Çocuk yaşta anne olan Acar: Artık kadınlar sesini yükseltebiliyor

  • kadın
  • 09:08 16 Haziran 2021
  • |
img

URFA - Çocuk yaşta kendisinden 35 yaş büyük erkekle ikinci eş olarak evlendirilen Şemse Acar'ın hayatı şiddet ve zorluklarla geçti. Yıllarca şiddete karşı sesini yükseltemeyen Acar’ın umudu, büyüyen kadın mücadelesinde. 

Urfa'nın Suruç ilçesinin kırsaldaki Kaplan Mahallesi'nde yaşayan Şemse Acar (97) henüz 15 yaşındayken kendisinden 35 yaş büyük bir erkekle zorla evlendirildi. Oyun çağında zorla ikinci eş olarak evlendirilen Acar, daha çocuk yaşta iken ilk çocuğunu doğurdu. 10 yıl öncesine kadar nüfus kaydı ve kimliği bulunmayan Acar'ın 8 çocuğu da eşinin resmi olarak evli olduğu kadın adına kayıtlı.
 
 
6 yıl öncesine kadar İzmir, Maraş, Adana gibi illerde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Acar, artık sağlık sorunları nedeniyle çalışamıyor. Daha 15'inde iken 50 yaşında bir erkekle zorla evlendirildiğini söyleyen Acar, “Hiç erkek kardeşim yoktu, 3 tane kız kardeşim vardı. Çocuklarımın babası varlıklı bir aileydi. Eskiden başlık parasını kim verirse kızlar onlarla evlendirilirdi. Benim için ne kadar başlık parası verdiler bilmiyorum. Amcamın oğlu da benimle evlenmek istedi ama vermediler. Çocuklarımın babası, çevre bölgede tanınan, bilinen biriydi” diye anlattı. 
 
‘ÇOCUKKEN ÇOCUK DOĞURDUM’
 
Evliliğin ne demek olduğunu bilmediği bir yaşta evlendirildiğini dile getiren Acar, evliliği boyunca her gün fiziki şiddet gördüğünü söyledi. Eşinin 92 yaşında yaşamını yitirdiğini o dönemde en küçük çocuğunun 17 yaşında olan Acar, o dönemden sonra çocuklarının tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını belirtti. Acar durumunu şu sözlerle özetledi: "İlk çocuğumu doğurduğumda bende daha çocuktum, 16 yaşındaydım. Şimdi çocuklarım da benim gibi ihtiyarladı."
 
TARLADA GEÇEN ÇOCUKLUK
 
Evliliğinden önce de çocukluğunu yaşayamayan ve hep tarlada ve hayvanların bakım işinde çalıştırılan Acar, o günleri şöyle anlattı: "Çocukken ben hayvanların bakımını yapardım. 150 koyunumuz vardı, hepsini sağar sütüyle peynir yapardım. Bir yayığımız (meşk) vardı. Onda ayran yapardık ve o tadı unutamıyorum. Hep tarlada çalışırdık. Şimdiki çocuklar oyun oynayarak büyüyor. Benim çocukluk arkadaşlarımdan yalnız iki kişi kaldı, geri kalan herkes yaşamını yitirdi.” 
 
'HAYATTAN HİÇBİR ŞEY ANLAMADIM'
 
97 yıllık ömründe hep acılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Acar, devamında şunları söyledi: “Küçük yaştan bugüne kadar hep zorluklar ile karşılaştım. Hayattan hiçbir şey anlamadım, hep acı, hep gözyaşı gördüm. Çocukken babamdan, evlendirildiğimde ise çocuklarımın babasından hep şiddet gördüm ve sesimi çıkaramadım. Eskiden kadınlar sesini çıkaramıyordu ama şimdi kadınlar da sesini çıkarabiliyor, bu iyi bir şey.” 
 
MA / Emrullah Acar