TJA: 3 Ağustos 'Soykırıma Karşı Eylem Günü' ilan edilsin

  • kadın
  • 11:00 3 Ağustos 2021
  • |
img
DİYARBAKIR - TJA, Êzidîlere yönelik gerçekleşen katliam tarihi olan 3 Ağustos'un ,“Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi çağrısı yaptı. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), DAİŞ’in 3 Ağustos 2014'te Şengal'de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. "Ölüm karanlığına karşı ellerini güneşe uzatan Êzidî kadınların direnişini ve mücadelesini selamlıyoruz" başlıklı açıklamada, "73’üncü Ferman" olarak tarihe geçen katliamda 5 bini aşkın kişinin katledildiği anımsatıldı. Tüm dünyanın gözleri önünde bir kadın kırımının yaşandığını ifade edilen açıklamada, "Sistematik cinsel işkenceye maruz kalan Êzîdî kadınlar, 'savaş ganimeti’' olarak köleleştirildi, kurulan köle pazarlarında erkeklere ‘satıldı" denildi. 
 
UMUT OLDU
 
Açıklamada, "Şengal’de kurdukları kadın meclisleri ile kadın iradesini örgütleyen Êzidî kadınlar, başta ezilen kadınlar olmak üzere dünya halklarına umut oldu. Bu umudu kırmak isteyenler, aynı zamanda Ortadoğu’da direnişin ve mücadelenin kadın tarihini yazan Kürt kadınlarının iradesini de teslim almak istedi. Hevrîn Xelef’i, Zehra Berkel’i, Hebûn Mela Xelil’i, Emine Weysi’yi ve adını saymaya nefesimizin yetemeyeceği nice devrimci kadını katlettiler" diye kaydedildi. 
 
'EYLEM GÜNÜ' TALEBİ
 
Açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: "11-12 Mart 2017 tarihinde Almanya’da gerçekleşen Uluslararası Êzidî Kadın Konferansı’nda IŞİD çeteleri tarafından esir alınan Êzidî kadınların bir an önce özgürleştirilmesi için uluslararası düzeyde etkili bir mücadelenin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanmış ve bu kapsamda 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak ele alınması kararlaştırılmıştı. Yine daha önce Avrupa Parlamentosu tarafından “Êzîdî Soykırımı” olarak tanınmış ve uluslararası kuruluşlar da hazırladıkları raporlarda katliam için "İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar" kapsamında yer vermişti. Fakat buna rağmen Türkiye’deki iktidar tarafından tanınmak bir yana Şengal katliamı halen kınanmamıştır. 3 Ağustos gününün, “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz. Her şey yapabilirsiniz ama güneşi asla öldüremezsiniz, çünkü Şengal’de kadın Jîn'dir (yaşam)"