HDP, Bursa’da halkla buluştu

img

BURSA – Bursa’da 2’nci gününde de halkla buluşan HDP’liler, yoğun ilgi gördü. Buluşmada söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Trakya’dan Kürdistan’a halk siyasi iradesine, geleceğine sahip çıkıyor” dedi.

Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP), “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” programı kapsamında Bursa'daki temasları 2’nci gününde devam ediyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, MYK Üyesi Ferhat Encü'nün katılımıyla partililer, Kestel, Gemlik ve İnegöl ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulundu.  

Heyet ilk olarak Kestel İlçe binalarında halkla kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi.

YARGI ELİYLE DİZAYN

Burada söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partilerine yönelik açılan kapatma davasını “çöp” olarak nitelendirdi. Kapatma davasıyla demokratik siyasetin tasfiye edilmek istendiğine işaret eden Oluç, yargının bu konuda da iktidar bloğunun tahakkümü altına girdiğini söyledi. Oluç, “Yargıyla, siyaset alanını yeniden dizayn etmeye çalışıyorlar. Bunu yapmalarının nedeni de HDP'yi sandıkta yenemediklerindendir.  HDP'yi sandıkta yenemedikleri için yargı yoluyla tasfiye ederek politik bir alan kazanmaya çalışıyorlar” dedi. 

‘HALK KENDİNE SAHİP ÇIKIYOR’

HDP’nin bir fikriyat olduğunun altını çizen Oluç, halkın bu nedenle sahiplendiğini kaydetti. “Bunu alanlarda görüyoruz. Bu da halkın geleceğine ve kaderine sahip çıkması anlamına geliyor” diyerek, günlerdir sürdürdükleri etkinliklere işaret eden Oluç, “HDP'yi kapatıp yasaklamak ve arkadaşlarımızı rehine olarak tutanlar tüm bunların hesabını verecekler. Halk bu zihniyeti cezalandıracaktır" diye konuştu.

EN ÇUKUR DÖNEM

Konuşmasının devamında Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan mafya-iktidar ilişkilerine dikkati çeken Oluç, bu dönemde en vahim şekilde yaşandığını dile getirdi. Oluç, mafya iktisatlı ve irtibatlı iktidar ile karşı karşıya olduklarının altını çizerek, bakanların elinin ve cebinin nerede olduğunun belli olmadığını ifade etti. Oluç, "Bunlara ilişkin hiçbir savcı bir tek soruşturma açmıyor. 12 Eylül döneminde bile faşist Kenan Evren'e karşı bir soruşturma açan savcı vardı. Böylesi bir dönemde bir tane savcı çıkmıyor. Ama mesele HDP'ye dava açmaya, iddianame hazırlamaya gelince sıraya giriyorlar. Hangi savcı HDP'ye karşı bir iddianame veya fezleke hazırlarsa terfi veya madalya alıyor. Ama suçlulara cezasızlık hediyesi veriliyor" diye belirtti.

BAHÇELİ’NİN AYM’E TEHDİTLERİ

MHP’li Devlet Bahçeli'nin partilerine ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yönelik tehditlerini anımsatan Oluç, şöyle devam etti: “Hem HDP'yi hem de Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istedi. Her şeye kapatma üzerinden gidiyor. Bu da yetmeyince Anayasa Mahkemesi’ne ‘HDP'yi kapatmaları namus borçlarıdır’ dedi. Burada demek istiyor ki ‘Siz HDP'yi kapatmazsanız namussuzsunuz’. Bu tehdidi ediyor.”

Oluç, konuşmasını Türkiye’de “HDP demek, gelecek demektir” diyerek sonlandırdı.

TOPLUM NE DİYORSA ‘O’

Daha sonra konuşan HDP’li Encü ise, toplantıların önemine dikkat çekti. Toplumun düşüncelerinin kendileri için önemli olduğunu belirten Encü, “Toplumun düşüncesi ve sorunları üzerine siyaset yapma isteğimiz vardır. Hep birlikte nasıl başaracağız üzerinden tartışmamızı yürütüyoruz. Biz ilkeler partisiyiz. Kim bu ilkeleri benimsiyorsa biz bu doğrultuda ittifak yaparız. Bu onların kuyrukçusu olduğu anlamına gelmiyor. Demokratik siyaset anlayışımızdan hiçbir zaman vazgeçemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YURTTAŞLARIN OLUMLU TEPKİLERİ

Heyet daha sonra ilçede bulunan esnafı ziyaret etti. Ziyaret esnasında partililere dayanışma mesajı veren yurttaşların, iktidar- mafya ilişkilerine atıfta bulunarak, bu ilişkilerin hesabının sorulması gerektiğini söylemesi dikkat çekti. Yurttaşların iktidarın muhalif bütün kesimleri “terörize” ettiğini belirterek, muhalefet partilerinin bu durama karşı parçalı duruşlarına eleştirilerde bulundu.

CHP’Yİ ELEŞTİRDİ

Yine ziyaret sırasında bir yurttaşın HDP’ye açılan kapatma davasının siyasi olduğunu belirterek, “Muhalefet partileri olarak bütünleşmeseniz bir sonuç elde edemezsiniz. Ana muhalefet partisi bu anlamda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir” söylemleri dikkat çekti.

HERKES DİRENMELİ!

Başka bir partiye oy verdiğini söyleyen bir yurttaşın da HDP’nin kapatılmasının doğru olmadığını söyleyerek, “Seçimle gelen seçimle gider diyorlar ama size gelince kapatalım diyorlar. Bu kabul edilemez. Sadece sizler değil Türkiye’deki bütün kesimler buna karşı direnmelidir” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

KÜRT HALKININ HAKİKATİ

Gemlik ilçesindeki halk buluşmasında ise PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi. Encü, Öcalan üzerindeki tecridin toplumsal yansımaları üzerinde durdu. Encü, “HDP bir dükkan değildir kapatasınız. HDP halktır. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu halkın HDP’yi nasıl sahiplendiğini görsünler. 7 partiyi kapattılar. Ama amaçlarına ulaşamadılar, ulaşamazlar da. Çünkü biz gücümüzü halkımızdan alıyoruz. HDP’nin kapatılmasıyla Kürt halkının iradesini nasıl kapatacaksınız? HDP; barış, özgürlük, felsefe ve Kürt halkının hakikatıdır” dedi.

‘TRAKYA’DAN KÜRDİSTAN’A’

Ardından söz alan Oluç, “Madem kapatma davası açtınız, yargı elinizde HDP’yi kapatmaya amaçlıyorsunuz biz dedik ‘kapatamazsanız.’ Ve bu kampanyayı başlattık. Kampanyamızda da gördük ki; Trakya’dan Kürdistan’a kadar halk sahiplendi partimizi. Halk siyasi iradesine sahip çıkıyor. Halk geleceğine sahip çıkıyor. Bundan sonra sahip çıkacağını da söylüyor” diye konuştu. 

HER ŞEYE RAĞMEN BARIŞ ELİ…

“Siz eğer HDP’yi kapatarak kaybettireceğinizi sanıyorsanız, bu halk çok büyük kaybederseniz mesajını veriyor” diyen Oluç, şöyle devam etti: “Bunun ne kadar yanlış bir şey olduğunu sizlere göstereceğiz. Bir kere daha diyoruz biz barış diyoruz ve barış elimizi uzatıyoruz. Bu konuda kararlıyız. Bunun için bedel ödeyen arkadaşımızı sözümüzden dolayı barış elimizi uzatacağız. Bu barış elini zaaflık olarak görmeyin. Barış için elimizi uzattığımızı biliyorsunuz. Ama elimizi yumruk yapıp direnmesini de biliyoruz. Demokrasi, barış, adalet ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

İNEGÖL

Heyet Gemlik’teki temaslarının ardından İnegöl ilçesine geçti. Heyet ilçenin girişinde konvoyla karşılandı. Konvoy halinde ilçeye giriş yapan partililer, ilk olarak esnaf ziyaretinde bulundu. Esnaf ziyaretinin ardından partililer, ilçede kurulan semt pazarını da ziyaret etti. Semt pazarında büyük bir coşkuyla karşılanan partililer, semt esnafının sorunlarını dinledi. Esnafların her koşulda demokrasiden yana olacaklarını belirtmesi dikkat çekerken, yurttaşlarda evlerinin balkonunda, camlarında ve bulundukları yerlerde ıslık, zılgıt ve alkışlara partililere destek vermesi dikkat çekti. Bir yurttaşın ayağı kırık olduğu için koltuk değneğiyle partililerinin ilçe ziyaretine eşlik etmesi de dikkat çekti.

Semt pazarı ziyaretinin ardından heyet, ilçe bulunan bir spor tesisinde gençlerle bir araya geldi. Buluşma alkışlarla sona erdi.

Heyet yarın Balıkesir’de kampanya kapsamında buluşmalarını sürdürecek.