23 ‘Adalet Nöbeti’ dördüncü haftasında
15:20 Mazlum Dinç: Süreci engelleyen yasalar değiştirilmeli
15:14 Îlham Ehmed’den ‘yaptırımların kaldırılması’na destek
14:59 YRJ’den konferans: Kadın devriminin sesi olacağız
14:52 Doktorlardan Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek çağrısı
14:41 Özen, Akman ve Avcı için tahliye talebi
13:49 Dört kentte eylem: Son kayıp bulununcaya kadar mücadelemiz sürecek
13:27 Cumartesi Anneleri Yurtseven, Özeken ve Münür için adalet istedi
12:45 Zeyneb Celaliyan’ın tedavisi engelleniyor
12:35 Xelfetî'de 25 Kasım yürüyüşü
12:29 ‘Sosyalizm yeniden’ konferansı: Geleceği birlikte inşa edelim
12:29 Lokman Çiftçi’nin taziyesine kitlesel ziyaret
12:24 Fransız tarihçi Vincent: Abdullah Öcalan’ın çağrısı çok önemli bir adımdır
11:33 Köln’deki yürüyüş için halk alana akmaya başladı
11:31 ‘Kadın kentleri’ buluşmasında örgütlü mücadele vurgusu
11:20 31 yıl tutsak edildi: Konuşmak yetmiyor, sürece uygun adım atılmalı
10:59 Şirnex’te kaza: 19 yaralı
10:50 Parfüm deposunda yangın: 6 ölü, 1 yaralı
10:38 Sozdar Avesta: Önder Apo’nun özgürlüğü mücadelenin temelidir
09:46 Meteoroloji'den birçok il için sağanak uyarısı
09:39 Tekirdağ Cezaevi’nde ihlaller: Provokasyon zemini örülüyor
09:31 Tülay Hatimoğulları: Abdullah Öcalan ile görüşülmeden süreçte yol alınamaz
09:06 Maliyetin altında fiyat verilince tonlarca mahsul tarlada kaldı
09:05 Amedliler: Devlet süreçteki endişeleri gidermek için adımlar atmalı
09:04 Pazar esnafının da veresiye defterleri doldu
09:03 Suzan İşbilen: Kadınlar savaşın bitirilmesi için var güçleriyle mücadele etmeli
09:02 Rapor: 240 gölün 186'sı kurudu
09:02 2 bin 700 çölyak hastasının olduğu kentte gastroenteroloji bölümü yok!
09:00 08 KASIM 2025 GÜNDEMİ
00:38 İşçiler polis ablukasını kırarak yürüdü
07/11/2025
23:43 ABD, Şara ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı
23:01 Reuters: İktidar, gerillaların dönüşü için yasa hazırlıyor
22:43 Kürdistan'daki elektrik kesintileri Meclis gündeminde
22:19 12 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası Meclis'e sunuldu
21:43 Antalya havalimanında 'uçuş iptal' gerginliği
21:15 Türkiye, Netanyahu ve İsrailli bakanlar hakkında yakalama kararı çıkardı
21:01 İşçilerin 100'üncü gün direnişine polis engeli
20:16 'Beyaz Toros' ve 'JİTEM' baskılı tişörtlere takipsizlik kararı
20:11 'Kuyu tipi hapishaneler kapatılsın'
19:22 Talabani: Toprağını Türkiye’ye satanlar halkımızın haklarını savunamaz
18:49 Hazine'den 196 milyar liralık açık
18:27 Kurtulmuş: Eğer komisyon karar alırsa İmralı’ya gidilebilir
18:22 Maaşlarını alamayan işçiler eyleme geçti
17:56 Efrin’de bir kişi katledildi
17:53 Akın: Gabar’da köylerin suyu petrol akıyor
17:41 Amed’de lösemili çocuklar için farkındalık etkinliği
17:38 İSKİ, İstanbul'da suya zam gündemiyle toplanacak
17:30 Mûş'ta 25 Kasım atölyesi
17:14 TJA eylem ve çalışmalarının programını paylaştı
16:58 KON-MED Eşbaşkanı: Köln mitingi Önder Apo'nun özgürlüğünün talebidir
16:52 DEM Partili belediyelerden şiddete karşı tutum belgesi
16:50 Yıldız ve Işık’ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:23 Dêrsim Ocak Evlatları: Barış için çabalamak en kutsal ibadettir
16:18 DEM Parti ve Laz Enstitüsü, Lazca için anayasal tanınma istedi
15:32 Ekim ayında İran’da 217 kişi idam edildi
15:31 Köln kenti tarihi mitinge hazır
14:59 Kalp krizi geçiren tutsak yeniden cezaevine götürüldü
14:51 Hacettepe öğrencileri: Güvenli kampüsler istiyoruz
14:47 Irkçı saldırı sonucu katledilen Delal Gencer davası ertelendi
13:24 KESK’ten ‘güvenlikçi ve yıkım bütçesi’ne karşı eylem planı
13:22 Aykol’a cezaevlerinden mektup: Yoldaşlığına ihtiyacımız var
12:46 Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini arttı
12:06 İtalyan tarihçi: PKK’nin adımları insanlığa daha iyi bir dünya sunma umudunu yeşertti
12:04 AYM 'kadının kütük kaydı' düzenlemesini görüşecek
11:47 Süreçte ikinci aşamaya geçiş çabaları
11:35 Ayşegül Doğan: Şimdi Abdullah Öcalan'ı dinleme zamanı
11:29 Annecy’den Nergis Muhammedi’ye fahri vatandaşlık
11:00 Abdullah Öcalan Süryani ve Êzidî toplumuna kalem hediye etti
10:43 ‘Demeç’ duruşması ertelendi
10:33 İstanbul'da ‘Ozan Elektronik Para’ soruşturmasında 10 gözaltı
10:18 Fabian Molina: Sürecin başarısı için yasal düzenlemeler şart
10:08 Kalmaegi Tayfun’u Vietnam’dan Kamboçya’ya ilerliyor
09:42 Amed Baro Başkan Yardımcısı: Sürecin kalıcılığı hukuki güvencelerle mümkün
09:41 Wan'da iki yılda 28 şüpheli kadın ölümü
09:26 Barış Akademisyeni: Devlet sürece anayasal reformlarla karşılık vermeli
09:21 İzmir’de su krizi büyüyor
09:07 Küçük esnafın kapısı sadece veresiye için çalınıyor
09:05 Gazeteci Şêx Nûr: Şam hükümeti adım atmamakta ısrar ediyor
09:03 ‘Kadın Kentleri’ ilan edilecek: Yeniden dizayn
09:00 07 KASIM 2025 GÜNDEMİ
09:00 Balıkesir'de 4,2 büyüklüğünde deprem
08:58 Bahis soruşturmasında 21 kişi hakkında gözaltı kararı
06/11/2025
23:55 Suriye'de 7 milyar dolarlık enerji anlaşması
23:47 BMGK Şara'ya yaptırımları kaldırdı
22:23 Başsavcı Gürlek’ten Özel’e tazminat davası
19:40 Opçin ve Bilgi’nin taziyelerine kitlesel ziyaret
19:35 Sındırgı'da 4.3 büyüklüğünde deprem
19:12 223 emekçiden 100'üncü gün eylemine destek çağrısı
19:01 Gençlik örgütlerinden YÖK eylemi: Mücadeleyi yükseltme zamanı
18:54 İmamoğlu: Demirtaş ve Yüksekdağ tahliye edilmeli
18:20 Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne çağrı
17:51 Öğrencilerden polis ablukasında Rojin Kabaiş eylemi
17:39 İsrail ordusu, Lübnan'a hava saldırısı başlattı
17:06 ÇHD: Ayakta sayımı kabul etmeyen tutsaklar darp ediliyor
16:56 Gazeteci Aykol'un dördüncü aşama tedavisi devam ediyor
16:15 İSİG Ekim ayı raporu: En az 169 işçi yaşamını yitirdi
15:47 HRW: Komisyon somut, hukuki ve kurumsal reformlar önermelidir
15:44 TJA: 11'inci Yargı Paketi geri çekilmeli, entegrasyon yasaları gündeme alınmalı
15:21 TFF'de bahis istifası
15:19 Merkez Bankası'nın rezervleri geriledi
14:58 Bilkent Üniversitesi’nde Rojin Kabaiş eylemi
14:57 IFJ ve EFJ, gazeteci Gabriele Nunziati'nin işe iadesini talep etti
13:54 Mahkeme AYM kararına uymadı: Kahraman'ın yeniden yargılaması reddedildi
13:33 Kalp krizi geçiren tutsağın ailesine haber verilmedi
13:12 İşçilerden ücretlerinin taksitle ödenmesine tepki
12:46 Taliban’dan burkasız kadınların devlet kurumuna girişine yasaklama
12:24 DEM Parti: YÖK derhal kaldırılmalı
12:07 Abdullah Öcalan ile görüşmesini anlattı: CHP’nin sürece katılımına çok kıymet biçiyor
11:49 31 yılın ardından tahliye oldu
11:17 Asker gözetiminde ağaç kıyımı!
11:13 DEM Parti MYK toplandı
11:05 Canlı kalkan davasında bozma: Fazla ceza verildi
10:23 Süveyda kırsalı bombalandı
10:13 Amed'de ihracat yüzde 17,5 arttı
10:09 Filipinler’de tayfun: 114 ölü, afet ilanı
10:07 JİNNEWS şiddet çetelesi: 25 kadın katledildi
10:00 ABD'de hükümet kapandı: 40 havalimanında uçuşlar yüzde 10 azalacak
09:37 Amed'de 'Takas Pazarı' kurulacak
09:36 3 gazetecinin beraat kararına 'sözde' temyiz başvurusu
09:30 Ödenmeyen maaşları taksite böldüler, onu da yatırmadılar
09:27 Mahalleli yıkılan Polis Okulu'nun yeşil alan olmasını istiyor
09:26 Emlakçı Şahinkaya’nın emniyette kaydı olanlarla konuşması suç sayıldı
09:23 Devrimci Parti'li Mediha Yüksel: Süreçte sosyalist hareketlere büyük rol düşüyor
09:22 Yerine kayyım atanan Akış’ın yeniden yargılanması 3 Aralık'ta