Kadir Çat: Bizler için her yer bir konser alanıdır

img
MERSİN - MKM konserinin yasaklanmasına tepki gösteren sanatçı Kadir Çat, yasaklamalara karşı her yeri konser alanına dönüştüreceklerini söyledi. 
 
Mezopotamya Kültür Merkezi'nin(MKM) "Berbang" şiarıyla İstanbul'da düzenleyeceği konserin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına tepkiler devam ediyor. Yasaklamanın inkar politikasının devamı olduğunu belirten MKM sanatçısı Çat, iktidarın “Kürt sorunu yok” anlayışıyla yaklaşarak Kürt diline, kültürüne ve sanatına inkarcı yaklaştığına dikkat çekti. 
 
Konserin yasaklanmasıyla sanatçıların halkla buluşmasının engellenmeye çalışıldığını belirten Çat, yasakların aynı zamanda halkın dili ve kültürüyle buluşmasının önünde bir engel olduğunu söyledi. Çat, bu durumun sıradan bir yasaklama olmadığını belirterek, "Hükümet ‘biz Kürt sorununu çözdük’ dedi. Kürt sorunu çözülmüş ise bu nedir? Bu derken bu durumdan haberdarlar mı? Ya da ‘Kürt sorunun çözdük’ derken neyi kast ediyorlar? Yani Kürdün sanatını, kültürünü bitirdik mi diyorsunuz? Biz bu durumu kabul etmiyoruz” diye konuştu. 
 
SORUN ÖZGÜRLÜKLERLE ÇÖZÜLÜR
 
Kürt sorununun çözümüne dair yürütülen tartışmaları da hatırlatan Çat, “Kürt sorunu demokrasi ve özgürlükler olursa çözülür. Kürt dernekleri, kurumları, gazeteleri, televizyonları ve dili, sanatı, kültürü özgür olduğu zaman Kürt sorunu çözülür. Nitekim bunların hiçbiri çözülmemişken ‘çözdük’ demeleri kendilerine yaptıkları en büyük çelişkidir” diye ifade etti. “Tu ki yi” şarkısının yasaklanmasına da tepki gösteren Çat, devletin bir şarkının çalınmasını yasaklamasının bir yönetememe hali olduğunu belirtti. 
 
Çat, konserlerin ve şarkıların yasaklanmasının temel nedeninin Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu ifade etti.  
 
Yasaklama mantığı kabul etmediklerini belirten Çat, “MKM, talan edilen Kürt sanatı ve kültürünü yaşatmak için kuruldu. Kurulduğu dönemlerde de baskılar vardı. MKM bir halk gerçeğidir. 2016’da bütün kurumlar kapatıldı ama Kürtler ve muhalif sanat yapanlar sürgünde de, cezaevinde de olsalar halkıyla beraber demokratik sanatlarını yaptı. Bugün de aynı şekilde ne kadar yasak gelirse gelsin. Bizler için her yer bir konser alanıdır. Bu duruma böyle bakıyoruz. Yasaklar, Kürt sanatını geriletmeyecektir. Tam tersi yasaklara inat daha da güçlenecektir” ifadesinde bulundu.