‘HDP komplocu siyaseti boşa çıkaracak’

img
ANKARA - AKP'nin uzun yıllardır HDP’ye ve Kürt halkına dönük ciddi bir soykırım sürecini sürdürdüğüne vurgu yapan parti bileşenleri, “HDP halkların ve ezilenlerin partisidir ve bu komplocu siyaset boşa çıkarılacak” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 5’inci Olağan Büyük Kongresini 3 Temmuz’da Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. “Çözüm bizde” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede, on binler bir araya gelirken, Kürt sorununun demokratik çözümü, Türkiye’deki çoklu krizlerin aşılması ve AKP-MHP iktidar bloğunun yürüttüğü savaş politikalarına karşı birleşik mücadele vurgusu yapıldı.
 
3 Temmuz'da gerçekleşen kongrede verilen mesajlara dair HDP bileşenleri Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.
 
‘İKTİDAR ÖRGÜTLÜ HALK HAREKETİ İLE BAŞ EDEMEZ’
 
AKP iktidarının uzun yıllardır HDP’ye ve Kürt halkına dönük ciddi bir soykırım sürecini sürdürdüğüne vurgu yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, “Biz bu çabalara ‘Çöktürme Planı’ dedik ama bu salonda da ortaya çıkan yalın gerçek şu ki: Bu parti halkların ve ezilenlerin partisidir ve bu komplocu siyaset boşa çıkarılacak. İktidar örgütlü bir halk hareketi ile baş edemeyecek” ifadelerini kullandı.
 
‘HDP DEMOKRASİNİN MİHENK TAŞI’ 
 
Dünyadaki HDP fikriyatının sadece Türkiye’deki demokrasi mücadelesinden ibaret olmadığını belirten Çiçek, “Bu kongrede de gördük ki HDP, dünya demokrasisinin mihenk taşlarından biridir. Uluslararası katılımcıların da ifade ettiği gibi HDP’nin Türkiye’deki başarısı uluslararası demokrasi ve özgürlük mücadelesini doğrudan etkileyecek. Bu da HDP’ye ve bizlere çok ciddi sorumluluklar yüklüyor. Gerek tecride, Kürt soykırımına, savaş siyasetine karşı mücadelede ve Avrupa modernitesinin, kapitalist-emperyalist sistemin tüm sömürü politikalarına karşı HDP fikriyatının sadece Kürdistan ve Anadolu’da değil bütün dünyada kök salması ve birleşmesi gerekiyor” dedi.
 
‘DÜNYANIN BÜTÜN HALKLARI BİRLEŞİN’
 
 “Ulus devlet tekçiliğine ve kapitalist sömürü politikalarına karşı bütün dünyanın işçileri, göçmenleri ve halkları birleşin” diyen Çiçek, “Kadınlar gençler ve ekolojistler birleşin. 21’inci yüzyılda çağ halkların ve devletlerin karşı karşıya geldiği çağdır. Emekçi ve ezilen kimliklerin sömürü aygıtlarıyla karşı karşıya geldiği çağdır. O nedenle birleşmek ve ortak mücadeleyi daha fazla yükseltmek zorundayız” diye konuştu.
 
‘HDP DİRENİŞ GELENEĞİ BİRİKTİRDİ’
 
“HDP bu kongreye çok büyük bir direniş geleneği biriktirerek geldi” vurgusu yapan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP’nin kendisine yönelik saldırılara boyun eğmediğini, işçiler ve emekçiler ile buluşarak bu kongreye geldiğini ifade etti. HDP’ye yönelik kapatma davasını hatırlatan Gümüştaş, “Burada toplanan insanlar kapatma davasının iktidar açısından siyasi bir sonuç üretemeyeceğini anlatıyor. HDP Türkiye siyasetçi için vazgeçilemez bir siyasi partidir. Kongrede de en önemli vurgulardan biri ‘HDP’yi kapatamazsınız’ coşkusu oldu” dedi.
  
‘KARARLI BİR BÜYÜME ÇAĞRISI’
 
Kongrede ortaya konan tablonun HDP bileşenlerine de büyük bir öz güven sağladığına dikkat çeken Gümüştaş, “Bu kararlı bir yürüme çağrısıdır. Türkiye’de demokrasiyi beraber inşa edebiliriz çağrısıdır. Aynı zamanda da HDP’siz ittifaklarda yer alan tüm emekçi sol kesimlere de önemli bir çağrıdır” dedi.
 
KÜRTLERİN KAZANIMLARI
 
AKP’nin kitlesini sadece savaş ile konsolide etmediğini kaydeden Gümüştaş, “Topyekûn bir yok etme politikası uyguluyor. Savaş sahasında jeopolitik konumunu da kullanarak ve böylece uluslararası güçleri arkasına çekmeye çalışarak, bu gücü Kürtlerin direnişini ve kazanımlarını tümden yok etmek için kullanmaya çalışıyor. Bu da çok büyük bir kırım stratejisi demektir. Eğer bu strateji başarıya ulaşırsa sadece Kürt halkı için değil tüm Türkiye halkları açısından karanlık bir dönemin işareti olur. Bu nedenle de iktidarın Kürdistan’daki savaş politikalarını yerle bir edecek bir ittifakın HDP etrafında buluşması önemli” ifadelerini kullandı.
 
‘KRİZ SARMALINA KARŞI MÜCADELE ORTAKLIĞI’
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce de, bugün de “Çözüm biziz” demek için bu salonları doldurduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin birçok yerinden on binlerce insan, ‘irade biziz’ ve ‘HDP’yi kapattırmayacağız’ demek için burada toplandı” dedi. Kongrede çeşitli mesajların verildiğini vurgu yapan Yüce, “Güncel süreçte büyük bir kriz yaşandığı kesin ama HDP bu kriz sarmalına karşı bir mücadele ortaklığı önerdi ve hedeflerini koydu. İktidarın bize dayattığı tekçi ve inkârcı politikalara karşı halkların taleplerinin görünmesi ve bunlarla ilgili doğru çözümlerin oluşturulması hedefini koydu” diye konuştu.
 
DEMOKRASİ İTTİFAKI VURGUSU
 
İşçiler ve emekçilerin açlık sınırında yaşadığını hatırlatan Yüce, “Kongrede bunu da özellikle konuştuk ve her zaman Demokrasi İttifakı’nın altını çizdik. Demokrasi İttifakı bizim için olmazsa olmaz diyoruz. İktidarı göndermek boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı. Kongreye uluslararası boyutta büyük bir ilgi olduğunu dile getiren Yüce, “HDP’ye yönelik Avrupa’da ve Ortadoğu’da büyük bir dayanışma var. Kongrede de gördük ki hep birlikte mücadele etmek zorundayız” diye ekledi.
 
'BİZ KAZANACAĞIZ'
 
Birleşik Devrimci Parti Eş Genel Başkanı Elif Torun Öneren ise, kongre salonundaki coşkuya değinerek, “Gerek yurt içinden gerek yurt dışından katılımın çok yüksek olduğu bir kongre geçirdik. Buradaki coşku bizim ne kadar güçlü olduğumuzu, faşizm karşısında nasıl durduğumuzu yansıtıyor” sözlerine yer verdi. HDP’nin ve bileşenlerinin, iktidara “Çözüm bizde. Diz çökmedik, çökmeyeceğiz” mesajını verdiğini söyleyen Torun Öneren, “İktidarın ve ortaklarının korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. HDP’yi kapattırmayacağız, kapatılsa bile biz yine alanlarda olacağız. Kürt halkı, gençler, kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak mücadelenin içinde olacağız. İsteseler de istemeseler de biz kazanacağız” dedi.