Irak ve Suriye tezkeresi iki yıl daha uzatılmak isteniyor

img

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda sınır ötesi operasyon tezkeresinin görüşülmesi bekleniyor. Suriye ve Irak’a asker gönderme yetkisi veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi iki yıl daha uzatılmak isteniyor. 

 
Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin gündem dışı konuşmaları sonrası “Birleşmiş Milletlerin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde İcra Ettiği Harekat ve Misyonlar Kapsamında Hudut, Şümul, Miktar ve Zamanı Cumhurbaşkanınca Takdir ve Tespit Edilmek Üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yurt Dışına Gönderilmesi ve Cumhurbaşkanınca Verilecek İzin ve Belirlenecek Esaslar Çerçevesinde Bu Kuvvetlerin Kullanılması” kapsamında çıkarılan tezkerenin uzatılması görüşülecek. Cumhurbaşkanlığı imzasıyla getirilen tezkerenin 1 yıl uzatılması talep ediliyor.
 
Cumhurbaşkanlığı imzasıyla Meclis Başkanlığı’na, TSK’nin Irak ve Suriye’de bulundurulmasının iki yıl daha uzatılmasına dair de tezkereler gönderildi. Tezkerenin gerekçesinde ise, milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin arttığı öne sürüldü. Irak'ın toprak bütünlüğü, milli birlik ve istikrarının önem arz ettiği öne sürülen tezkere gerekçesinde, “Diğer taraftan Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır” denildi.
 
SINIR ÖTESİNDE BULUNMA MEŞRU SAYILDI
 
Suriye gerekçesinde de benzer ifadelerin kullanıldığı tezkerede Türkiye’nin girdiği bölgelerde sükûnetin tesis edildiği iddia edilerek, “…istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır. İdlip’te Astana süreci çerçevesinde istikrar ve güvenliğin tesisine yönelik faaliyetlerimizi hedef alan risk ve tehditler bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.
 
Anayasa’nın 92’nci maddesinin gerekçe gösterildiği tezkere uzatımında Birleşmiş Milletlerin (BM) DAİŞ’e yönelik kararlarına da atıfta bulunuldu.
 
ULUSLARARASI HUKUK GEREKÇESİ
 
Uluslararası hukuktan doğan haklar doğrultusunda gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem arz edildiği vurgulanan gerekçede, şöyle denildi:  “Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli  ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanı’nca takdir ve tayin olunacak şekilde, TSK gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi…”
 
Yanı sıra Lübnan tezkeresinin de bir yıl daha uzatılması için Meclis’e tezkere gönderildi.
 
Irak, Suriye ve Lübnan tezkeresinin, bu hafta Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor.