İngiliz sendikalarından Türkiye Büyükelçiliği'ne saldırıları kınama mektubu

img

HABER MERKEZİ- 16 İngiliz sendikasının temsilcisi, Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi’ne açık bir mektup göndererek Türkiye’nin saldırılarını kınadı.

16 İngiliz sendikasının temsilcisi, Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi’ne açık bir mektup göndererek Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarını ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik bombardımanı kınadı.

Sendika temsilcilerinin imzasını taşıyan mektupta İngiltere’nin Kuzey İrlanda’dan hareketle çatışmaların sadece görüşme masasında çözülebileceğini tecrübe ettiği ifade edilerek, 2013-2015 yılları arasında Türkiye ile PKK arasındaki sürece dikkat çekildi.

Mektupta Türkiye hükümetine şiddet ve baskı politikalarına son verme ve yeni bir barış inisiyatifi geliştirme çağrısında bulunuldu.

Mektubun içeriğinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'nin son zamanlarda Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği askeri harekatlardan ve Kuzey Doğu Suriye'de devam eden saldırı ve bombardımanlardan ne kadar dehşete düştüğümüzü ifade etmek için yazıyoruz. Türk hükümetine askeri operasyonları derhal durdurması, tüm birliklerini geri çekmesi ve Türk devletinin bu bölgelerde gerçekleştirdiği sivil halkı terörize etmesine ve etnik temizliğe son vermesi çağrısında bulunuyoruz.

Dünyanın Rusya'nın Ukrayna'yı acımasızca işgalini haklı olarak kınadığı ve Türkiye'nin çatışmayı sona erdirmek için arabuluculuk rolü üstlenmeye çalıştığı bir anda Türkiye'nin aynı anda Rusya'nın yaptığının aynısını yapıyor olması şaşırtıcıdır. Bize göre, teröre karşı savunma, hem Rus hem de Türk devletlerinin egemen ülkeleri yasadışı işgallerini haklı çıkarmak için kullandıkları bahanedir.

Bizim görüşümüze göre ve Birleşik Krallık'ın İrlanda ile ilgili kendi acılı deneyimine dayanarak, çatışmaların köklü nedenleri ancak angajman ve diyalog yoluyla düzgün bir şekilde ele alınabilir ve ancak tüm tarafları masaya getirerek çözümler bulunabilir. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk hükümetini tekrar tekrar müzakere masasına dönmeye ve çatışmaya barışçıl müzakere yoluyla çözüm bulmaya çağırdık. Şimdi bu çağrıyı tekrarlıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylemlerine yönelik tüm muhalefetin basit bir şekilde terör eylemi olarak etiketlenmesini kesinlikle reddediyoruz ve Birleşik Krallık Türkiye ve Kuzey Suriye'deki Kürtler için Tüm Partiler Parlamento Grubu'nun yakın zamanda PKK'nin terör örgütü olarak listelenmesinin gözden geçirilmesi için çağrıda bulunduğunu not ediyoruz. Ayrıca Belçika Yüksek Mahkemesi'nin 2017'de PKK'nın bir terör örgütü değil, bir iç çatışmanın aktörü olduğuna karar verdiğini de not ediyoruz.2023'te cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, mevcut Türk hükümetini şiddet ve baskıyı sona erdirmeye ve diyalog ve müzakereye dayalı yeni bir barış girişimi başlatma anını yakalamaya çağırmak için bu fırsatı değerlendiriyoruz. Mükerrer mektuplarımıza cevap alamamış olmamıza rağmen, bu vesileyle bir kez daha durumu görüşmek üzere bir toplantı talep ediyoruz.”

Mektupta imzası olan isimler şöyle:

*Mick Whelan, ASLEF Genel Sekreteri  

*John McGowan, SWU Genel Sekreteri

*Sarah Woolley, BFAWU Genel Sekreteri

*Manuel Cortes, TSSA Genel Sekreteri

*Dave Ward, CWU Genel Sekreteri

*Vicky Blake, UCU Genel Sekreteri

*Gary Smith, GMB Genel Sekreteri

*Sharon Graham, Unite the Union Genel Sekreteri

*Mary Bousted, NEU Genel Sekreteri

*Doug Nicholls, GFTU Genel Sekreteri

*Kevin Courtney, NEU Genel Sekreteri

*Roz Foyer, STUC Genel Sekreteri

*Mark Serwotka, PCS Genel Sekreteri

*Shavanah Taj, Wales TUC Genel Sekreteri

*Mick Lynch, Genel RMT Sekreteri

*Clare Mellor, CEO Thompsons Solicitors.