4 kadının projesi bilim ödülüne layık görüldü

img
HABER MERKEZİ - Bu yılın “Bilim Kadınları İçin” programının kazananları belli oldu. 4 kadının, çevre, tıp, biyoloji ve epigenetik alanında yaptığı projeler, bilime yaptığı katkı açısından ödüle layık görüldü. 
 
L’Oreal’in UNESCO işbirliğiyle yürüttüğü "Bilim Kadınları İçin" programı dünyada 23’üncü, Türkiye’de 19’uncu yılını geride bıraktı. Programın Türkiye ayağında, 2021 yılı kazananları belli oldu.
 
Kapsamlı ve yenilikçi projeleriyle gelecek vadeden, ilham verici çalışmalarıyla bilime yön veren genç kadınlar, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği ve bilimsel yeniliği gibi kriterler göz önüne alınarak, bağımsız UNESCO jürisi tarafından seçildi. İnsanlık için önemli projeler üzerinde çalışan, her biri üniversitelerdeki araştırmalarını sürdüren 40 yaş altındaki 4 genç bilim kadını; çevre, tıp, biyoloji, epigenetik gibi pek çok alanda umut veren çalışmalar gerçekleştiriyor.
 
BU YILIN KAZANANLARI 
 
Bu yıl Türkiye’de yaptığı projelerin bilime katkısı açısından 4 kadın, ödüle layık görüldü. 
 
Dr. Eda Aydoğan Güngör; enerji, havacılık ve uzay sistemlerinde karbon salınımını azaltmayı amaçlıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim üyesi Güngör, iki yıldır üzerinde çalıştığı “Ekstrem Ortamlar İçin Yenilikçi Malzemelerin Geliştirilmesi ve Eklemeli İmalat Teknikleriyle Üretilmesi” projesiyle ödüle layık görüldü.
 
Dr. Gülcihan Gülseren; insan patojenik virüslerine karşı etkin bir tedavi yöntemi geliştirmek için çalışıyor. Gülseren, “Nanofiberler ile Antiviral Terapi: Peptit Nanofiber Tabanlı Spike İnhibitörleri Kullanılarak SARS-CoV-2 Tedavi Modeli Geliştirilmesi” projesiyle “Bilim Kadınları İçin” burs almaya hak kazandı. 
 
Dr. Nihal Terzi Çizmecioğlu; nörogelişimsel hastalıklar için yeni tedavi yolları geliştirmeyi hedefliyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Doktor Öğretim üyesi Çizmecioğlu’na “Bilim Kadınları İçin” bursu kazandıran “Embriyonik Kök Hücre Farklılaşmasının Epigenetik Kontrolü” adlı projesi oldu. Embriyonik kök hücrelerin nöral tabakaya farklılaşma sürecini kapsamlı bir şekilde araştırmayı amaçlayan bu proje ile Çizmecioğlu, nörogelişimsel hastalıkların oluşumunu ve muhtemel tedavi yollarını anlamayı ve kişiye özgü rejeneratif tıp tedavilerinde hücre farklılaşma sürecinin daha iyi hale getirilmesini sağlamayı hedefliyor.
 
Doç. Dr. Saniye Söylemez; Alzheimer teşhisinde mevcut yöntemlere alternatif yeni nanoenzim temelli sensörleri araştırıyor. Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden Söylemez, ödüle layık görülen “Fulleren Temelli Nanoenzim: Alzheimer Teşhisi İçin Yeni Bir Yaklaşım” projesiyle asetilkolin tayini için enzimleri taklit eden katalitik aktiviteye sahip nanoenzimlerin sensör sistemlerinde kullanım potansiyelini inceliyor. Böylelikle asetilkolinin tayini konusunda doğal enzimlerle karşılaştırıldığında du¨şu¨k maliyet, zorlu ortamlara dayanıklılık ve yu¨ksek kararlılık gibi birçok avantajı bulunan sistemlerin geliştirilmesini hedefliyor.