HDP’li gençlere ajanlık dayatması

img

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da polislerin baskı, tehdit ve ekonomik vaatlerle ajanlık dayattığı HDP’li iki genç, İHD'ye başvurdu. 

AKP iktidarının başta gençler olmak üzere tüm toplumsal kesimleri etkileyip, ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarına karşı en fazla ses çıkaran ve bu yönlü aktif bir mücadele yürüten Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi gençler, uzun süredir polis ve yargı baskısı altında. Bu baskılar, HDP Gençlik Meclisi’nin “Şimdi Gençlik Zamanı” şiarıyla 27 Aralık 2021 günü ülkenin dört bir yanından binlerce kişinin katılımıyla Diyarbakır’da gerçekleştirdiği 3’üncü Olağan Kongre sonrası daha da arttı.
 
Kentte telefonla aranıp çağrıldıkları emniyet binalarında ya da durduruldukları sokak ortasında baskı ve tehditlerin yanı sıra çeşitli ekonomik vaatlerle polislerce ajanlığa zorlanan HDP’li gençlerden ikisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’ne başvurup, hukuki yardım talebinde bulundu.
 
EMNİYETE ÇAĞRILDI 
 
Bu gençlerden Ali Şeker (18) polis baskısı ve tacizi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, başından geçenleri anlattı. Şeker, yakın zaman önce cep telefonundan aranıp, imza denetimi olduğu gerekçesiyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye gelmesinin istendiğini dile getirdi. 
 
EKONOMİK VAATLER 
 
Hakkında bir denetim kararı olmamasına rağmen tek başına emniyete gittiğinde kendisini kapıda iki polisin karşıladığını belirten Şeker, bu kişilerce doğrudan bahçeye götürülüp, kendisiyle burada gayri resmi şekilde görüşüldüğünü ifade etti. Şeker, görüşmeleri sırasında polislerin çeşitli ekonomik vaatlerde bulunarak kendisine açıkça ajanlık teklif ettiğini paylaştı. 
 
KABUL ETMEYİNCE TEHDİT BAŞLADI 
 
Tek başına olmasından ötürü çekindiği için ‘tamam’ deyip emniyetten ayrıldığını aktaran Şeker’i 4 Ocak akşamı telefonla yeniden arayan polisler, dışarıda bir kafede görüşmek istedi. HDP’li genç bunun üzerine avukatı ile birlikte ancak gelebileceğini söyledi. Tek başına gelmesini istediklerine olumsuz yanıt vermesi üzerine polisler, bu kez Şeker’i ‘Sen bizim daha diğer yüzümüzü görmedin. Bir şafak baskını ile seni aldırır, gerekeni yaparız’ diyerek tehdit etmeye başladı.  
 
Bu tehditler üzerine İHD’ye başvurduğunu dile getiren Şeker, “Bizi yıldırmak istiyorlar ama Kürt gençleri asla yılmayacak” dedi.
 
YOLDA AJANLIK TEKLİFİ 
 
23 yaşındaki Mustafa Ekinci isimli HDP’li genç de yine 4 Ocak günü yaşadığı Huzurevleri Mahallesi’nde arkadaşları ile birlikte akşam saat 20.00 sıralarında yolda yürüdükleri sırada Yunus polisleri tarafından durduruldu. Polisler, nüfus cüzdanları istedikleri Ekinci ve arkadaşlarını Genel Bilgi Taramasından (GBT) geçirdi. Sonrasında nüfus cüzdanları kendilerine geri verilerek gidebileceklerinin söylenmesi üzerine yollarına devam eden gençlerin önü, 100 metre sonra aynı polisler tarafından yeniden kesildi. Polisler, başka bir ekibin geleceğini söyleyerek, Ekinci ve arkadaşlarını sokak ortasında bekletti. 
 
Yaklaşık bir saat kadar sonra yanlarına gelen sivil bir araçtan inen sivil giyimli iki kişinin kendisini arkadaşlarından uzaklaştırdığını söyleyen Ekinci, gelenlerin kendisinden açıkça ajanlık yapmalarını istediklerini ifade etti. 
 
'BİZE BİLGİ VERECEKSİN' DEDİLER
 
Ekinci, bu kişilerin ‘Biz senin neler yaptığını, kimlerle görüştüğünü biliyoruz. Ya bu işlerden uzak duracaksın ya da gelip bize bilgi vereceksin’ diyerek ajanlık yapması için kendisini tehdit ettiğini anlattı. 
 
Bu teklifi reddetmesi üzerine polislerin gittiğini söyleyen Ekinci, birlikte yaşadığı ailesi ile birlikte uzun süredir baskılara maruz kaldıklarını, evlerine sık sık baskın yapılarak ajanlığa zorlanmasından ötürü İHD’ye başvurduğunu dile getirdi.