Madımak tanığı: O is kokusu silinmiyor

img
MALATYA - Madımak Katliamı'nın tanığı Ali Balkız, “Zihin birçok şeyi kendi kendine siliyor. Ancak is kokusunu silemiyorsunuz. Her rüzgar esintisinde o koku yeniden burnunuza geliyor” dedi.  
 
Sivas Madımak Oteli’nde 35 insanın diri diri yakılarak katledildiği, 51 kişinin de ağır yaralı kurtulduğu katliamın üzerinden 29 yıl geçti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin düzenleyeceği şenlik için bir araya gelen yüzlerce insanın konakladığı otel kalabalık ırkçı bir grup tarafından kameraların önünde yakıldı. 2 Temmuz 1993 tarihinde Cuma namazı çıkışı ırkçı güruh, Hükümet Konağının bulunduğu meydana geldi. Buradan Madımak Oteline yürüyen ve sayıları gittikçe artan güruhtan sık sık, "Şeytan Aziz!", "Sivas, Aziz'e mezar olacak!" "Kahrolsun laiklik!", "Müslüman Türkiye!", "Yaşasın Şeriat!" sloganları attı. Madımak Oteli'nin önünde toplanan güruh önce oteli taşladı, ardından otel önündeki araçları ve otel içerisindeki eşyaları ateşe verdi. Saldırganların toplandıkları saatlerde yazar Aziz Nesin, dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'yü arayıp kendilerini kurtarmaları talebinde bulundu. İnönü, "Hiç merak etmeyin. Gerekli tedbiri aldık" cevabını verdi, ancak otelin içerisinde tutuşturulan perdeler ve otelin alt katında bulunan eşyaların yanmasıyla yüzlerce kişi otel içerisinde mahsur kaldı. 35 insan kameraların önünde yakılarak katledildi. 
 
KATLİAM SAHİPLENİLDİ
 
Dönemin Başbakanı Tansu Çiler ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yaptıkları açıklamalarla adeta katliamı sahiplendi. Çiler, “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” açıklamasında bulunurken, Demirel olayı münferit olarak tanımlayıp, “Ağır tahrik var, bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş, güvenlik güçleri ellerinden geleni yapmıştır" dedi. Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu ise, Aziz Nesin’i hedef göstererek “Aziz Nesin’in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir” beyanlarında bulundu. 
 
Geçen onca yıla rağmen acısı değişmeyen ve hala aynı öfkeyle hatırlanan Madımak Katliamı'nın canlı tanıklarından Ali Balkız, katliam günü yaşadıklarını anlattı.
 
‘SEMAH DÖNMEYE GİTTİK'
 
Ankara'dan 2 otobüsle yazarlar, şairler, gençler, öğrenciler, aileler olarak Sivas’a doğru yola çıktıklarını, Pir Sultan’ı anmaya, semah dönmeye halay çekmeye gittiklerini ifade eden Balkız, şenliğin ilk günü her şeyin olağan seyrinde ilerlediğini, planladıkları şekilde programlarını yaptıklarını söyledi. Balkız, “İmza günleri, karikatür sergisi, tiyatro gösterisi yapıldı. Kültür merkezi önünde kitap sergisi yapıldı. Konser oldu. Kültür merkezinde açılış programı vardı. Panel vardı, o yapıldı. Her şey normaldi” dedi. Katliamla birlikte seyri değişen şenliğin ilk başlarken çok güzel geçtiğini, salonların tıklım tıklım dolduğunu vurgulayan Balkız, “Biz Ankara’dan oraya yaklaşık 120 kişi gittik. Ama Alevi-Sünni Sivaslılar bin 800 kişilik kültür merkezini tıka basa doldurmuşlardı” dedi.  
 
POLİS ‘ÖNEMLİ BİR ŞEY DEĞİL’ DEMİŞ
 
Saldırının yapılacağına dair ilk gün hiçbir belirti olmadığını dile getiren Balkız, şenlik için kente astıkları afişlerinin, pankartlarının yerinde durduğunu, polislerin kapılarının önünde beklediğini söyledi. Ancak ikinci günün sabahında çıkan yerel gazetelerde hedef gösterildiklerine dikkati çeken Balkız, “Baktık ki durum berbat. Kültür merkezinde ilk gün yapılan panelde biri, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı atmıştı. Onu planlı bir şekilde bütün salon attı diye sundular. Sonra Aziz Nesin’e ilişkin eleştiriler yer alıyordu. Bir de KESK'in o tarihte Ankara’da bir yürüyüşü vardı. Onun için tüm kentlerden şubeler Ankara’ya gitmek için yollara çıkmışlardı bizden bir gün önce İstasyon Caddesi'nde yürüyüş yapmışlardı. Sanki o yürüyüş de dernek tarafından organize edilmiş gibi sundular. Oradan hareketle ‘Şehrimize komünistler geldi. Burayı karıştıracaklar’ gibi manşetler atılmıştı” diye anlattı. Olayın yaşanmasına sebep olan ve Sivas’ın her yerinde dağıtılan bildirileri hatırlatan Balkız, o bildirilerden birini şenliğin daha ilk gününde bulduğunu ve polislere gösterdiğini, polisin ise kendilerine, “Önemli değil ondan bizde de var” dediğini aktardı.
 
HER ŞEY BİR ANDA OLDU
 
Katliamın olduğu gün Sivas Buruciye Medresesi içerisinde davullar ve çığırtkan eşliğinde orta oyunu sergiledikleri sırada Cuma namazındaki kalabalığın “ezanımızı keserek namazımızı sabote ettiler” sözleriyle insanları tahrik ettiğini belirten Balkız, şöyle devam etti: “O Buruciye Medresesi'nin kalın duvarlarından ses nasıl oraya ulaştı ise onlar bunu bahane edip yaygara kopartmış. Bunu arkadaşlarımıza ilettik, onlar da çalan davulu susturdular. O gün otelin katlarına dağılmış bir vaziyetteydik. Hepimizde bizi kurtaracaklar diye bir umut vardı. Ama bu umut giderek zayıflıyordu. Otelin kırılmadık camı kalmamıştı. Atılan sloganlar vardı. Cumhuriyete karşı sloganlar atılıyordu. O sebeple hepsi ‘devlete karşı kalkınma’ maddesiyle yargılandı. Orada arabaları ters çevirdiler, benzin attılar. Otelin giriş katındaki duvarlara kaplı lambirileri kırıp, perdeleri indirdikten sonra mobilyaları otelin önüne yığarak orayı öylece ateşe verdiler. O ateş, beş katlı apartmanın merdiven boşluğu boyunca siyah kırmızı renklerle yaka yaka, insanların imdat sesleri ile çok kısa sürdü… Sesler kesildi. Kalan bir kısım da birinci katta binanın arka tarafına açılan koridordan ışık gördüğümüz yere yöneldik ve camı kırıp aşağıya atlayarak kurtulduk.” 
 
PLANLI BİR KATLİAM
 
Yaşanan her şeyin planlı bir şekilde geliştiğini ifade eden Balkız, şunları söyledi: “İkinci gün garnizon komutanının, askerin, polisin tavrını gördük. Daha sonra Meclis Araştırma Komisyonu'na ifade veren MİT yetkililerinin ifadelerini gördük. Otelin içerisine giren polis ‘Burada polis var mı?’, gelen yüzbaşı ise, ‘Burada asker var mı?’ diye sordu. Kayseri’den güya bizi kurtarmaya gelen polis gurubu yanımıza gelerek Aziz Nesin’in komiser olan korumasını görünce ve ona küfür edince anladık ki bu iş çığırından çıkmış. Bütün bunlar birer veriydi. 8 saatlik bekleyişle gittikçe artan ve azgınlaşan bir kalabalığın durdurulması dağıtılması ancak polisin zor kullanmasıyla olacak bir şeydi ancak bu da yapılmadı. Güya bizi kurtarmaya gelen komutan yangına dakikalar kala askerlerini de alıp gitti. Anladık, gördük ki bu işin içerisinde bizim bilmediğimiz tanımadığımız bir güç ve irade var. Tüm bunlar işin bir plan olduğunu gösterir.” 
 
KATLİAMI YAPANLAR KAÇTI
 
Otelin önüne hiçbir yere dökülmeyecek kilit taşlarının birkaç gün önce döküldüğünü, “Hicret Koşusu” adı altında şehre atlet kılığında militanların sokularak yurtlara ve otellere doldurulduklarına dikkati çeken Balkız, “Malatya Valisi Saffet Arıkan, Malatya’dan, Sivas’a Aczmendicilerin gittiğini söyledi. Ayrıca katliam sonrası henüz yollar kesilmeden, garlar kapatılmadan bir sürü insanın şehirden kaçtığı biliniyor” diye belirtti. 
 
İS KOKUSU…
 
“Katliamdan kurtulanlar olarak orada geçirdiğimiz saatleri ve yaşadıklarımızı hiç unutmadık” diyen Balkız, mahkeme süreçlerinde acılarını tekrar tekrar yaşadıklarını ifade etti. Balkız, “Zihin birçok şeyi kendi kendine siliyor. Ancak is kokusunu silemiyorsunuz. Saçınızın dibindeki hücrelere kadar sinmiş gibi hissediyorsunuz o is kokusunu. Her rüzgar esintisinde o koku yeniden burnunuza geliyor” diye konuştu. 
 
DAVA 
 
Açılan davanın 2013 yılında zaman aşımı gerekçesiyle kapanmasının ardından dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.  2020 yılında ise müebbet hapis cezası ile tutuklu bulunan Sivas Katliamı faillerinden Ahmet Turan Kılıç'ın cezası Erdoğan tarafından affedildi.
 
DAVA SÜRECİNDE KATLİAM GÖZ ARDI EDİLDİ
 
Sivas Katliamı nedeniyle gözaltına alınan 190 kişiden 124’üne dava açıldı. Katliam davasının ilk duruşması 21 Ekim 1993’te Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görüldü. 26 Aralık 1994'te karara bağlanan dava sonucunda 22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Yargıtay, Devlet Güvenlik Mahkemesi kararını bozdu. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi katliamın “Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye yönelik olduğunu” belirterek Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kararını esastan bozdu.
 
33 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
 
Yargıtay’ın kararından sonra yargılama yeniden başladı ve Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 28 Kasım 1997’de verdiği kararda 33 sanık Türk Ceza Yasası'nın 146/1 maddesine göre idam ve 14 sanığa 15 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 24 Aralık 1998'de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise “usul noksanlıkları” nedeniyle bozdu. Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000'de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.
 
FİRARİ SANIK EMNİYETTİN DİBİNDE ÇIKTI 
 
Serbest bırakılan, tahliye edilen ve hiç gözaltına alınmayan çok sayıda fail ise firar etti. Davanın faillerinden 7 kişinin Almanya'ya, 2 failin de Suudi Arabistan'a iltica ettikleri ortaya çıktı. Firari sanıklardan İhsan Çakmak 2002’de yakalandı. Çakmak, firariler arasında yakalanan tek isim oldu. 
 
Soruşturmanın “1 numaralı sanığı” olarak aranan dönemin Refah Partisi Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak ise 18 yıl boyunca firari olarak arandı, hakkında kırmızı bülten çıkartıldı. Erçakmak’ın, Sivas'ta emniyete 500 metre mesafede bulunan çocuğunun evinde kalp krizi sonucu öldüğü ortaya çıktı. Hala 12 firari sanık hakkında kırmızı bültenle arama emrinin verildiği biliniyor, ancak dava avukatları firari sanık sayısının 20’yi aştığını belirtiyor.
 
AYM 7 YIL SONRA TOPLANDI 
 
Bir yandan firari sanıklar yönünden yargılama sürerken, dava avukatları ve katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları 2014 yılında “yargısal sürecin etkisiz olduğu” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM başvurudan 7 yıl sonra 29 Haziran’da başvuru üzerine toplandı ancak başvuruyu değerlendirmek için tarih vermeden toplantıyı erteledi.
 
AYM'deki dava 2023 yılında zaman aşımına uğrama riski taşıyor.
 
MA / Ceylan Şahinli

Diğer başlıklar

26/04/2024
23:55 Tutuklanan Aslan'dan mesaj: Yazmaya devam edeceğiz
23:28 3 gazeteci tutuklandı
23:23 CHP’li Tanal’den Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemi
23:18 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi
22:13 Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser
21:47 Hatay’da 27 mahalle karantinaya alındı
21:20 Gazetecilerin hakimlik ifadeleri başladı
20:56 ODTÜ'de ‘kayyım rektör'ün yasağına karşı nöbet eylemi
20:24 Doğan’dan Adalet Bakanı’na: Aba altından sopa göstermeyin, kayyım rejimi sandığa gömüldü
19:59 ‘İzmir'in Çernobil'inde nükleer tepkisi
19:24 Cizîr’de, Celadet Ali Bedirxan’ın doğum günü kutlandı
18:23 Emine Şenyaşar 87 gündür Adalet Bakanlığı önünde
18:16 Tecavüz failine ‘iyi hal’ indirimi
17:03 Serbest bırakılan gazeteciler: Hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız
16:20 Gümüşhane'de yaylada açılmak istenen maden ocağına onay
16:00 Başhekim SES üyelerini hastaneden çıkarttırdı!
15:45 Tutuklamaya sevk kararı avukatlara verilmedi
14:57 Hakları için eylem yapan işçiler gözaltına alındı
14:37 İşte Amed kayyımının devrettiği taşınmazlar
14:33 3 gazeteci hakkında tutuklama istemi
14:24 Agrobay işçilerinin davası ertelendi
14:13 Cizîr'de 19 kişi gözaltına alındı
13:35 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
13:32 Katledilen 9 yaşındaki Gina'nın davası görüldü
13:10 İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
12:43 Şakran Cezaevi'nde tutsaklara hücre cezası
12:32 TJA: 1 Mayıs’ta tecride karşı alanlarda olacağız
12:28 'MİT' yalanıyla okulda tecavüz davasında verilen cezalar onandı
11:49 Amed Büyükşehir Belediyesi'nin borcu belli oldu
11:33 Efrîn’de 2 yurttaş kaçırıldı
11:03 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
10:54 Gazetecilere yaptıkları haberleri soruldu
10:47 Gözaltındaki gazeteciler adliyeye getirildi
10:14 Colemêrg'te madene karşı eylem 4'üncü gününde
09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın