Çermik’teki Sinagogun kurtarılması için çağrı

img
DİYARBAKIR - Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Çermik’teki sinagogda incelemelerde bulunan HDP’li Garo Paylan, sinagogun kurtarılması için Kültür Bakanı’na çağrıda bulundu. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır’ın Çermik ilçesindeki şehrin ayakta kalan ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Havra’da incelemelerde bulundu. Havra’nın 15. yüzyılda Diyarbakır’a özgü bazalt ve kalker taşları kullanılarak inşa edildiğini, Sinagogun da 1960’lı yıllara kadar Çermikli Yahudiler tarafından kullanıldığını ifade eden Paylan, ilçedeki Yahudi varlığının sona ermesinin ardından ev ve depo olarak kullanılmaya başlanan ibadethanenin ahşap tavanının bakımsızlıktan çökmek üzere olduğunu söyledi.
 
KORUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLMEMİŞ
 
Paylan, bu Havrada yüzlerce yıl Musevilerin ibadet ettiğini hatırlatarak, “Şu anda yıkılmak üzere. Belirli desteklerle ayakta duruyor. Dua yeri olarak ayakta kalan sinagog, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 2002 tarihinde ‘kültür varlığı’ olarak tescillenmiş. Fakat tescilin üzerinden geçen yaklaşık 20 yıla rağmen, havranın koruma altına alınması için çeşitli kararlar almak dışında harekete geçilmemiş” dedi. 
 
KÜLTÜR BAKANI’NA ÇAĞRI
 
Sinagogun yıkılmaktan kurtarılması için Kültür Bakanı’na çağrıda bulanan Paylan, “Bu sinagog Anadolu’da kalan Yahudilerden kalan son ibadethanelerden birisi. Bu havra koruma altında olsa da şu anda maalesef yıkılmak üzere. Yahudilerin Anadolu’da kalmış son sinagoglarından birini koruma altına alın” ifadelerini kullandı.