Hukuk öğrencileri yargıdaki adaletsizliğe dikkat çekiyor

img
İSTANBUL - Yargıdaki adaletsizliğe dikkat çekmek için Hukuk Fakültesi öğrencileri, “Abluka Hukuk Öğrencileri Grubu” nu kurdu. Grup, davalarda ortaya çıkan hukuksuzluğu anlatan broşürlerle kamuoyunu bilgilendiriyor. 
 
İstanbul’da bir grup Hukuk Fakültesi öğrencisi, adaletsizlik ile yürütülen ya da cezasızlık ile sonuçlanan birçok davayı derleyip, broşür şeklinde sokak sokak dağıtıyor. İstanbul Üniversitesi, Gedik Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden oluşan “Abluka Hukuk Öğrencileri Grubu”, varolan adaletsizliğe kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor. Abluka Hukuk Öğrencileri Grubu ilk eylemlerini 2 Temmuz’da Kadıköy ve Bakırköy Marmaray durağında gerçekleştirdi. DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı, Soma Maden Katliamı, Çorlu Tren faciası, Pınar Gültekin Davası ile Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi Davası’nda yaşanan hukuksuzlukların yazıldığı broşürleri meydanlarda dağıtan öğrenciler, dava süreçleri hakkında halkı bilgilendiriyor. 
 
Öğrenciler önümüzdeki günlerde ise yine önemli birçok davayı ele alan bildiriler dağıtacak.  
 
Grupta yer alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Melisa Yıldız, “çürümüş yargı sistemi içinde “ mesleğe başlamak istemediklerini belirterek, şuana kadar 5 dava üzerinde çalışma yürüttüklerini ve derledikleri hukuksuzlukları broşür halinde dağıttıklarını söyledi.
 
DAVALARA SİYASİ ETKİLER
 
Hukuk Fakültesi öğrencilerinin politik alanlardan izole edilmeye çalışıldığını ve kendilerine dönük bu izolasyonu kabul etmediklerini belirten Yıldız, “Abluka Hukuk olarak davaların siyasi etkileri altında yürüdüğünü biliyoruz. Biz de politik alanda olmaktan geri durmuyoruz. Davaları takip etmeye, bu davalarla ilgili çalışmalar yapmaya, bu davalardaki hukuksuzlukları duyurmaya ve kıyıda köşede kalmış detayları ortaya çıkarmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Davaların detaylarına ulaşmanın kolay olmadığını söyleyen Yıldız, haber sitelerinden ve dava avukatlarından detayları öğrenip rapora döktüklerini ve bu şekilde halkı bilgilendirmeye çalıştıklarını aktardı. Yıldız, “Hukuk Fakültesi öğrencilerinin de bunu yapmasını değerli buluyoruz. Çünkü biz de bu yargı sistemin içerisine dahil olacağız. Ve şimdi den bu hukuksuzlukların teşhir edilmesi gerekiyor” dedi. 
Çalışmanın halk tarafından olumlu karşılandığını anlatan Yıldız, “İnsanlar genel anlamda ilgili yaklaşıyor. Bu süreçte bize katılmak isteyen çok fazla arkadaşımız olduğunu fark ettik. Tepkiler genel anlamda olumlu oluyor” diye konuştu. Yıldız, tüm hukuk fakültesi öğrencilerine adaletsizlik karşısında ortak mücadele çağrısı yaptı.
 
ADALETSİZ KARARLAR
 
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Deniz İpek, ülkenin dört bir yanında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekerek, “Bu kadar adaletsiz kararlar verilirken, bizlere verilen eğitimlerde bunların eksikliklerini gördüğümüz için öncelikle bu davaları derleyerek, meydanlara çıkmak istedik. Bizi tetikleyen nokta buydu” ifadelerini kullandı.
 
AMAÇ BİLİNÇLENDİRMEK 
 
Hukuk fakültesi öğrencileri olarak toplumu bilinçlendirme amacı taşıdıklarını dile getiren İpek, “Şuan derlediğimiz güncel davalar var. Davalarda mağdur edilen kişilerin arkadaşları ile karşılaşıyoruz bazen. Her sokağa, meydana çıktığımızda, ‘Ben onu tanıyordum, o benim arkadaşımdı’ düşüncelerini ve yorumlarını çok fazla duyuyoruz. Dolayısıyla ilgilenmek isteyen ve bu konularda bilinçlenmek isteyen çok fazla kişi olduğunu görüyoruz” dedi.