Buldan: Demokrasiyi bu ülkeye halkların mücadelesi getirecek

  • kadın
  • 12:35 16 Haziran 2021
  • |
img
HATAY - "Kadın yoksulluğuna hayır" kampanyası kapsamından İskenderun'da kadınlarla bir araya gelen Pervin Buldan, özgür bir yaşam mücadelesini halklarla birlikte vereceklerini belirterek, "Bu ülkede tecridi kaldıracağız, ölümleri durduracağız" dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi'nin "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmaları kapsamında Çukurova'daki temaslarının 3'üncü gününde devam ediyor. Meclis, Hatay'ın İskenderun ilçesinde kadınlarla bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce'nin aralarında olduğu heyet, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda kadınlarla bir araya geldi. 
Salona, "Kadına yoksulluğuna hayır", "Kadınlar için adalet", "Ev işçilerine güvenceli iş, insanca yaşam" pankartı asıldı. Kadınlar, heyeti alkış ve zılgıtlarla karşıladı. 
 
'MAKUL KADIN YARATMAK İSTİYORLAR'
 
Buluşmanın açılış konuşmasını yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kampanyalarına dair bilgi verdi. Baskı ve tutuklamalara dikkat çeken Başaran, "Bugün de binlerce arkadaşımız tutuklu. Biz sizlerle bu toplantıyı gerçekleştirirken Ankara'da, kadın siyasetçiler DAİŞ çetelerine karşı ses çıkardıkları için yargılanıyor. Buradan Sebahat, Ayla, Gültan, Figen şahsında bütün arkadaşlara selamlarımızı gönderiyoruz. Bugün en büyük adaletsizlik kadınlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Savaş kadın bedeni üzerinden gerçekleştiriliyor. Pandemi sürecinde diğer ülkelerde iktidar toplum için tedbirler alınırken bugün bizim ülkemizde bırakın tedbir almayı kazanımlarımıza saldırıyor. İstanbul Sözleşmesi tek kişinin imzasıyla geri çekildi. Bugün çocuk istismarının önünü açacak yasaları getirmeye çalışıyorlar. Yaşamlarını savundukları için kadınlar zindanlarda tutuklanarak müebbetle cezalandırılmak isteniyor. Kadınlar büyük adaletsizliklerle karşı karşıya. Şubat ayında kadınlar için adalet kampanyamıza başlattık. Adaletsizlik her yerde. Haklarımız, kazanımlarımız gasp ediliyor direndiğimizde esir alınıyoruz. Dört duvar arasına kapatılmak isteniyoruz. Makul kadın yaratmak istiyorlar" dedi.
 
ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ
 
"Ekonomik kriz artıyor. Bu krizden en fazla etkilenen kesimlerin başında kadınlar geliyor" diyen Başaran, emekleri görülmeyen kadınlarla bir araya geldiklerini belirterek,"Söz verdik, direnerek hep birlikte kazanacağımızın sözünü verdik. İnançlıyız. Alternatifimiz var. Defalarca kadın mücadelesi, birlikteliği ile kazanacağız" ifadelerinde bulundu. 
 
MÜCADELE EDİYORUZ
 
SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ise "Biz kadınlar yüzyıllardır ataerkil sisteme karşı mücadele ediyoruz. Bizim mücadelemiz zorlu, ama bizim de kararlılığımız var. Kadına yönelik şiddete karşı var olma mücadelesi veriyoruz. Her zaman görülmeyen bir emeğimiz var. Buna karşı da mücadele ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
'AKP'YE HER KESİMDEN İTİRAZ VAR'
 
Kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan da "Antakya gibi savaşların ve çatışmaların olmasını istemeyen, her zaman halkların ortak yaşamını savunan bir kentten Türkiye halklarına seslenmek onur verici. Bu ülkede adaletin kırıntılarının kalmadığı bir dönem yaşıyoruz. Bunun acısını büyük bedeller ödeyerek sürdürüyoruz. Bizler geçmişe bakıyoruz, bu ülkede büyük zulümlerin yaşandığına her zaman tanıklık ettik. Ama en büyük haksızlıkların yaşandığı AKP döneminin bedelini yaşıyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar zulmün yaşandığına tanık olmadık. Cumhuriyetten beri bu ülkede faili meçhuller oldu ama bu dönemde sadece Kürtlere zulüm yapılmıyor. Bu ülkede AKP gibi düşünmeyene adalet diyene demokrasi savunana haksızlık var. 19 yıldır Kürdün, Alevinin, Arabın, kadınların yani her kesimin AKP'ye itirazı var. Kimse AKP'nin yönetiminden memnun değil. Hala bu ülkeyi yalanla yönetemeye çalışıyorlar. Ama biz onların haksızlıklarına karşı çıkmaya devam edeceğiz. Bu bizim görevimiz ve boynumuzun borcudur" dedi.
 
'KAYBEDEN AKP VE İŞİD OLACAK'
 
Kobanê Davası'na değinen Buldan, "Cezaevlerinde rehin tutulan yoldaşlarımız var. Bugün arkadaşlarımız Kobanê davasından yargılanıyorlar. Davanın sonucunda Türkiye'nin demokratik siyasete nasıl evrileceğine tanıklık edeceğiz. Kobanê'de yaşananlar herkes tarafından protesto edildi. Arkadaşlarımızın tek suçu bu.Bu yargılamanın sonucunda kaybeden Kürtler ve HDP olmayacak. Kaybeden AKP ve İŞİD olacak. Biz bu ülkede savaşların olmaması için büyük bir mücadele veriyoruz ve mücadelemiz devam edecek. Bugün Soma Katliamı davası var. Bakacağız Soma'da nasıl bir karar çıkacak? Bugün bu davada failler yargılanmayacak. Yitirilen canların annelerinin gözyaşları dikkate almadı. Bu ülkede işçinin, kadının hakkını savunan tek parti HDP'dir. Bugün görülen davalarda adaleti ancak ve ancak bizler büyük bir mücadele içinde kazanacağız. Biz AKP'den adalet ve demokrasi beklemiyoruz. Bu ülkeye adaleti demokrasiyi getirecek Türkiye halklarıdır" diye konuştu.
 
'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
 
Kampanyalarına dair konuşan Buldan son olarak şunları söyledi: "Kadın yoksulluğu kampanyamızda Hatay'dayız. Kadınların  sesi olmaya çalışıyoruz. Bugün Alevi canlarımızla bir aradayız. Biliyoruz ki Alevilerin de çok büyük sorunları var. HDP demek; geleceğe dönük ortak yaşamı birlikte kurmak demek. Komşu ülkelerimizde de çatışmak istemiyoruz. Suriye sınırında bu mesajı vermenin önemli olduğunu düşünüyorum. Özgür bir yaşamın mücadelesini halklarla birlikte kazanancağız. Barışı bu ülkeye AKP'ye rağmen getireceğiz. Bu ülkede tecridi de kaldıracağız, ölümleri durduracağız ve barışı da sağlayacağız."
 
Buldan'ın konuşması ardından etkinlik basına kapalı devam etti. Etkinlik sonrası heyet, Samandağ'da kadınlarla bir araya gelecek.