Esnaf: Türkiye batıyor, hükümet değişmeli

img

URFA - Uzakdoğu ülkelerinden elektronik malzeme ithalat ederek satışını yapan Urfa'daki pasaj esnafı, Türkiye’nin batma aşamasına geldiğini belirterek, hükümetin değişmesini istedi. 

Türkiye'de siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesi, TL’nin değer kaybetmesiyle halkın alım gücü düştü. Her gün gelen zamlarla esnaf iş yapamaz, yurttaş ise hiçbir şey alamaz oldu. Urfa’da dolar kuruyla Uzakdoğu ülkelerinden elektronik malzeme ithalat eden Kapaklı, Doğu, Japon pasaj esnafı, sattıkları ürünlerin yerine yeni bir ürün alamadıklarını belirtti. Kapaklı Pasajı’nda telefon satan Metin Uluğ, doların artmasıyla fiyatların yükseldiğini ve alım gücünün düştüğünü söyledi. Kazandıklarından feragat etmek zorunda kaldıklarını belirten Uluğ, “Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz. Doları 10 TL’den hesaplıyoruz, dövizciye gidene kadar dolar 12 TL oluyor. İş yok, günde birkaç parça ürün satıyoruz, o da kira ve yeme içmeyi zor karşılıyor” dedi. 
 
 
GEMİ BATIYOR
 
Doların yükselmediğini TL’nin değer kaybettiğini söyleyen Uluğ, “Bir gemi batıyorsa su yükselmiyordur, gemi batıyordur. Türkiye’de batıyor. Sonumuzu kestiremiyoruz. Dün bugünden iyiydi bugün yarından iyi. Git gide kötüye gidiyor. Bir an önce bu hükümetin değişmesi lazım” diye konuştu. 
 
‘TÜKENİYORUZ'
 
Pasajda telefon satan Mahmut Mudanli, dolardaki artıştan kaynaklı müşteri yüzü görmediklerini söyledi. Alışverişin durduğunu söyleyen Mudanli, “500 TL’ye taktığımız ekranın şimdi bize maliyeti bin TL’dir. Oda ister istemez müşteriye yansıyor. Devletten buna bir çözüm bulunması bekleniyor ama çözüm gelmiyor. Günden güne tükeniyoruz” dedi. Doların dünya rekoru kırdığını ve TL’nin sıfırın altına indiğini belirten Mudanli, bunun müsebbibinin ise devlet olduğunu söyledi. Mudanli, "Devletin elinde her imkan var ama kullanmıyor. Onların elindeki imkanlarla isteseler doları 1 TL’ye bile indirebilirler ama yapmıyor. Ülke 100 yıl geriye gidiyor” diye konuştu. 
 
DÜZELME EMARESİ YOK
 
Japon Pasajı’nda telefon satan Halil Genç ise, "Çalışmıyoruz. Geliyoruz kahvaltı yapıp öğlen yemeği yiyoruz eve gidiyoruz. Tüp, benzin başını almış gidiyor. Bu artışın nedenini devlet büyüklerimize sormak lazım. Dolar 12-13 TL olmuş. Durdurabilirler. Aç olma derecesine gelmişiz artık. 500 TL’ye aldığımız ürünü bin TL’ye alamıyoruz. Gidişat düzeleceğe benzemiyor. Devletin buna el atması lazım. Artık yağı bardakla alma dönemine geliyoruz. Telefonu zorunlu ihtiyaçtır” dedi. 
 
4 TL'LİK BANT 12 TL
 
Dolardaki artıştan kaynaklı esnafın bir belirsizlik içinde olduğunu belirten Japon Pasajı esnaflarından Fatih Saydan, "Ürün satsak da, satmasak da zarardayız. İşlerin son günlerde çok azaldı. Allah fakir fukaraya yardım etsin, istediğini alamayan çok kişi var. Sattığımız ürünleri bir daha aynı fiyata alamıyoruz. 4 TL olan bir koli bandı 12 TL olmuş" şeklinde konuştu.
 
KAOS OLACAK
 
Kapaklı Pasajı'na alışveriş yapmak için gelen Ali Cenap Ağaoğlu, nakliye işinde çalıştığını söyledi. Dolardaki artıştan yakınan Ağaoğlu, "Akaryakıta üst üste zamlar yapıldı. Bu zamlar pasajda alışveriş yapan yurttaşları da etkiledi. Hepsi bir biri ile bağlantılı. Zararlarını hep birlikte görüyoruz. Bu zamlar telefon fiyatlarına yansıdığı gibi evde gıda fiyatlarına da yansıyor. Her şey dolara endeksli oldu. Bunun nedeni kim, kimler bilmiyorum, ancak biz perişan olduk. Böyle devam ederse kaos olacak. Borçlarım var, borçlu olduğum kişi ile kavgalı olma noktasına geldik " diye konuştu.
 
MA / Müjdat Can - Emrullah Acar