Şirnex'te 18 kadının yargılandığı duruşma görüldü

img
ŞIRNEX - Şirnex’te 25 Kasım’da aralarında muhabirimiz Zeynep Durgut'un da olduğu 18 kadının şiddete maruz kaldığı ve yargılandığı davanın duruşması görüldü. 
 
Şirnex'te Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü açıklamasını yapmak isterken gözaltına alınan 17 kadın ve açıklamayı takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut hakkında "Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet" ettikleri iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. 
 
Şırnak Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, gazeteci Zeynep Durgut ile 5 sanık ve avukatları katıldı. Hakim, yer olmadığı gerekçesiyle gazetecileri salona almadı. Gazeteci Durgut ve avukatların yaptığı itiraz üzerine gazeteciler salona alındı. 
 
‘POLİS TARAFINDAN DARP EDİLDİK’
 
Savunma yapan kadınlar,  25 Kasım nedeniyle yapılan açıklamaya katıldıklarını ancak polisin etraflarında barikat kurarak, kendilerini darp edip gözaltına aldığını ifade ederek, polise karşı direnmediklerini aktardı. Zilan Yaman ise polisin açıklamaya katılan kadınları çembere alıp ayrılmalarına izin vermediğini söyleyerek, polislerin kasıtlı olarak müdahale edip kendilerini darp ettiğine dikkat çekti. 
 
Ardından savunma yapan gazeteci Zeynep Durgut ise, “Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için açıklama yapmak isteyen kadınlar maalesef orada şiddete maruz kaldı” dedi. Hakim, Durgut’un sözlerini keserek, günün anlam ve önemine ilişkin açıklama yapmamasını, hakkındaki suçlamaya dair savunma yapması yönünde uyarıda bulundu. Gazeteci olduğunu, kadınların yaptığı açıklamayı haber yapmak amacıyla takip ettiğini belirten Durgut, “3 gazeteci olarak açıklamayı takip ettik. Açıklamadan önce yanımıza gelen polisler gazeteci olduğumuzu bilmelerine rağmen kameralarımıza el koymaya çalışıp, görüntü çekmemizi engellemeye çalıştı. Ben de gazeteci olduğumu söyleyip polisin kamerama el koymasına karşı çıktım. Benimle birlikte açıklamayı takip eden gazeteci arkadaşlarımın da elleri arkadan kelepçelenerek gözaltına alındık. Gözaltına alınmamız nedeniyle gazetecilik faaliyetimiz engellendi, kamuoyunun haber alma hakkı ihlal edildi. Ellerim arkadan kelepçelenerek gözaltı aracında bindirildim, polisin hakaretlerine ve şiddetine maruz kaldım. Kamera ve tripotum kırıldı” diye belirtti. 
 
‘GAZETECİLİK YAPMAK İÇİN ORADAYDIM’ 
 
Hakim, Durgut’a “Daha önce herhangi bir erkek şiddetine maruz kaldınız mı? Bunu davanın dışında soruyorum” sorusunu sordu. Durgut’un soruyu anlamadığını söylemesi üzerine hakim, “Neyse,  duruşma bitsin öyle sorayım” dedi. Savunmasına kaldığı yerden devam eden Durgut, “Orada mağdur olan biziz. Bize şiddet uygulayan, yaptığımız işi engelleyenlere soruşturma açılması gerekirken bize dava açıldı. Ben polisin ‘dağılın’ anonsunu duymadım, duysam da oradan ayrılmazdım, çünkü ben gazeteciyim, işimi yapmak için oradayım. Neden oradan ayrılayım ki?” diye konuştu.
 
Ardından söz alan Durgut'un avukatı Samet Ataman, kadınların yaptığı açıklama ile ilgili soruşturma açılmasına, “Bu dosyada kanuna aykırı bir fiil yok” sözleriyle tepki gösterdi. 
 
Ataman, kadınların açıklamasından bir gün önce 24 Kasım’da kentte AKP’nin yaptığı etkinliğe polisin müdahale etmediğine dikkat çekerek, “Yasaklar sadece muhalifler ve HDP için var” dedi. Ataman, açıklamaya katıldıkları için gözaltına alınanların darp edildiğini gösteren fotoğrafları hakime göstererek, “Bu şiddeti uygulayan polisler hakkında yaptığımız suç duyuruları dava ile sonuçlanmış olsaydı, açıklamaya katılanlar bu polis şiddetini görmeyeceklerdi. Polisler, müvekkilim Zeynep Durgut’u tanıyor. Bilerek ve isteyerek müdahale etti” dedi.  Ataman, müvekkilleri hakkında iddianameyi hazırlayan savcı ile duruşma savcısının aynı kişi olduğunu hatırlatarak, savcının esas hakkındaki görüşünde müvekkillerinin cezalandırılmasını isteyeceğini söyledi.  
 
Avukat savunmalarının ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesini istedi. Mahkeme heyeti davayı 27 Haziran’a erteledi. 
 
NE OLMUŞTU? 
 
Şırnak’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınların Ömer Kabak Meydanı’nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. Polis, açıklamayı takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Zeynep Durgut ve Ömer Akın ile JINNEWS muhabiri Rozerin Gültekin’in de bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan gazetecilerin fotoğraf makineleri kırıldı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan sonra aynı gün serbest bırakıldı. 
 
Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Zeynep Durgut ve açıklamaya katılan Asiye Akın, Asuman Külter, Ayşe Külter, Ayşete Atabey, Bedriye Katar, Elfesya Nas, Emine Özek, Evin Erden, Güler Yerbasan Tunç, Hatice Durmuş, Hatice Uyar, Kadriye Katar, Kıymet Acar, Meryem Eşkara, Songül Erden, Songül Küçük ve Zilan Yaman hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla iddianame hazırladı. Gazeteciler Ömer Akın ve Rozerin Gültekin hakkında ise takipsizlik kararı verdi.
 
İddianamede, Şırnak Valiliğin 22- 28 Kasım 2023 tarihleri arasında kentte yapılacak olan toplantı, gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması etkinliklerinin 7 gün süreyle yasaklandığı belirtildi. Savcı, gazeteci Durgut ve diğer 17 kadının, gözaltına alındıkları sırada polisin şiddetine maruz kaldıklarını gösteren darp raporu ve buna dair vermiş oldukları ifadeler iddianame yer almadı. Polis müdahalesinin orantılı olduğu iddia edildi.  Zeynep Durgut’un gazeteci olduğu, bu etkinliği gazeteci olarak takip ettiği iddianamede yer almadı. Kadınların 25 Kasım’da yapılan eyleme katıldığı, kendilerine yapılan ihtarlara rağmen dağılmadıkları ve zor kullanılması suretiyle gösterinin sonlandırıldığı iddia edildi.