Sancar'dan engelli bütçesine tepki: İktidarın sadaka anlayışı

img
ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bütçe planlamasında engellilere yüzde 2’nin altında pay ayrılmasını "iktidarın lütuf ve sadaka anlayışı" diye tepki gösterdi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bütçe Buluşmaları” kapsamında Türkiye Engelliler Konfederasyonu’nu ziyaret etti.
 
İlk olarak söz alan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurter, engellilerin en büyük sorunlarının istihdam olduğunu söyledi.  Engellilerin genellikle yoksul kesimlerden oluştuğuna dikkati çeken Kuter, “Devletimiz sosyal bir devlet olmasına rağmen sosyal hukuk devletin gereğini bugüne kadar gerçekleştirememiştir. Halkın ekonomik durumunu düzeltmek ve eşit şekilde bunun dağılımını sağlayan devlete sosyal devlet denir. Evet, anayasada yazıyor ama gereği yerine getirilmiyor. Anayasanın 10’uncu maddesi herkes kanun önünde eşit demektedir ama eşitlik Türkiye’de engelliler için söz konusu değil” dedi.
 
SARAYIN BÜTÇESİ
 
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, engellilerin toplumun en büyük kesimlerinden biri olduğunu ve en fazla hak gaspına uğrayan kesim olduğunu söyledi. Bütçe buluşmalarında, toplumun tüm kesimlerin fikirlerini ve taleplerini alarak çalışmalarını yürütmeyi amaçladıklarını kaydeden Sancar, “Hükümetin yapması gereken toplum kesimlerinin katılımıyla bir bütçe hazırlanması gerekiyordu. Bu demokrasinin bir gereğidir ama Türkiye’de demokrasiden herhangi bir anlamda bahsetmek imkansızlaştı. Sarayda kendi bürokratlarıyla bütçe hazırladılar. Biz de bu yüzden bu bütçesinin saray bütçesi olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.
 
YÜZDE 2’NİN ALTINDA PAY 
 
Sancar, engellilere yönelik tüm sektörlerin ücretsiz, kamusal, anadilde ve erişilebilir olması gerektiğinin altını çizen Sancar, şöyle konuştu: “Engellilere sunulan hizmetin bu ilkeleri kapsamadığını bilmekteyiz. 2022 bütçesinde engellilere yüzde 2 ‘nin altında pay görüldü. Bunun son derece düşük bir rakam olduğunu takdir edersiniz. Bunun için kaynak mevcuttur, istenirse yandaşlara rant temininde, savaş politikalarında kısıtlamalara giderek pekala halka bu kaynaklar aktarılabilir. Bizim mücadelemizde bu çerçevede yürümektedir.”
 
LÜTUF VE SADAKAYA DAYALI 
 
İktidarın sosyal devlet politikalarının “lütuf” ve “sadaka”ya dayandığını söyleyen Sancar, “Bizim temel yaklaşımlarımızdan biri engellilerin bağımsız ve eşit yurttaş olarak kabul olması gerektiğidir. Engellilere ayrılan bütçenin aile içinde ile bireylerine ya da iktidarın lütfu sadakası haline getirilmek onursuz bir davranıştır. Eşit yurttaşlık onurlu yaşam ilkesini savunuyoruz bu temel parolamızdır. Buna en çok ihtiyaç duyan kesim engelli yurttaşlarımızdır. Engelli dostu kent fikrinden başlayarak bütün binaların yolların bu esasa uygun düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. 2022 yılının bu açıdan bir seferberlik yılı ilan edilmesini talep ediyoruz. 2022 yılının engellilerin bütün ihtiyaçlarının düzenlenmesi için bir seferberlik yılı olması gerek. Bunun içinde bütçe düzenlenmesi bir gerekliliktir. Bütçede ayrılan payın yetersizliğinin altını çiziyorum bunun yükselmesi için hem komisyonda hem genel kurulda çalışmalar yapacağız” diye belirtti.
 
AYRIMCILIK DİLDE KÖKLEŞİR
 
Kamu hizmetlerinde ayrımcılık ve kayırmacılığın ciddi bir sorun olduğuna işaret eden Sancar, sözlerini şöyle tamamladı: “İktidarın temel anlayışı yandaşa hizmet ve destek. Engellilerin istihdamı konusunda da aynı yaklaşım devam etmektedir. Ayrılmış kontenjanların yetersizliği bir yana mevcutların kullanımında da ayrımcılık ve kayırmacılık adaletsizliktir. Bunun da giderilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Sancar, “Ayrımcılık dilde kökleşir, ayrımcılıkla mücadele de dilde başlar dönüşürüz ve kökleşir. Bugün engellilerle ilgili pek çok sıfat bir aşağılama bir tahkir ifadesi haline gelmiştir ve muhtemelen ben de dahil hepimiz dilin tuzağına düşüyoruzdur. Bu dilin yaygınlığının ne kadar çok köklü olduğunu da bu gerçek bize göstermektedir. Başta parti mensuplarımız olmak üzere tüm topluma engellilere yönelik ayrımcılık içeren dilden ayrılmayı ve gerekli uyarıyı yapma çağrısında bulunuyorum.  Bizler toplum için halk için yönetim ilkesi ışığında bütçenin de halka bütçe olarak yapılandırılması ve gerçekleşmesi çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”