CHP Emek ve Özgürlük İttifakı’nı yok saydı

img
ANKARA - Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda konuşan CHP’li Özgür Özel, seçimlerin referandum niteliğinde olduğunu belirterek, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı yok saydı 
 
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kurum, kuruluşların 2023 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Komisyonda sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinin “azami tasarruf prensiplerine” riayet edilerek gerçekleştirildiğini savundu.
 
“On İkinci Kalkınma Planı” hazırlıklarına başladıklarını belirten Oktay, “Bu kapsamda katılımcı bir anlayışla kamu kesimi, özel kesim, STK’ler ve akademik çevreleri bir araya getirecek toplantıların ay sonu itibariyle başlaması planlanmaktadır” dedi.
 
CİMER BAŞVURULARIYLA ÖVÜNDÜ
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayet başvurularıyla övünen Oktay, 2022 yılında 11 Kasım itibariyle CİMER’e başvuru sayısının 4 milyon 990 bin 433’e ulaştığını belirti.
 
EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKINI YOK SAYDI
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, sözlerine yapılacak seçimlere değinerek başladı. Yapılacak olan seçimin alelade bir seçim olmadığını ifade eden Özel, “Seçim, bu sefer bir kez daha, kaçamayacağımız bir şekilde karşılıklı referandum niteliğinde” dedi. Seçime gidenlerin iki farklı ittifaka sahip olduğunu belirten Özel, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nı yok saydı. 
 
Özel, şunları söyledi: “Gelecek sene seçim yapacağız. O seçim, alelade bir seçim değil. Hem Cumhuriyet'in 100. yılındaki cumhurbaşkanını, onun yetkilerini, yetki kullanma ile ilgili niyetini ve devamını biliyor olacağız biz. Onu, yapılacak seçimlerde seçmenler, millet, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşları belirleyecek. O yüzden seçim, bu sefer bir kez daha, kaçamayacağımız bir şekilde karşılıklı referandum niteliğinde. O seçime gidenler, iki farklı ittifaka, söyleme, okumaya, niyete sahip.”
 
‘BU REJİM TÜRKİYE’YE İYİ GELMEDİ’
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'ye iyi gelmediğini söyleyen Özel, "Bu rejim ekonomiye iyi gelmedi. İşsizliğe, enflasyona iyi gelmedi. Kadın cinayetlerine iyi gelmedi. Gençlere iyi gelmedi. İstihdama iyi gelmedi” diyerek, yargı ve ekonomi alanında yapılanları anlattı. Yasama organının hangi kanun teklifini görüşeceğine, erteleyip ertelemeyeceğine bir kişinin karar verdiğini dile getiren Özel, “Birlikte dünya kadar yasa yaptık. Bir uzlaşma noktasında son telefon saraya açılmıyorsa, ‘Özgür Özel yalan söylüyor’ deyin. Çıkın biriniz deyin ki ‘böyle bir sistem yok’, ‘değiştiremeyiz onu sormamız lazım’ demiyorsa, bu parlamentoda ben bütün sözlerimi geri alacağım” şeklinde konuştu.
 
ERDOĞAN’IN YARGIYA ETKİSİ 
 
Erdoğan’ın yargı üzerindeki etkisine değinen Özel, “Türkiye’de kritik davalarda, kritik isimlerden kimin hapse gireceğine dünya liderimiz karar veriyor. Kimin hapisten çıkacağına dünyanın diğer liderleri. Ama Cumhurbaşkanı’nı ikna ederlerse. Önce itişip kakışıyorlar ‘Al pazarı ver papazımızı’ falan diye, sonra ikna oluyor” dedi.
 
‘GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 150’
 
Özel, enflasyona dair ise, “Öyle bir noktaya geldik ki şuan tek haneli faiz, yüzde 85 enflasyon, gerçek enflasyon yüzde 150’nin altında olduğunu bir tek vicdan sahibi iddia edemez ama halen ‘inadım inat’ diye gidiliyor” yorumunda bulundu.
 
‘CUMHURBAŞKANI’NA HAKARETTEN 44 BİN 675 DAVA’
 
“Cumhurbaşkanı’na hakaretten” açılan davalara dair ise Özel, “Turgut Özal döneminde 207 tane dava açılmıştır. Abdullah Gül döneminde 848, Recep Tayyip Erdoğan’da 44 bin 675. Özal’ın 200 katı, Abdullah Gül’ün 50 katı. Millet sorunu olan bir Cumhurbaşkanıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
 
10 AYDA 2,7 MİLYAR ÖRTÜLÜ ÖDENEK
 
Örtülü ödenek tutarındaki artışa dikkat çeken Özel, Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödenek ek harcamasının 10 ayda 2,7 milyara ulaştığını belirtti. Özel, “Bu Sezer döneminin 720, Gül dönemini 170, parlamenter rejimdeki kendi döneminizin 58 katı” dedi.
 
Komisyon görüşmeleri devam ediyor.