07 TEMMUZ 2022 GÜNDEMİ

img
* PKK Lideri Abdullah Öcalan, NATO’nun bir şeyler koparma karşılığında Türkiye’ye Kürtler konusunda tavizler verdiğini belirterek, AKP’nin de İngiliz-ABD-NATO politikalarında bir araç olduğunu söyledi. 
 
* Mültecilere yönelik politikaların bilinçli bir tercih olarak yürütüldüğünü söyleyen İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Duygu İnegöllü, mültecilerin statü başvurularının alınmadığını, hatta kapıda güvenlik görevlilerini bile geçemediklerini söyledi. 
 
* KDP’nin Irak parlamentosu Grup Başkanı Viyan Dexîl’in PKK’ye karşı, Türkiye ile ortak hareket ettiklerini belirtmesine tepki gösteren Êzidî kadınlar, “Viyan Dexîl’i DAİŞ’in elinden kim kurtardı?” diye sordu. 
 
* ZMO Diyarbakır Şubesi Başkanı Samet Ucaman, girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklı 1 milyon dekar arazinin ekilmediğini, ekili alanlarda da gübre kullanılmadığı için sadece buğdayda yüzde 93 kayıp olduğunu kaydetti. 
 
*  HDP’nin kongresine Van’dan katılan Hudeyda Çelikol, “Öcalan bugün Kürt Halkının lideridir. İster kabul edin, ister kabul etmeyin. 6 yaşında küçük bir çocuğa sorsan ‘Serok Apo’ diyor. Biz çözüm istiyoruz” dedi. 
 
* Kalp, kronik astım ve yüksek tansiyon hastalığı bulan 52 yaşındaki hasta tutuklu Dilek Öz’ün annesi Suzan Öz, kızının hastalıklardan dolayı artık cezaevinde kalacak durumda olmadığını söyledi. 
 
* Çocukları “faili meçhule” kurban giden Sarê Demir ve Şirin Demir, ataerkil toplum ve devletin kadına biçtiği tüm rol ve sıfatları birlikte verdikleri mücadeleyle yıktı. Birbirlerine yoldaş olan iki anne de çocuklarının failleri bulunmadan yaşamını yitirdi. 
 
* Yılın ilk yarısında bin 171 hekim yurt dışına gitmek için başvuruda bulunduğunu kaydeden TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Artık uzman hekimler ve akademisyen hekimler de bu göç kervanına katıldı” dedi.
 
* Tekerlekli sandalyede kalan hasta tutuklu Serdal Yıldırım, polis, savcı, hakim ve bakanlık tarafından “ölüme” terk edildi. Yıldırım’ın infazının ertelenmesi için AYM’ye yapılan başvurusu ise 3 yıldır karara bağlanmadı.
 
* DBB kayyımı Münir Karaloğlu'nun görevden alındığı gün,  "Dostum" dediği İshak Baydaroğlu'na ait iki firmaya 615 bin TL para aktardığı öğrenildi. 
 
* Annesi Emine Şenyaşar ile birlikte Adalet Nöbeti'ni sürdüren Ferit Şenyaşar, Türkiye'de yaşanan bir çok krizin temel nedeninin adaletsizlik olduğuna dikkat çekerek “Adaletsizlikler son bulmadan Türkiye’ye huzur gelmeyecektir” dedi.
 
* Kürt basına yönelik saldırının herkese uygulanan bir darbe olacağını belirten gazeteci Sibel Yükler, “Sansür yasası çıktı. Yasanın Resmi Gazetede yayımlanmasıyla birlikte Basın İlan Kurumu isterse herkesi terörist ilan edebilecek” dedi. 
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 486'ncı gününde devam edecek.
 
* Muş’un Malazgirt ilçesinde evli olduğu Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı davanın 9’uncu duruşması Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (10.00)
 
* Kobanê Davası'nın 14'üncü duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam edecek. Duruşma öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, açıklama yapacak. (10.30) CANLI 
 
* Diyarbakır Barosu, İstanbul’da avukat Servet Bakırtaş’ın öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapacak. (11.00) 
 
* Diyarbakır ve Van’da, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz hakkında verilen dokunulmazlığın kaldırılması kararına ilişkin açıklama gerçekleştirilecek. (11.00-13.00) CANLI 
 
* Hasta ve infazları yakılan tutuklu yakınlarının Adalet Nöbeti eylemi İzmir, Diyarbakır ve İstanbul’da devam edecek. (11.00-16.00)
 
* Diyarbakır, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok kentte iş bırakan sağlık emekçileri açıklama gerçekleştirecek. (12.30) 
 
* İzmir Barosu, CMK ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin güncellemesine ilişkin İzmir Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirecek. (12.30)
 
* İstanbul’da feministler, Onur Yürüyüşü'ne yönelik gerçekleşen polis şiddetine ilişkin Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunacak. (13.00)
 
* Ekoloji örgütleri, Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde yapımına devam edilen çimento fabrikasına karşı Menteşe Belediyesi önünde açıklama gerçekleştirecek. (15.00)