01 TEMMUZ 2022 GÜNDEMİ

img
* PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin hukuk dışı olduğunu belirten 775 imzacı avukattan Suzan Akipa, Öcalan’ın toplumsal barışın kilidi olduğunu, bu anlamda da İmralı ile görüşmelerin sağlanması gerektiğini söyledi. 
 
* HDP’nin 5’inci Büyük Olağan Kongresi’nde ekolojik talan ve kadın mücadelesine yönelik önemli mesajların verileceğini kaydeden HDP bileşenleri, kongrenin umutsuzluk ve güçsüzlük aşılamaya çalışan sisteme önemli bir cevap olacağını kaydetti.
 
* Kongreye Karadeniz’den yoğun bir katılım olacağını vurgulayan HDP Karadeniz Bölge Eş Sözcüsü Nuray Bedirkurum, Karadeniz halklarının kongreye katılmasının aynı zamanda bölgedeki talan ve sömürüye karşı da mücadele anlamına geleceğini söyledi.
 
* Van Büyükşehir Belediye eski Eşbaşkanı Bekir Kaya’ya verilen hapis cezasına ilişkin konuşan avukatı Sabahattin Kaya, dosyada somut hiçbir delilin bulunmadığını belirterek, sadece “gizli tanık” ifadelerinin dikkate alındığını kaydetti. 
 
* Adalet Nöbeti esnasında 6 kez darp edilerek, gözaltına alınan Cemile Karakaş, Çağlayan Adliyesi’nde herkese açıklama yapılmasına izin verildiğini bir tek kendilerine yasaklandığını belirterek, "Ne kadar işkence etsellerde pes etmeyeceğiz” dedi.
 
* Madımak Katliamı'nın tanığı Ali Balkız, “Zihin birçok şeyi kendi kendine siliyor. Ancak is kokusunu silemiyorsunuz. Her rüzgar esintisinde o koku yeniden burnunuza geliyor” dedi.  
 
* Madımak Katliamı’ndan sağ kurtulan Murtaza Demir, katliamla yüzleşme çağrısı yaparken, HDP’li Veli Saçılık da, katliamı yapan zihniyetin bugün hem iktidar da hem de muhalefet de olduğunu söyledi.
 
* Tartışmalı “sansür” yasasının toplumu hedef aldığını belirten gazeteci Tuğrul Eryılmaz, “Yalan haber” demenin bile “yalan haber” şeklinde ele alınacağını ve cezalandırılacağını ifade etti.
 
* İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların eşit ve özgür yaşamlarına karşı açılmış savaşın simgesi olduğunu belirten EŞİK gönüllüsü Özgül Kapdan, “Esas mesele sözleşmenin savunduğu eşitlik fikridir” dedi. 
 
* Erdoğan’ın ton alımını 6 bin 50 lira olarak açıkladığı buğdayın çiftçiye maliyeti 8 bin 370 lira olduğunu kaydeden Urfa'nın ZMO Şube Başkanı Abdullah Melik, yetiştiricinin “perişan” halde olduğunu söyledi.   
 
* HDP Gençlik Meclisi, bu yılki futbol turnuvasını Diyarbakır’da polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut anısına düzenleyecek.
 
* Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 480’inci gününde devam ediyor.
 
* Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine ilişkin açılan dava, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (09.35)
 
* Kobanê Davası'nın 14'üncü duruşması Sincan Cezaevi Kampüsünde görülmeye devam edecek. (10.00)
 
* Sağlık örgütleri, devam eden iş bırakma eylemine ilişkin Mersin ve Diyarbakır'da açıklama yapacak. (12.15-13.00)
 
* KESK Mersin Şubeler Platformu, Eğitim Sen Şubesi’nde ekonomik krizin yansımasına ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. (12.30)
 
* İstanbul 12 Mart Platformu, 2 Temmuz Sivas Katliamı’na ilişkin Gazi Cemevi önünde anma etkinliği düzenleyecek. (15.00)
 
* İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin Diyarbakır ve Ankara'da yürüyüş ve açıklama yapacak. (18.30-19.00)