'HDP hangi adayı desteklerse, o cumhurbaşkanı olur'

img

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına dair konuşan HDP'li Mehmet Rüştü Tiryaki, “HDP’nin desteklemediği bir adayın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması olanaksız” dedi.

AKP-MHP iktidarı seçim tartışmalarını yeniden alevlendirildi. Cumhur İttifakı yeniden seçimleri kazanmak için muhalefeti dağıtmaya yönelik girişimlerini sürdürüyor. AKP’li Bülent Turan tarafından olası bir seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını HDP’nin belirleyeceği açıklaması ise dikkat çekti. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin son dönemler de Millet İttifakı içerisinde yer alan İYİ Parti ve CHP arasında adaylarla ilgili bir çıkmaz olduğunu köşe yazılarına taşıdı.  
 
Cumhur İttifakı'nın sürekli hedef gösterdiği, Millet İttifakı'nın ise yan yana gelmekten geri durduğu HDP'nin seçmenleri üzerinden seçim pazarlıkları yürütülüyor. Seçimler için kilit konumda olan HDP ise 27 Eylül’de açıklayacağı deklarasyonla hem nasıl bir siyaset yürüteceğini de hem de artık “Nasılsa HDP her türlü destek verir” anlayışına karşı ilkelerini açıklayacak.
 
ERKEN SEÇİM BEKLENİYOR
 
HDP Seçim İşlerinden Sorumlu Eş Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim tartışmaları, partiler arası ittifak, Cumhurbaşkanı adayı seçimine dair gündemi Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi. Bir erken seçim beklediklerini söyleyen Tiryaki, bunun sebebinin yaşanan krizler, siyasi çıkmazlardan ziyade AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olma tartışmalarını en aza indirmeye yönelik olduğunu belirtti. Meclis’in açılmasıyla birlikte seçim yasalarında değişiklik yapılması beklediklerini ifade eden Tiryaki, “Seçim yasalarını da yürürlüğe koyduktan sonra hemen uygulayamayacakları için en az bir yıl geçmesi gerekiyor. Ekim 2022’ye kadar bir seçim yapamayacaklar ama Kasım 2022’de bir seçim yapmalarını bekliyoruz. Kuralları değiştirerek, OHAL koşullarında seçimleri götürecekler” dedi.
 
AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Turan’ın “Millet İttifakı’nın adayını belirleyeceğinin HDP olacağına” dair açıklamalarını da sorduğumuz Tiryaki, “AKP ve Bülent Turan’ın korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. Tıpkı 31 Mart Yerel Seçimleri ve yenilenen İstanbul seçimlerinde olduğu gibi. HDP’yi hesaba katmadan, yok sayarak, siyaset yürütmenin ne anlama geldiğini elbette bir kez daha yaşamamak için bu tür sözler kurup, muhalefeti parçalamaya yönelik açıklamalar olarak görüyoruz” diye belirtti.
 
‘YÜZDE 51’E YAKLAŞAMIYORLAR'
 
Olası erken seçimlerden ziyade Cumhurbaşkanı adayları üzerinden tartışma yürütülmesini de Tiryaki, şöyle değerlendirdi: “Sistem tamamen cumhurbaşkanı üzerine kurulur. Neredeyse mahalle muhtarını belirleyecek kişi cumhurbaşkanı. Kamu kurum kuruluşlarının bütün yöneticilerini atıyor. Tek adam rejimi derken bir gerçeklikten bahsediyoruz. Yüksek yargı kurumlarının dahi hepsi bağlanmış durumda. Bu koşullar altında cumhurbaşkanlığı tartışmaları önem arz ediyor. Yüzde 51 oy alamayan bir kişi cumhurbaşkanı olamayacağından ve şu anda Türkiye’de hiçbir parti yüzde 51 almak bir yana yanına bile yaklaşamadığından bu tür tartışmalar seçim tarihine kadar sürecek.”
 
KÜRT SORUNU 
 
HDP olarak isimden ziyade ilkelerin tartışılması gerektiğini savunduklarını ifade eden Tiryaki, “Nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz? Nasıl bir Türkiye, yönetim, parlamento istiyoruz? Kürt sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerimiz var veya aynı politikaların devam etmesini sağlayacak gelen yeni cumhurbaşkanı. Bunu tartışmak daha önemlidir. Partimiz çok büyük olasılıkla seçimlere tek başına girecek. Herhangi bir ittifakın içinde yer almadan üçüncü yol olarak bir demokrasi ittifakı çizgisini sürdürecek” dedi. 
 
İLKELER VURGUSU
 
Cumhurbaşkanı seçimlerine dair ise Tiryaki, bu meselenin bir ortaklaşmayla çözülmesi gerektiğinin açık olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama birileri biz hangi adayı gösterirsek, gösterelim nasıl olursa HDP’de o adayı destekleyecek diye düşünüyorsa bunun bir yanılgı olduğunun altını çizmekte yarar var. Ortada Millet İttifakı ve bir de Cumhur İttifakı var. Her ikisinin de adaylarının tek başına cumhurbaşkanlığını kazanamayacaklarını bütün anketler söylüyor. HDP’nin bir adayı belirlemekten çok desteklemediği bir adayın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması olanaksız. HDP bugüne kadar başkalarının söylediği gibi asla bunu şantaj olarak kullanmış değil. Biz çok basit bir şey söylüyoruz. İlkeler üzerinden bir tartışma yürütelim. Bir ortak aday olacak ya da bir adayın desteklenmesi talebi olacaksa da bu şahıs tartışması olmasın. İlkeler üzerinden olsun.”
 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adaylarıyla girip girmeyeceklerine dair bir açıklamalarının da olmadığının altını çizen Tiryaki, "Henüz bir seçim tarihi olmadan, ittifaklar aday belirlemeden bir şey söylemek doğru olmaz” diye belirtti. 
 
MA / Berivan Altan