İHD: Makbule Özer’in yaşamı tehdit altında

İSTANBUL/AMED - İHD, 82 yaşındaki hasta tutsak Makbule Özer’in durumuna dikkat çekerek, "Yaşamı tehdit altında, serbest bırakılmalı" çağrısı yaparken, Amed Barış Anneleri de tutukluluğuna, "Makbule dışarıda olsa nasıl bir suç işleyecek? Yaşlı bir kadını hapseden bu faşist yasaları reddediyoruz" sözleriyle tepki gösterdi. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması”nın 631’incisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Açıklamaya, çok sayıda hak savunucusu katılım sağlarken, açıklamada hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. “Hasta mahpus Makbule Özer serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Makbule Özer serbest bırakılsın”,“ Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. 
 
Bu haftaki “F Oturması”nda Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 82 yaşındaki Makbule Özer’e dikkat çekildi. 
 
82 YAŞINDAKİ ÖZER’İN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ 
 
İHD Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, Özer'in diyabet, astım, kemik erimesi gibi hastalıkalrını sıralayarak, bu hastalıkları ve yaşlılığa bağlı sorunları nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.  
 
Onaran, Makbule Özer hakkında Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) gönderilen raporun, Adalet Bakanlığı tarafından incelendiğini ATK’nin "cezaevinde kalabilir" kararı üzerine tekrardan gözaltına alınarak, Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldüğünün altını çizerek, “Tutuklanmadan evvel, infazın ‘ev hapsi’ şeklinde uygulanması talebinde bulunmasına rağmen bu talebi kabul edilmeyen Makbule Özer’in yeniden tutuklanması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. Hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” şeklinde ifade etti.
 
AMED 
 
Amed Barış Anneleri Meclisi de, Özer’in sağlık sorunlarına dikkat çekerek, tahliye edilmesi çağrısı yaptı. 
 
Dernek binalarında yapılan açıklamada konuşan Amed Barış Anneleri Meclisi üyesi Raife Özbey, “82 yaşındaki bir kadının suçu neydi ve nasıl onu cezaevine götürdüler? Biraz bundan bahsedelim” diye tepki gösterdi. 
 
 
Makbule Özer’in daha önce de tutuklandığını hatırlatan Özbey, “Makbule dışarıda olsa nasıl bir suç işleyecek? Onu daha kaç kere hapsedecekler? Annenin psikolojisi bozuldu. Türkiye’nin uyguladığı bu yasa, yasa değil. O kadar hasta tutuklu var, yıllardır mahkûm olanlar var. Yine de doymuyorlar. Yaşlı bir kadını hapseden bu faşist yasaları reddediyoruz” dedi. 
 
'KİRLİ ELLERİNİ ÜZERİMİZDEN ÇEKSİNLER' 
 
İstanbul merkezli operasyon kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ile Özgür Basın emekçisi Erdoğan Alayumat'ın tutuklanmasına da tepki gösteren Özbey, “Televizyonlarımıza saldırdılar. Hiçbir zaman televizyonlarımızı kapatamazlar. Derneklerimize, basınımıza saldırıyorlar, hangi hakla? Bunu hiçbir zaman kabul etmedik, etmeyeceğiz. Zindanların kapısını açsınlar, kirli ellerini üzerimizden çeksinler” diye belirtti. 
 
Açıklama “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile sona erdi.