HDP bileşenleri: Kongre umutsuzluğa cevap olacak

img
İZMİR - HDP’nin 5’inci Büyük Olağan Kongresi’nde ekolojik talan ve kadın mücadelesine yönelik önemli mesajların verileceğini kaydeden HDP bileşenleri, kongrenin umutsuzluk ve güçsüzlük aşılamaya çalışan sisteme önemli bir cevap olacağını kaydetti.
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 3 Temmuz’da Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştireceği 5’inci Büyük Olağan Kongresi için son hazırlıklar tamamlandı. “Çözüm biziz sözümüz var” şiarıyla gerçekleşecek kongre için Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce yurttaşın Ankara’ya gitmesi bekleniyor. Kongrede kadın, ekoloji, emek mücadeleleri vurgusunun yanı sıra demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerinin öne çıkması bekleniyor. İzmir’de bulunan HDP bileşeni partilerin temsilcileri kongrenin önemine dair konuştu.
 
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir İl Eşsözcüsü Hüseyin Çağlar, AKP-MHP iktidarının toplumun bütün demokratik taleplerini HDP üzerinden bastırmaya çalıştığını vurguladı. Böyle bir dönemde yapılan kongrenin çok önemli olduğunu söyleyen Çağlar, kongreyle tüm bu saldırılara cevap verileceğini belirtti. Bu nedenle de on binlerin gideceği kongrenin umudu diri tutacağını kaydeden Çağlar, toplumun bütün demokrasi isteyen güçlerinin bu dönemde HDP’ye omuz vermesinin de önemine işaret etti.  
 
EKOLOJİK MÜCADELE
 
HDP programının 5 egemenlik ilişkisini ortadan kaldırmaya yönelik olduğuna dikkati çeken Çağlar, “Bunların ilki HDP en kadim egemenlik ilişkisi olan erkeğin kadın üzerindeki egemenliğine son vermeyi hedefler. Aynı zamanda bir kimliğin başka kimlikler üzerine ya da bir inancın başka inançlar üzerinde kurduğu ilişkileri son vermeyi hedefler. HDP programı aynı zamanda sermayenin hem emek hem de doğa üzerindeki sömürüsüne de son vermeyi hedefleyen bir programdır. Dolayısıyla HDP kongreleri dediğimiz zaman mutlaka kadın, kimlik, inanç, emek ve doğa mücadelesini birbirinden ayrı tutamayız. Bu nedenle de elbette son yıllarda doğaya yönelik tahribatın da öne çıkacağı bir kongre olacak. Son bir haftada da Batı Karadeniz’de seller, Akdeniz-Ege bölesinde orman yangınları en son olarak da Erzincan’da maden şirketinin siyanürünün suya karşımasıyla Fırat Havzası yok oluşla kaşı karşıyayız. O nedenle bu kongre ekolojik yıkıma karşı bir mücadelenin de göstergesi olacaktır” dedi.
 
HDP HALKLARIN SESİ
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İzmir İl Eşbaşkanı Tuğçe Kızıldemir ise HDP’nin toplumsal muhalefetin en dinamik, en güçlü kesimi olduğuna dikkati çekti. Bu nedenle HDP’nin AKP-MHP iktidar bloğunun karşısında önemli bir engel olduğunu söyleyen Kızıldemir, “Kapatma davaları, tutuklamalar ve baskılarla HDP’yi geriletmeye ve bitirmeye çalışıyorlar. HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi. Yani devlet HDP’yi bitirmek için tüm gücüyle saldırıda. Ama tüm bu durum içerisinde HDP güçlü bir şekilde ilerliyor. HDP halkların kardeşliğini, işçilerin insanca yaşayabileceği bir dünyayı anlatıyor. Dolayısıyla HDP’nin kongresinin güçlü geçmesi bu sömürü ve talan düzeninin geriletilmesi noktasında moral ve motivasyon demek” ifadelerini kullandı.   
 
KADINLARA MESAJ
 
Türkiye’de her gün kadınların katledildiğini ve buna karşı cezasızlık politikasının sürdüğünü aktaran Kızıldemir, HDP’li kadınların ise buna karşı güçlü bir çıkış ve başkaldırıyı temsil ettiğini belirtti. Başta Kürt kadın hareketi olmak üzere HDP bileşeni bütün kadın örgütlerinin erkek devlet saldırısına karşı sokaklarda olduğunu dile getiren Kızıldemir, “HDP’nin kadın mücadelesinde etkin bir noktada durması demek kadınların gasp edilen haklarını geri alması demek. Bunun için kongrede kadınlara öncelikle birlikte mücadele ve dayanışma mesajı verilecek. Yine erkek egemen sisteme karşı kadın örgütlülüğünün yükseltilmesi mesajı verilecek. Çünkü kadın mücadelesi AKP-MHP iktidar bloğunun karşısında duran en önemli güç” diye belirtti.
 
“Tüm halklarımızı, işçileri, kadınları, LGBTİ+ mücadelesi verenleri kongreye bekliyoruz" diyen Kızıldemir, "Bu kongre güçsüzlük ve umutsuzluk aşılamaya çalışılan bu düzene karşı dinamik olduğumuzu göstermenin yeri olacak. HDP kongresinin güçlü geçmesi önümüzdeki seçim sürecini ve demokrasi mücadelesini besleyen önemli bir damar olacaktır” dedi.