Cizre ve Silopi’de kadın buluşması

  • kadın
  • 17:04 28 Eylül 2022
  • |
img

ŞIRNAK - HDP, Cizre ve Silopi'de gerçekleştirdikleri kadın buluşmasında mücadele vurgusu yaparak, kadın dayanışmasına dikkat çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Cibriye köyünde kadına yönelik artan şiddet, katliam ve özel savaş politikalarına karşı köy meydanında kadınlarla bir araya geldi. Kadın toplantısına HDP Cizre ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Meclisi üyeleri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, "Hasta olan onlarca tutuklu kadın var. Kadınların ekonomik alanda çektiği sorunları konuşmak için buradayız. Bugün kadınların emeği ve hakları yok ediliyor. Bu sorunları birlikte konuşmak ve çözüm olmak için buradayız” dedi.

‘MÜCADELE ETMELİYİZ’

Ardından konuşan yerine kayyım atanan HDP Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, kadının rol ve misyonunun önemine dikkat çekerek, "5 bin yıl önce kadınlar yaşamı yönetenlerdi. Ama kadının bu misyonu ve varlığı yavaş yavaş  yok edilmeye başlandı. Kadınlar her yönden parçalandı. Ama bu saldırılara karşı kadın kendini ve toplumu her yönden örgütledi. Kadın toplumu örgütleyen yaşamı inşa eden varlıktır. Neolitik döneme baktığımızda kadının rolünü ve misyonunu görüyoruz. Sayın Öcalan'ın perspektifleriyle birlikte o dönem daha iyi bir şekilde aydınlandı. Bugün hayatın tüm dallarını yeşerten kadındır. Ama kapitalist sistem kadınların emeğini çaldı ve onu sahiplendi. Onun için biz kadınlar bu yok etme ve hor görme politikalarına karşı her alanda örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz” diye belirtti.

‘KADIN MÜCADELESİ HER YERDE’

HDP Şırnak il Eşbaşkanı Sabuha Akdağ ise, kadın mücadelesinin özel savaş politikalarıyla hedef alındığını belirterek, şunları söyledi: "Bu egemen sistemi ancak kadınların gücü yenebilir. Kürt kadınlarını her alanda değersizleştirmek istiyorlar. Yıllar boyunca bu politikalarla karşılaştık. Özel savaş politikalarıyla bize her şekilde saldırdılar. Kadınların mücadelesi her yerdedir.”

Toplantı kadınların öneri ve değerlendirmeleriyle son buldu.

SİLOPİ

HDP Silopi İlçe Örgütü de Kizir Mahallesi’nde kadınlarla bir araya gelerek süreci değerlendirdi. Kadın buluşması kadınların görüş ve önerileriyle son buldu.