Part time öğrencilik!

img
ADANA - Çukurova Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler, hayat pahalılığı nedeniyle eğitimlerine devam edebilmek için çalışmak zorunda kaldıklarını belirterek, bu durumu, “Part time öğrencilik” olarak değerlendirdi. 
 
Çukurova Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler, ülkedeki ekonomik krizin öğrencilere yansımalarını anlattı. Ev kiralarındaki artış, devlet yurtlarındaki yetersiz kapasite ve özel yurtlardaki fiyat artışından dolayı barınma sorunu yaşayan öğrenciler, yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte bu soruna birçok sorunun daha eklendiğini dile getirdi. Okuyabilmek için farklı birkaç iş kolunda çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden öğrenciler, yaşanan ekonomik krize karşı hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirtti. 
 
'SİSTEME KARŞI DİRENİYORUZ'
 
Çukurova Üniversitesi öğrencisi Zehra Aydın, ailesi ile birlikte yaşıyor. Birçok öğrencinin hayatta kalabilmek için hem okuyup hem de çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Aydın, öğrenci evlerinde kalan öğrencilerin koşullarına değindi. Öğrencilerin “kümes kadar” evlere fahiş fiyatlar ödemek zorunda kaldıklarını belirten Aydın, "Bugün bir öğrenci eğer ailesi ile birlikte yaşamıyorsa, hayatını idame etmesi mümkün değil” dedi. 
 
Öğrencilere reva görülen bu sisteme karşı direndiklerini ifade eden Aydın, “Kimi zaman sonuç alamıyoruz belki ama biliyoruz ki biz sisteme direnmedikçe, bu günler iyi günlerimiz olarak tarihe geçecek” şeklinde konuştu. Aydın son olarak öğrencilerin ortak taleplerini şu sözlerle ifade etti: “Ulaşım ve yemekhane ücretleri düşürülmeli, hatta ücretsiz olmalı. KYK kredi ve burslara zam yapılmalı. Faizler kalksa da kesinlikle geri ödemeler de kaldırılmalı. 
 
Sömürülmediğimiz, ekonomik çöküşün psikolojik çöküşe sebebiyet vermediği, gençlerin hayallerinin kıymet gördüğü bir sistemde yaşamak istiyoruz. Böyle bir sistem kurulmalı. Gençlerin yaşadıkları sorunlara sebep olan sistemler de kaldırılmalı.” 
 
PART TİME ÖĞRENCİLİK 
 
Öğrencilerden Sidar Üngör de, okuyabilmek ve aynı zamanda barınabilmek için part time (yarı zamanlı) işlerde çalışıyor. "Partime öğrencilik yapıyorum” diyerek durumunu özetleyen Üngör, “Geçinebilmek için çoğu zaman derse gitmek yerine işe gittiğim oluyor. Bazen ikisine de gidemiyorum. Okula gidebilmek için yol paramın olmadığı zamanlarda, yürüyerek gidiyorum. Yürüyerek yetişemediğim zamanlarda da derse veya işe gidemiyorum" diyerek ekonomik sorunlar karşısında okuyamadığını belirtti. Her geçen gün hayat pahalılığının giderek arttığına dikkat çeken Üngör, "Okuyamıyorum, geçinemiyorum, barınamıyorum, nitelikli beslenemiyorum” sözleriyle durumunu özetledi.
 
'UCUZ OLDUĞU İÇİN KALİTESİZ YEMEK YİYORUZ'
 
Üniversite yemekhanesinden kalitesiz, kimi zaman içinde kurt, kıl vb. şeylerin olduğu yemekler çıktığını, ucuz olduğu için bu yemeklere mecbur kaldıklarını ifade eden Üngör, 5 öğrenci ile birlikte 5 bin kira ödedikleri bir evde kaldıklarını anlattı. Üngör, "Bu şartlar altında tek başıma yaşama şansım yok, o yüzden ailem bana destek oluyor bende günlük işlere giderek çalışıyorum" dedi. 
 
'EN UYGUN ÖĞRENCİ EVİ AYLIK 5 BİN TL'
 
Okumak için çalışmak zorunda kalan öğrencilerden biri de Umut Özşimşek, burs aldığını ancak bu bursun kendisine yetmediğini aynı zamanda ailesinin de aylık bir miktar para gönderdiğini anlattı. Part time işlerde çalıştığını söyleyen Özşimşek, en uygun öğrenci evinin aylık kirasının 5 bin TL olduğunu belirtti. Özşimşek, elektrik, su ve internet bedelinin en az aylık 600 TL olarak faturalara yansıdığını ve barınma, beslenme ve ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşadığını dile getirdi. 
 
Adana'da bir kişinin nakit otobüs ücretinin 10 TL olduğunu ifade eden Özşimşek, "Bırakalım sosyal aktiviteyi eve gidip kendimize ayırdığımız bir vaktimiz yok. Evde kitap okumak gibi bir zamanımız bile kalmıyor. Çalışmak zorunda kaldığı için okulu bırakmak zorunda kalan birçok arkadaşım var. Barınamayan öğrenciler olarak birleşmek gerektiğini belirtmek istiyorum" diyerek, ortak mücadele vurgusu yaptı.
 
TEK SOSYAL AKTİVİTE PARKTA OTURMAK 
 
Öğrencilerden Rojin Yumuşak da, Alevi, Kürt ve kadın kimliğinden ötürü baskı gördüğünü ve bu yaklaşımın barınma sorununa da neden olduğunu aktardı. 
Okumak için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Yumuşak, “Geçen yıl aylık 3 bin TL'ye çok kötü bir evi kiraladık. Hayatta kalmaya çalışıyoruz, sosyal aktivitelere asla zaman ayıramıyoruz. Herşey zaten ücretli. En fazla bir parkta oturabiliyoruz. Ya işe gidiyoruz, ya da ders çalışmak zorunda kalıyoruz. Eğitim benim temel hakkım. Nitelikli yemek istiyoruz. Barınabilmek istiyoruz. Kadın öğrenciler için hijyenik pedlerin ücretsiz dağıtılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen