HDP'nin deklarasyon ziyaretleri sürüyor

img

İSTANBUL - HDP heyeti, ülke sorunlarına çözüm sunan deklarasyon kapsamında İstanbul’da TİP, TÖP, TKP ve Kaldıraç’ı ziyaret etti. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 27 Eylül’de açıkladığı 11 maddelik "Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı" deklarasyonu kapsamında başlattığı görüşmeler sürüyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve Milletvekili Fatma Kurtulan'dan oluşan heyet, bugün de İstanbul’da Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kaldıraç ve Türkiye Komünist Partisi'ni (TKP) ziyaret etti.

TİP ZİYARETİ

HDP'li heyet, ilk olarak TİP İstanbul İl Örgütü'nü ziyaret etti. HDP'li heyeti, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP MYK üyeleri İlke Bereketli, Doğan Ergün ve Oya Sönmez karşıladı. Ziyarette konuşan Tuncer Bakırhan, açıkladıkları deklarasyonun 3 aylık bir çalışma ve halkın talepleri üzerine hazırlandığını belirtti. Deklarasyonun ülke sorunlarına dair düşüncelerini içerdiğini söyleyen Bakırhan, “Parlementer sistemde en geniş demokrasi ittifakıyla, sadece seçimlerde değil, aynı zamanda mücadele birliğinde bir araya geleceğimizi net bir şekilde ifade ettik" dedi.

TİP'İN TEMEL İLKELERİ

TİP'li Doğan Ergün ise, Türkiye gündemine ilişkin HDP’nin perspektifini önemsediklerini ifade etti. Kendilerinin de 4 maddeyle temel ilkelerini deklare ettiklerini aktaran Ergün, “Maddelerimiz genel itibariyle Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin denilen ucube sistemin ve Saray rejiminin bir an önce ortadan kalkması gerektiğine dair. Başka bir yanı ise, bu rejimin özellikle halka dönük işlediği suçlarla hesaplaşma olması gerektiğini dile getirdik” diye konuştu.

HDP'li heyet, daha sonra diğer siyasi partileri ziyaret etti. Buradaki ziyaretler basına kapalı gerçekleşti.

ZİYARETLER OLUMLU GEÇTİ

Ziyaretlerine dair ajansımıza konuşan Tuncer Bakırhan, Ankara’da başlattıkları görüşmeleri İstanbul'da sürdürdüklerini ifade etti. Bakırhan, ziyaretlere dair şunları söyledi: “Genel anlamda çok olumlu karşılanıldı. Demokratik zeminde siyaset yapma konusunda güçlendiklerini söylediler. Görüşmelerde, Türkiye’de toplumsal muhalefetin ortak bir cephede buluşması düşüncesi ağır basıyor. Önümüzdeki günlerde bu temasın devam etmesi yönünde bir karar birliğine vardık. Gezdiğimiz siyasi partilerden, toplumsal muhalefetten aldığımız eleştiri ve önerilerle deklarasyon metnimizi daha güçlü bir şekle getirmeye çalışacağız."

PARTİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ 

Gittikleri her yerden eleştiri ve önerilerini aldıklarını aktaran Bakırhan, “TİP, daha çok işçi ve emekçilerin sorununu önceleyen bir dille değerlendirmeye çalıştı. TÖP, toplumsal muhalefetin vergi dilimindeki adaletsizliğin varmış olduğu boyutlarla değerlendirmeler yaptı. TKP, Türkiye’nin demokrat, laik, özgürlükçü sistemiyle birlikte komünist bir bakış açısıyla değerlendirmeye çalıştı. Aslında her bir partinin her bir kurumun kendi ideolojik, politik çerçevesinden bakarak değerlendirmesi bize de güç kattı ve zenginleştirdi” diye kaydetti.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Bakırhan, şöyle devam etti: “Türkiye toplumunun yaşamış olduğu sorunlara ilişkin özel birlikteliklerin, işbirliklerin ve görüntülerin ortaya çıkması yönünde bir karar birliğine vardık. Bundan sonra da bu görüşmeleri devam ettireceğimizi kendileriyle paylaştık."