Gazeteci Süer’in Roboski fotoğrafına Leica-BarTur ödülü

img
AMED - Leica Magazine (LFI) ile BarTur Fotoğraf Ödülleri tarafından düzenlenen “Yılın Foto Muhabiri Yarışması”nda, ikincilik ödülünü gazeteci Mehmet Masum Süer’in Roboski fotoğrafına verdi.
 
Belgesel fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, fotoğraf makinesi markası olan Leica’nın dergisi Leica Magazine (LFI) ile BarTur Fotoğraf Ödülleri tarafından düzenlenen “Yılın Foto Muhabiri Yarışması”nda, Roboski’de çektiği bir fotoğrafla ikincilik ödülünü kazandı. Yarışmaya 80 ülkeden yaklaşık 5 bin fotoğrafçı, 12 bin 700 fotoğrafla katıldı.
 
BarTur Fotoğrafçılık Ödülleri yarışması, kendisi de bir fotoğrafçı olan İngiliz Amnon Bar-Tur tarafından, 1984 yılında meme kanserinden ölen ve ünlü bir ressam olan eşi Ann Lesley Bar-Tur anısına 2011 yılından beri düzenleniyor. Yarışmaya son iki yıldır Leica Magazine de sponsor oluyor.
 
Uluslararası fotoğraf sanatçısı ve serbest gazeteci Süer, fotoğraf dünyasının bu prestijli yarışmasında, 2011 yılında meydana gelen Roboski Katliamı’ndan sonra köyde çektiği ve olayda yaşamlarını yitiren çocuklarının fotoğraflarını gösteren annelerin fotoğrafıyla “İnsanlığın Yüzleri” kategorisinde ikincilik ödülünü kazandı. Yarışmada Jüri Özel Ödülünü Fotoğrafçı Ron Haviv’in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’i loş boş bir odada tavana bakarken gösteren fotoğrafı kazandı. Ukrayna ve Afganistan'daki çatışmalardan ve insan göçlerinden çekilen fotoğraflar ise birincilik ödüllerine layık görüldü. Ödül kazanan fotoğraflar önümüzdeki yıl 9-19 Şubat tarihleri arasında önce Almanya'nın Berlin kentindeki F3 Freiraum Für Fotografie fotoğraf müzesinin galerisinde sonrasında ise iki Avrupa ülkesinde daha sergilenecek.
 
Fotoğrafçı Süer, “Acı olaydan birkaç gün sonra bir grup arkadaşımla birlikte Roboski köyüne giderek ailelere başsağlığı diledik, acılarını paylaştık. Mezarlıkta ve evlerden çok sayıda fotoğraf çekerek ailelerin acısını belgeledim. Fotoğrafları büyük bir üzüntü içinde çektim” dedi.
 
MEHMET MASUM SÜER KİMDİR?
 
Amerikan Fotoğraf Derneği PSA’nın üyesi de olan Süer, başta Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP’tan olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki fotoğraf kurumlarından 32 diploma ve unvana sahip. Süer, bu yılın başlarında, önce İngiltere’de düzenlenen “Yılın Tarih Fotoğrafçıları” yarışmasında Adıyaman'daki Nemrut dağında çektiği fotoğrafla yılın en iyi 40 tarihi mekan fotoğrafı arasında yer almış, daha sonra da Rusya’da düzenlenen 35AWARDS yarışmasında Diyarbakır'ın Hevsel bahçelerinden çektiği iki fotoğrafla “Yılın En İyi 100 Fotoğrafı ve Fotoğrafçısı” arasında yer almıştı.