Hasta tutsaklar Kaya ve Güvel’in tahliyesi istendi

İSTANBUL / ANKARA - Ankara ve İstanbul’da hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla yapılan eylemlerde Abdüllahim Kaya ve Mehmet Güvel’in serbest bırakılması istendi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara ve İstanbul şubeleri cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmaları için çağrı yaptı. 
 
İSTANBUL
 
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 630’ uncusunu dernek binası önünde düzenledi. Buca Kırıklar Cezaevi'nde tutulan yüzde 80 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Mehmet Güvel’in durumuna dikkat çekildi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, “ Mehmet Güvel serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. 
 
Basın metnini Cumartesi İnsanı Eren Baskın okudu. Baskın, 78 yaşındaki Güvel’in Wernicke Korsakoff Sendrom’a bağlı hareket ve denge sorunu yaşaması nedeniyle başkalarının yardımıyla yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Güvel’in ayrıca prostat kanseri olduğunu ve tedavisi devam ederken 6 Şubat’ta gözaltına alınarak tutuklandığını aktaran Baskın, bu nedenle tedavisinin yarım bırakıldığını ifade etti.  
 
YAŞAMI RİSK ALTINDA
 
Baskın, Güvel’in avukatı Doğa İncesu’un komisyonlarına yaptığı aktarımlarda Güvel’in sağlık sorunları nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamadığı aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarının ona banyo yaptırıp yemek yaptığını belirtti. Güvel’in sağlıklı tedaviye erişiminin olmadığı, ağır engelli hali ve yaşı göz önünde bulundurularak tedavi ve sağlık hakkına erişiminin sağlanması için tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.
Açıklama, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” sloganıyla son buldu.
 
ANKARA
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların durumuna dikkat çektikleri eylemlerinin 502’nci haftasında bir araya geldi. İHD Ankara Şubesi’nde yapılan açıklamada “Tedavi haktır, engellenmez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart açıldı. 
 
Bu hafta, Elâzığ R Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan yüzde 93 engelli Abdulalim Kaya’nın (81) durumuna dikkat çekildi. 
 
YÜZDE 93 ENGELLİ RAPORU VAR
 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kaya’nın tutuklanmadan önce ameliyat olduğunu ve ameliyat dikişleri sökülmeden cezaevine götürüldüğünü hatırlattı. Çevirmen, Kaya’nın yüzde 91 oranında engelli raporu olduğunu ifade ederek, “Prostatın yanı sıra, işitme kaybı var, bir kulağı yüzde 80 oranında duymuyor. Sol gözde 50 görme kaybıyla birlikte katarakt var. Bir böbreği iflas etmiş, tek böbrekle yaşıyor. Demans hastasıdır. Kalp hastası olmasından kaynaklı, 1,5 yıl önce anjiyo olmuştur. 2022 tarihinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yüzde 93 engellilik raporu verilmiştir. Bu raporda ‘Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği’ yer alıyor.” 
 
Kaya’nın görüş esnasında ailesini dahi tanıyamayacak durumda olduğunu da aktaran Çevirmen, şunları söyledi; “2023’te ATK tarafından ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilmiştir. Kocama hali nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Genelgesi çerçevesinde tahliye edilmesi için yazışmalar yapılmış olmasına rağmen tahliye edilmemiştir. Kaya için çözüm, bir an önce tahliye edilmesidir.”