'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi

img
İSTANBUL- Her yaştan ve kesimden yurttaşın katıldığı Mîr Celadet Alî Bedir-Xan için saygı gecesinde Kürt dili ve kültürünün esintisi yaşandı.
 
DEM Parti İstanbul Kültür Sanat Komisyonu, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Egîdê Cimo Müzik Okulu, Kürt Araştırmaları Derneği ve Xwebûn Gazetesi ortaklığında "Kürtçe'nin Miri" olarak adlandırılan Mir Celadet Ali Bedirxan için "Bir insan, bir vatan" başlığıyla saygı gecesi gerçekleştirildi.
 
Şişli'de bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen saygı gecesine, siyasetten, sanata ve edebiyata kadar birçok alandan önemli isimlerin yanı sıra 7'den 70'e her yaştan ve kesimden yurttaşların yanı sıra Avrupa’nın farklı ülkelerinden de çok sayıda kişi katıldı.
 
EGÎDÊ CİMO’NUN ÖĞRENCİSİNDEN KAVAL DİNLETİSİ
 
Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için gerçekleştirenler saygı duruşunun ardından başlayan gecede, ilk olarak  Moskova’dan gelen “Kavalın Miri” Egîde Cimo’nun öğrencisi Mîroyê Qenat, kaval dinletisiyle dinleyicilerin kulaklarının pasını sildi.
 
BEDİR-XAN OYUNU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
 
Kaval dinletisinin ardından Mîr Celadet Alî Bedir-Xan’ın yaşamını konu alan “Bedir-Xan” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Kürt tiyatro sanatçısı Ömer Şahin tarafından sahnelenen tek kişilik oyunda, Mîr Celadet Alî Bedir-Xan ve ailesinin Kurdistani değerler için yürüttüğü mücadele ve dönemin atmosferi yansıtıldı.  Salonda bulunan katılımcılar tarafından pür dikkat kesilerek izlenen oyunda Şahin’in performansı katılımcılar tarafından büyük bir beğeni topladı.
 
‘SEN HANGİ CELADET ALÎ BEDİXAN’SIN?’
 
Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kürt şair, yazar, akademisyen ve çevirmen Selim Temo,  Bedir-Xan’ın yaşamına değinerek Bedir-Xan’ın kendi kaleminden yazıya aldığı günlüğünden alıntılamalar yaparak okuyucuyu tarihsel yolculuğa çıkardı. Konuşmasında, her insanın Bedir-Xan’da kendisinden bir parça bulabileceğini belirten Temo, katılımcılara, “Kaç Celadet var bilmiyorum ama sen hangi Celadet’sin” diye sorarak konuşmasını sonlandırdı
 
BEDİR-XAN’IN KIZI SİNEMXAN’DAN MESAJ
 
Mîr Celadet Alî Bedir-Xan’ın çocukları Sinemxan ve Azad Bedirxan’ın görüntülü video ile geceye yolladığı mesaj sahnelendi. Babası Bedir-Xan’ın Kürt dili ve kültürü için yürüttüğü mücadeleyi, “Dilimiz kimliğimizdir, kimliğimize sahip çıkmalıyız” sözleriyle özetleyen Sinemxan, tüm Kürtlerin kimliğini korumak için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Sinem-Xan, “Biji Kurd u Kurdistan  diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
CEWERİ’DEN HAWAR DERGİSİ DERLEMESİ
 
Ardından Kürt yazar Fırat Ceweri, Bedir-Xan tarafından 1932’de çıkarılan “Hawar” dergisi üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. Hawar dergisini “bilmenin sesi” olarak tanımlayan Ceweri, bilmenin ise insanın kendi kimliğini tanımasıyla başladığını belirtti.  Cumhuriyetin inşasının ardından Latin alfabesine geçişle beraber Kürt dili ve edebiyatının da inkar ve yasak politikalarıyla yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Ceweri, kendi gençliğinden bir anısına yer vererek, “Evimize  polis, asker tarafından yapılan baskınlarda ele geçmemesi için Kürtçe notlarımızı ve kitaplarımı annemin göğsüne saklamak zorunda kalırdık” dedi.  Ceweri, “Dilimizi sahip çıkmalıyız. Dilimize sahip çıkarsak önümüzü aydınlatabiliriz” diye belirtti. 
 
KÜRT ŞAİRLER BEDİR-XAN’IN ŞİİRLERİNİ SESLENDİRDİ
 
Daha sonra Kürt şairler Berken Bereh, Roza Metîna, ve Bawer Ronahi Bedir-Xan’ın kaleme aldığı “Bilûra Min”  “Ala Kurdan” adlı şiirini seslendirdi. Şiir dinletisinde dinleyiciler arasında duygulu anlar yaşandı.
 
Gece, dengbej Hedîye, Şoreş Mehmûdî ve Mihemedê Serhedî’nin dengbej dinletisinin ardından son buldu.