Koç: Savaşın sürdürülmesi için komplolar yaratılıyor

img

ANKARA - Adalet krizinin savaşla birebir örtüştüğünü dile getiren HDP Milletvekili Abdullah Koç, savaşın sürdürülmesi için komplolar yaratıldığını ifade etti. 

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmelerinde söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, savaş ve yargı arasındaki bağa işaret ederek, savaşın sürdürülmesi için komplolar yaratıldığını kaydetti. 

Ülkede savaşın bitmediğini belirten Koç, “Dünyada çatışma ve savaşlar belli bir sürede bitmektedir, buna tarih tanıklık etmektedir. Birinci Dünya Savaşı, birinci küresel savaş sadece dört yıl sürdü. İkinci Dünya Savaşı 1939 tarihinde başladı, 1945 yılında bitti. Peki, ülkemizde yaşayan, bölgede yaşayan bu savaş ne kadardır sürüyor? 40 yıldır devam eden bir savaş var, 40 yıldır devam eden bir çatışma var. Bu çatışma ne yazık ki devam ediyor, bu kirli savaş devam ediyor. Bu savaştan kaynaklı hemen hemen her gün insanlar yaşamını yitiriyor. Bu gerçeği sorgulayan herkes maalesef, bu yargının denetimine maruz kalıyor. İşte, tam da bu noktada bu kirli savaşa yol veren ve ülkede bir dizi karanlık cinayetleri çözemeyen bir yargı sisteminden bahsediyoruz, cinayetlerin tamamı cezasız kalmakta” şeklinde konuştu. 

ADALET KRİZİ VE SAVAŞ

Adalet krizinin savaşla birebir örtüştüğünü dile getiren Koç, “Bu yargının yargı olmaktan çıktığı nokta ise sıralı cinayetlere vermediği ve getirmediği adaletten kaynaklanıyor. Bu yargı, Roboski katliamına adalet getirmediği için bu savaşlar bitmiyor. Bu yargı, Ankara Gar katliamına çözüm getirmediği için kirli savaş devam ediyor. Bu yargı, Musa Anter cinayetini zaman aşımına bıraktığı için bu ülkede kirli savaş devam ediyor. Bu yargı, Suruç katliamına adalet getirmediği için bu ülkede kirli savaş devam ediyor. Bu yargı, 5 bin faili meçhule çözüm getirmediği için bu ülkede maalesef bu kirli savaş devam ediyor. Adalet sistemi bu bitmeyen ve kirli savaşın âdeta aparatı hâline getirilmiş durumda” dedi. 

‘TOPLUM CENDEREYE AÇILDI’

Savaşın sürdürülmesi için komplolar yaratıldığını ifade eden Koç, “İstiklal Caddesi'ndeki patlama gibi buna karşı bir adalet sistemi getirmediği için, bunu soruşturmadığı için bu kirli savaş devam ediyor. Savaşı sorgulayan, karşı duran kişilere karşı aslan kesilen bir adalet; diğer tarafta ise sözüm ona reform çıkaran bir yargı ve savaşa karşı duran düşünceyi açıklayan insanlara karşı aslan kesilen bir yargıdan bahsediyoruz. Savaşın devamında yarar gören ve bir halkın haklı taleplerini bu kirli savaşla örtmek isteyen karanlık çevrelerin dağıttığı çürüme, adalet sisteminde baskı ve komplolara alet edilen bir sisteme dönüştürülmüş durumda. Bu sistemle, bu gidişata ‘dur’ diyen herkes hedef hâline getirildi, toplum susturuldu ve cendereye alınmış durumda” diye konuştu. 

16 BİN SİYASETÇİYE GÖZALTI

Bir bilim insanı, Şebnem Korur Fincancı sadece bir iddiayı dile getirdiği için cezaevinde. Bakın, değerli arkadaşlar, değerli halkımız; bu adalet ihlalleri adalet getirmediği için, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası rafa kaldırıldığı hâlde buna çözüm getirmediği için, düşünce ve kanaat hürriyetine karşı baskı olduğu hâlde buna çözüm getirmediği için ve aynı zamanda, özellikle basın hürriyeti, basın sansür edildiği için ve buna çözüm getirilmediği için ve aynı zamanda, gazetecilere karşı, siyasetçilere karşı olan baskıya ‘dur’ demediği için bugün Türkiye'de bu kirli savaş yaşanıyor. Bakın, son yıllarda sadece siyasetçilere karşı 16 bin gözaltı söz konusu, 5 bin siyasetçi şu anda cezaevlerinde ve son tutuklamalarla birlikte şu anda 58 gazeteci cezaevinde. Değerli arkadaşlar, bu adalet sistemi, bu şekildeki yapısıyla buna karşı ‘dur’ demediği sürece bu kirli savaş devam edecek ve bu kirli savaş devam ettikçe de bu halka huzur gelmeyecek, ekonomik kriz olacak, toplumsal kriz olacak ve sosyal kriz olacak; bunların tek nedeni ve temel nedeni de Türkiye'de mevcut olan ikili yargı sistemidir ve adaletin olmayışıdır” diye belirtti. 

ÇÖZÜM BAĞIMSIZ YARGI

Savaşın aparatı hâline getirilen yargı sisteminden kurtulabilmenin yolu tarafsız ve bağımsız bir yargının oluşturulmasından geçtiğini belirten Koç, şunları söyledi: “Bu mevcut olan AKP ve MHP hükûmetinin getireceği bir reçeteyle mümkün değildir. Yine, bu demokratik güçlerin, bütün muhalefet güçlerinin bir araya gelip önümüzdeki seçimde, mevcut olan bu iktidarı mağlup edip daha demokratik, daha tarafsız ve daha bağımsız bir yargıyı oluşturmakla bu kirli savaşa son verebiliriz. Bu nedenle bunu belirtmek isteriz ki Anayasa'yı rafa kaldıran ve Anayasa'yı tanımayan, herkese karşı adalet getirmeyen bir adalet sistemi adet sistemi değildir ve buna karşı durmak gerekiyor.”