Urfa’da arazi anlaşmazlıkları artı, AKP’liler taraf oluyor!

img
URFA - Urfa’da her yıl birçok aile veya kişiler arasında arazi anlaşmazlığından kaynaklı silahlı kavga yaşanıyor. Çoğu kez ölümle sonuçlanan olaylara AKP’li yöneticiler ve milletvekillerinin taraf olduğu ileri sürüldü. 
 
Urfa’da her yıl arazi anlaşmazlığı gerekçesiyle çıkan olaylarda birçok kişi yaşamını yitiriyor veya yaralanıyor. Çoğu zaman akraba olan aileler arasında çıkan kavgalarda uzun namlulu silahlar kullanılırken, bireysel silahlanmanın yüksek olduğu kentte herhangi önleyici bir müdahale yapılmıyor. Kenette yaşanan sorunlar adliye binalarından mahkemeden çok “siyasi aktörlerin müdahalesi” ile çözülmeye çalışılıyor.  
 
Haliliye ilçesi Eğerkıran Mahallesi’nde bulunan 2 bin 600 dönüm tarımsal arazinin müşterek arazi olması sebebiyle Muratoğlu ve Altun aileleri arasında uzun yıllara dayanan bir husumet başladı. Söz konusu arazi 1985 yılında düzenlenen “Rızai Taksim” ile paylaşımı yapıldı. Bu anlaşmaya göre arazilerin kullanımı 2016 yılına kadar devam etmiştir. Ancak 2016 mahallede tapulaştırma çalışmasının başlamasıyla aileler arasında husumet başladı. 2016 yılından bu yana aileler arasında silahlı çatışma dahil bir kez olaylar yaşandı. Mahallenin küçük olmasına rağmen her gün yaşanan olaylara karşı herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığı için, 13 Ağustos’ta yaşanan silahlı çatışmada M.A. isimli bir kişi yaşamını yitirdi. Ölümlü bir çatışma sonrası mahallede gerekli önlemler alındı ancak olay kent merkezine taşındı. Dün Eyyübiye ilçesinde bir aracın taranması sonrası 35 yaşlarındaki Ahmet S. yaşamını yitirdi. Olay yaşanmadan önce birçok kişi ve siyasi parti temsilcisi gerekli önlemlerin alınması için çağrı yapmıştı. 
 
JANDARMANIN YANINDA SALDIRI
 
Benzer bir olay Bozova Dengizbaci Mahallesi’nde yaşandı. Amca çocukları olan Yıldırım ailesi tarafları arasında 2 Ağustos’ta arazi anlaşmazlığı gerekçesiyle çıkan olayda silah kullanıldı ve 3 kişi yaralandı. Olay günü Fevzi Yıldırım kendisine ait fıstık bahçesinde ağaçların kırılması üzerine jandarmaya ihbarda bulundu. İhbarın ardından Yıldırım jandarmaların yanında husumetli olduğu kuzenleri V.Y., H.Y., Y.Y.,ve M.Y., tarafından silahlı saldırıya uğradı. Kalaşnikof olarak adlandırılan AK47 ve pompalı silahların kullanıldığı çatışmada Yıldırım ağır yaralandı. Yaralanan Yıldırım kendisini savunmak için husumetli olduğu kuzenlerinden H.Y.'nin başında kürekle vurdu. Olay jandarma tarafından tutanak altına alındı. Arazide yaşanan olaydan yarım saat sonra Fevzi Yıldırım, kardeşleri ve babasının mahallede bulunan çocukların bahçede bulunduğu bir esnada evleri V.Y., tarafından uzun namlulu silahlarla tarandı. Kimsenin yara almadığı saldırıda eve 30'dan fazla mermi isabet etti. Ancak olaydan 3 gün sonra hastanede tedavi olurken gözaltına alınan Fevzi Yıldırım "Kasten öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla tutuklandı. Uzun namlulu silahlarla saldırı gerçekleştiren H.Y.'nin hastanede tedavisi devam ettiği gerekçesiyle hakkında bir işlem yapılmazken, saldırıda yer alan diğer kişilerin yakalanmadığı öğrenildi. 
 
OLAYIN ARKASINDA AKP’Lİ YILDIZ MI VAR?
 
Taraflar arasında geçen yıl yine aynı tarihlerde silahlı çatışma yaşandığı öğrenildi. AKP yönetici ve milletvekillerinin araya girmesiyle saldırıyı gerçekleştiren ve bugün firari olan şahısların yakalanmadığı ileri sürülüyor. Saldırıyı gerçekleştiren tarafların, 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin öldürüldüğü katliama neden olan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız tarafından korundukları öne sürüldü. Saldırıya maruz kaldıktan sonra yaralı halde tutuklanan Fevzi Yıldırım’ın kardeşi Halil Yıldırım yaşananları, arazi anlaşmazlıklarına siyasi aktörlerin müdahalesini anlattı. 
 
‘ÇOCUKLARA ŞANS ESERİ BİR ŞEY OLMADI’
 
Fıstıklarının kırılmasından sonra olay yerine jandarma çağırdığını belirten Yıldırım, şunları anlattı:“Araziye jandarmayla birlikte gittik. Araçtan inmemiz ile birlikte abimin olduğu taraftan silah sesleri geldi. Abim Feyzi Yıldırım, kuzenlerim tarafından çapraz ateşe alınarak yaralandı. Ardından V.Y., aracının içinde bize doğru uzun namlulu silahla ateş etti. Jandarmalar bunları gördü ve kayıt altına aldılar. Bu esnada araziden 700 metre uzaklıkta bulunan evlerimizin olduğu tarafta silah sesleri geldi. V.Y., olay yerinden ayrılarak bizim evi uzun namlulu silahla ateş altına almış, eve birçok mermi isabet etti. Şans eseri evde ve bahçede olan çocuklara bir şey olmuyor. V.Y., olaydan sonra yakalanmadı ve hala kaçaktır.” 
 
‘SİYASİ MÜDAHALE’
 
Olayda yasak olan uzun namlulu silah Kalaşnikof kullanıldığının altını çizen Yıldırım, “Abim Feyzi Yıldırım jandarmaların yanında saldırıya uğradı. Abim 3 gün sonra hastaneden apar topar adliyeye götürülerek tutuklandı. Kararı veren hakim 4 saate karar verdi. Birçok kez savcıyla görüştükten sonra karar verildi. Abim mağdur ve yaralı, yaralı halde cezaevine gönderildi. Jandarma tutanağı var. Abimi vuran H.Y., kürekle yaralandığı gerekçesiyle hala hastanede tedavi altında. Araştırdık siyasi bir müdahale var. Herhangi bir hayati tehlikesi de söz konusu değil. Cezaevine girmemek için hastanede yatırılıyor ama abim yaralı tutuklandı” diye konuştu. 
 
‘NE ZAMAN URFA’YA ADALET GELECEK?’
 
AKP’li siyasetçilerin yargıya müdahale ettiğini söyleyen Yıldırım, “AKP yöneticisi olan kişiler bizzat bize söyledi. Bu bizi üzmüştür. Yargıya kimse müdahale etmemeli. Evimiz tarandı, abim yaralandı, jandarma tanıktır. Mağdur olan biz olmamıza rağmen cezaevinde yarası ile birlikte tutuklu olanda biziz. Adalet istiyoruz. Ne zaman Urfa’ya adalet gelecek? Biz ne zaman adalete güveneceğiz? Olayı gerçekleştiren şahıslar dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor. Talebimiz kimsenin yargıya müdahale etmemesidir. Siyasi güç kullanılarak gerçekler çarptırılıyor. Bizim oylarımız ile Meclis’e giren kişilerin maaş alıp bizim verdiğimiz halk gücünü bize karşı kullanmasınlar. Herkes kendi işini yapsın” ifadelerini kullandı. 
 
‘DELİLER YOK EDİLDİ’
 
Geçen yıl aynı tarihlerde yine saldırıya maruz kaldıklarını savunan Yıldırım, devamında şunları söyledi: “Geçen sene olayda kullanılan silah önce elimizdedir denilmesine rağmen deliller yok edildi. Siyasi müdahaleler ile deliller bir bir yok oldu. Aradan 13 ay geçmesine rağmen hala soruşturma tamamlanmadı. Aramızda bir arazi anlaşması var ve bu anlaşmanın bu kadar büyümesinin nedeni karşı tarafın siyasi gücü arkasına almasından kaynaklanıyor. Urfa’da birçok benzer olay yaşandı ve yaşanıyor. Siyasi güçler dahil olmadıktan sonra olaylar bağımsız yargı mercilerinden çözülüyor.” 

Diğer başlıklar

18:01 DEM Parti’den Hezo ve Heskîf uyarısı
17:57 AKP’li Gültak’ın ‘bayrak’ videosuna jet hızıyla erişim engeli
17:55 HDP’li Silopiya Belediyesi 2 projeyi daha hayata geçirdi
17:50 ‘Dargeçit’ belgeseli İstanbul Film Festivali’nde yarışacak
17:41 AKP adayından itiraf: Baykan 10 yıldır geride kaldı
17:35 Pinyanişi Gençliği: DEM Parti irademizdir
17:18 Kocaeli’nin sorunlarını sıralayan adaylar, çözüm adresini gösterdi
17:17 Tempoyu arttıran DEM Parti adaylarından seçim güvenliği çağrısı
17:10 DEM Parti'den Bedlîs’te coşkulu mitingler
17:05 Hatimoğulları'ndan 'sandık güvenliği' uyarısı
17:04 Cinsel taciz faili müftü tahliye edildi
16:35 Akdeniz Belediyesi'nin etrafına polis bariyerleri yerleştirdi
16:29 Leyla Zana: Şirnex direniştir kimseye vermeyeceğiz
16:12 Adalet Nöbeti: Abdullah Öcalan özgür değilse, kimse özgür değil
16:03 Sivas’taki Surp Garabet Kilisesi satılığa çıkarıldı
15:59 'Sandık başında göçü, yıkımı, hasta tutsakları unutmayalım'
15:51 AKP’li Beyoğlu giderayak personele imar ve ruhsat mesaisi yaptırıyor
15:47 Bayındır: Bu seçim Kürt halkının referandumudur
15:35 DEM Parti Gençlik Meclisi’nden yeni video
15:29 Bakırhan: Kürt sorununun muhatabı Abdullah Öcalan’dır
15:22 AKP’li başkan, oğlunu kayyım yönetimindeki belediyede işe soktu
15:06 İzmir’den hareketli seçmen yola çıktı: Rekor kırmaya gidiyoruz
14:59 Tokat Cezaevi'ndeki avukat görüşmelerinde ses ve görüntü kaydı alınıyor
14:22 Oy kullanmak için yola çıktıkları Yenikapı sahili otobüs terminaline dönüştü
13:46 Uluslararası heyetler Amed’de: Seçimleri gözlemleyip raporlaştıracağız
13:44 DEM Parti seçimleri iki merkezden takip edecek
13:35 Hatimoğulları: 31 Mart'ta mührü DEM ağacının altına vuralım
13:29 Îdir'da taşımalı asker ve polisler için okullar tatil edildi
13:24 Onbinler Wan'daki final mitinginde
13:17 Amed Emek ve Demokrasi Platformu: Herkes sandığa sahip çıkmalı
13:15 Kadir İnanır'ın sağlık durumu iyiye gidiyor
13:03 DEM Parti’den Adana açıklaması: Seçime hazırız, zaferle çıkacağız
12:24 MKM konserine getirilen yasak kararı iptal edildi
12:03 Leyla Zana, Orhan Doğan’ın mezarını ziyaret etti
12:02 Muğla'da hareketli seçmen yola çıktı: Kazanmak için gidiyoruz
12:01 ABD'li heyet Kalın, Güler ve Akar'la görüşecek
12:00 AKP Cizîr’de para dağıtarak oy istiyor: Parayı alın oyunuzu vermeyin!
11:49 Çadırkentte kadınları fuhuşa zorlayan Debe AKP'den aday
11:27 Ailelerden İmralı başvurusu
11:13 İsrail ordusu Halep'i vurdu
10:54 Yunanistan'da deprem
10:50 Riha'da sahura kadar seçim çalışması
10:33 Sanatçılar: DEM Parti için sandığa gidelim
10:21 Kuzey ve Doğu Suriye'de yerel seçim tarihi belli oldu
09:43 3 kentte kadın cinayeti
09:40 Gazeteci Süleyman Ahmet'ten 157 gündür haber yok
09:36 Taybet İnan'ın kızı: Bizi katledenlere oy vermeyin
09:26 Giresun’da KYK yurdundan asansör düştü
09:25 Dilovası’nda gençlerin gözü seçimde: Neden bahar açmasın ki?
09:24 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 124 gündür grevdeler
09:16 Kürkçü: Kurdistan’da her hafta, her ay Kızıldereler yaşanıyor
09:09 Mezarlığa konteyner kuran anneye verilen cezanın gerekçesi: Örgüt mezarlığı!
09:08 Gazeteci Aykol'a gönderilen mektup 4 yıl sonra ulaştı
09:07 Amed'de binlerce kişiyle sandıklar korunacak
09:06 Mahkeme ‘hukuki menfaat’ gerekçesiyle Akbıyık’ın iddialarını esas almadı
09:05 Yıldız’ın avukatı: Tutsağa para göndermek yasada suç değil
09:04 Doktor Gül: Bağımsız heyetler İmralı'ya gitmeli
09:00 1 oy neden önemli?
09:00 29 MART 2024 GÜNDEMİ
28/03/2024
23:50 DEM Parti Amed'de gazetecilerle buluştu: Gayrimeşru olanlar gidecek
23:27 Sêwereg'te kaza: 3 ölü, 6 yaralı
23:13 Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
22:40 Öğrenciler ‘deprem riski’ nedeniyle yurttan çıkarılmak istendi
20:53 Akdeniz’de kasıtlı çıkarıldığı belirtilen yangınlarda artış
20:47 HDP'nin eski MYK üyelerinin ‘Ermeni Soykırımı’ açıklamasından yargılandığı davada karar çıktı
20:20 Şenyaşar ailesinin eylemine DEM Partili kadınlar ve avukatlardan ziyaret
19:46 YSK’den ‘iftar’ kararı: Sayım aralıksız yapılacak
19:34 Bakırköy Cezaevi önünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
19:27 Nijerya'da 3 ayda 202 kişi menenjitten hayatını kaybetti
18:02 Bakırköy Cezaevi’nde tutsaklar görüş sonrası darp edildi
17:50 Genç: Erdoğan Kürt sorununda çözüme yönelmez
17:23 DEM Parti’den bir ilk: Engelliler için yeni bir yaşam mümkün standı
17:16 DBB’ye ait malzemeler askeriye ve emniyet tarafından taşınıyor
16:59 Yargıtay, Ata ve Mızrak davasında polislerin beraatını onadı
16:49 DEM Parti seçim çalışmalarına hız verdi
16:46 MB rezervleri bir haftada 4 milyar 53 milyon dolar azaldı
16:39 DEM Parti: AKP’liler Belçika’daki ırkçı saldırının sözcülüğünü yapıyor
16:30 Hatimoğulları: Savaş için kapı kapı dolaşacağınıza barış için İmralı kapısını açın
16:21 Adalet Nöbeti’nden ‘İmralı kapısını açın’ çağrısı
16:07 Zana Bedlîslilere seslendi: Sandıklarınıza sahip çıkın
16:07 DEM Parti: Antalya'da adaylarımızı geri çekmiyoruz, oylar DEM'e
16:01 Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir
16:00 Hatice Yıldız’ın tutukluluğu Bakırköy cezaevi önünde protesto edildi
15:47 Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil
15:34 Meleyî aşireti DEM Parti’ye desteğini açıkladı
15:17 Bakırhan: Halk onuruna ve iradesine sahip çıkacak
15:15 Pontoslu yazar Haralambidis yaşamını yitirdi
15:05 Êlih kayyımı AKP adayı için 53 milyona koli hazırlattı
15:01 Amed’de okul temizliği yaptırılan 15 öğrenci zehirlendi
14:55 Tutsaklardan siyasi partilere mektup: Açlık grevleri konusunda rol üstlenin
14:37 Mart ayı katliamlarıyla yüzleşme çağrısı
14:18 Okullar 1 Nisan'da tatil
14:16 Bayındır Bazîd’den seslendi: 1 Nisan’da başarımızı birlikte kutlayalım
14:01 Yargıtay Başkanı onuncu turda da seçilemedi
13:08 Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu: Tutsakların talepleri karşılanmalı
12:55 DEM Parti’den 3 merkezde miting
12:48 Mûş'ta vali, kaymakam ve komutandan seçim çalışması
12:22 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı
12:21 Kütahya ve İstanbul’da erkek şiddeti
11:57 AKP'li belediyenin taş ocağına 'ÇED gerekli değil' kararı
11:42 ÖHD’den iki bakanlığa başvuru: Sağlık hakkı ihlaline sebep olan uygulamalar son bulsun
11:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından yeni görüşme başvurusu
11:06 Zafer işareti gerekçesiyle seçim görevi iptal edildi
10:42 Kantinden para ile satın aldıkları eşyalara el konuldu
10:41 Agrobay işçileri ilk kazanımlarını elde etti
10:29 Cisim patlaması raporu: Dayan ailesi mağdur edildi
10:23 Ertak: Şirnex'te 2004 ruhuyla sandık başına gidelim
09:37 DEM Parti'ye destek yürüyüşü
09:13 Gazeteci Ahmet’in akıbetine dair 156 gündür açıklama yok
09:12 Tutsaklar 123 gündür açlık grevinde
09:11 DEM Parti Cihanbeyli için seferber
09:09 Xinûs eşbaşkan adayları: Herkese eşit hizmet vereceğiz
09:08 Abdullah Öcalan'ın avukatı: CPT güven veren bir kurum olmaktan çıktı
09:07 Wêranşar DEM'den yana
09:06 Ebexliler 2019’un hesabını soracak!
09:04 'Taşıma' hilesine karşı binlerce hareketli seçmen başvurusu
09:02 Tutsak yakınlarından hukuksuzluğa karşı dayanışma çağrısı
09:01 Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım
09:01 28 MART 2024 GÜNDEMİ
08:51 Ahlat T Tipi’nde provakatif saldırı
08:42 Beyaz Saray’dan İsrail’i görüşmeye ikna çabaları
27/03/2024
23:59 Riha’da kitlesel halk buluşmaları: Halka hizmet DEM Parti ile gelecek
23:56 Halk buluşması mitinge dönüştü: Hiçbir kuvvet Êlih’in kafasını karıştıramaz
23:22 Riha’da gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı
21:41 Barikat Riha’dan DEM Parti’ye destek yürüyüşü
21:34 Agirî ve Wan'da gençlik şöleninde tecrit vurgusu
21:08 Serüven Kültür Dünya Tiyatro Günü’nde sokakta
20:53 Memurlar AKP çalışmalarına götürülüyor
20:36 Mêrdîn adayları sahada: Sesimiz sandıklardan güçlü çıkmalı
20:30 Tiyatro oyuncularından DEM Parti’ye destek
20:22 Haber Sen: TRT anayasal suç işliyor
20:05 Zana: İmralı kapıları açılsın
19:47 Emine Şenyaşar’ı ziyaret etmek isteyen EMEP’lilere engel
19:43 İzmir'de kadın katliamları protestosu: Örgütlenelim
19:38 Colemêrg’teki final mitingine kitlesel yürüyüşle çağrı yapıldı
19:15 İstanbul’da çok sayıda gözaltı
19:09 KHK eylemi 287’nci haftasında
18:54 Sêrt’te silahlı kavga: 4’ü ağır 8 yaralı
18:28 Bodrum’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti
18:04 Erdoğan Êlih’de Ankara ve İstanbul için oy istedi
17:57 İHD Ankara Şube Ekoloji Komisyonu Yıllık Ekoloji Raporu’nu açıkladı
17:02 Türkdoğan TİHV ve İHD’yi ziyaret etti
16:51 DEM Partili adaylar: Adana için yeni bir tarih yazma vakti geldi
16:49 DEM Parti seçim çalışmasında: 1 Nisan'da zaferi kutlayacağız
16:47 Zana'dan Adalet Nöbeti'ne ziyaret: Annelerin mücadelesi olmasa dilimiz yok olurdu
16:38 Eğitim Sen: Cumhur İttifakı adayları okullarda propaganda yapıyor
16:22 Erdoğan Amed'de: Bu kardeşinize yüzde 28,5 oy çıkmışsa durup düşünmemiz lazım
15:50 Hatimoğulları'ndan Erdoğan'a: Çık sen kendini ıspatla
15:47 Emekliler: Sandıkta hesap soracağız
15:40 ÖHD, Marmara Bölgesindeki cezaeevlerine dair raporunu paylaştı