Özgür Öğrenci İnisiyatifi: Tarikat yurtları kapatılsın

img

ANKARA - Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Enes Kara'nın iktidarın politikaları sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, tarikat yurtlarının kapatılmasını istedi.

Özgür Öğrenci İnisiyatifi, tıp öğrencisi Enes Kara'nın intihara sürüklenmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. İnisiyatif adına konuşan Ezgi Orak, “AKP iktidarı son 20 yıldır ‘dindar nesil yetiştirmek’ amacıyla çeşitli tarikat ve cemaatlere alan açıp, onlarla birlikte hareket ettiği bilinmektedir. Bu alanların başında özel ve vakıf yurtları adı altında öğrencilere dayatılın gerici tarikat-cemaat yurtları gelmektedir” ifadelerini kullandı.
 
SORUMLU AKP-MHP
 
İktidarın kendi yarattığı sorunlara çözüm getirmeyeceğini belirten Orak, “Sıra arkadaşımız Enes’in intihar notunda dile getirdikleri gençliğin esir kılınmak istenildiği durumunun reçetesidir. Bu sorunların kendi iktidar rantı için kullanması gerçeği doğan her türlü olumsuzluğun doğrudan faili olduğunun kanıtıdır. O yüzden diyoruz ki Enes Kara arkadaşımızın ölümünün sorumlusu faşist AKP-MHP iktidarı ve onun karanlık, gerici politikalarıdır" ifadelerini kullandı.
 
TARİKAT YURTLARI KAPATILSIN
 
İnisiyatifin taleplerini sıralayan Orak şunları söyledi: "Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın. KYK yurtlarında ve kampüslerde çeşitli etkinlikler üzerinden öğrencilere tarikat ideolojileri dayatmasına son verilsin. KYK yurtlarında öğrencilerin barınamayacak düzeyde maruz kaldığı niteliksiz, insan onuruna yakışmayan koşullar ortadan kaldırılsın, iyileştirilsin.”
 
ADANA
 
Adana'da üniversite öğrencileri, tıp öğrencisi Enes Kara'nın intihara sürüklenmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nde açıklama yaptı. "Enes’in katili üniversitelere, eğitime ayrılması gereken bütçeyi diyanete ve cemaatlere veren Saray düzenidir. Tarikat yurtları kapatılsın" diyen Rojbin Yumuşak, iktidarın; eğitimi tarikatlara ve cemaatlere teslim etmenin sonucu olarak her gün bir sıra arkadaşının ölüm haberi ile güne uyandıklarını vurguladı. Yumuşak, tüm öğrencileri ortak mücadele çağrısında bulundu.
 
Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Kara'ya ilişkin Gençlik Meydanı'nda açıklama yaptı.

İZMİR

Özgürlükçü Gençlik, Enes Kara için bir araya gelerek, Konak Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Tarikat yurtları kapatılsın” pankartı açılırken, “İntihar değil cinayet”, “AKP defol üniversiteler bizimdir” ,” Cemaatçi yurtlara mahkum değiliz” dövizleri taşındı. “Tarikat yurtları kapatılsın”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganları atılıldı.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Fadime Özdemir, kapatılması ve kamulaştırılması gereken tarikat ve cemaat yurtlarına akıtılan bütçenin, üniversitelilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için harcanması gerektiğini söyleyerek, öğrenci dayanışmasını birlikte büyütme çağrısı yaptı.