Silopi’de kitlesel yürüyüş: Şengal’i bombalamak, kadın iradesini bombalamaktır

img

ŞIRNAK - Êzidî Soykırımı’nı 7’nci yılında Silopi’de yürüyüşle protesto eden kadınlar, Türkiye’nin saldırılarına dikkat çekerek, “Şengal’i bombalamak, kadın iradesini bombalamaktır” dedi.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'e yönelik gerçekleştirdiği katliam, 7’nci yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde yürüyüşle protesto edildi. TJA aktivistleri ve HDP’liler ile Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra halkın katıldığı yürüyüşte, beyaz elbiseler ve siyah kurdeleler takıldı. Sanat Sokağı’na yapılan yürüyüşte, "Qetlîama li ser civaka Êzidî hatî kirin, ne hezimkirina hebûna gelê Kurd e" yazılı pankart açıldı, "Direnişi örgütlüyoruz, özgürlüğe yürüyoruz" ve "Jin jiyan azadî" yazılı dövizler taşındı.

KADIN MÜCADELESİNE SALDIRI 

Yürüyüşün ardından Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada konuşan TJA aktivisti Fehime Saruhan, DAİŞ saldırılarında 400 bin Êzidî kadının göçe zorlandığı, en az 3 bin kişinden de haber alınamadığını söyledi. Saruhan, "İçeride Kürtlere ve kadınlara yönelik ırkçı, faşist, militarist cinsiyetçi söylemleri besleyen bu iktidar, Şengal’i bombalayarak bu düşmanlığı bir kez daha açıkça ortaya koymaktadır.  Şengal’i bombalamak, kadın iradesini, kadın mücadelesi, halkların bir arada ortak yaşamasını bombalamaktır. Buna sessiz kalmak, karanlık IŞİD çetelerinin işlediği suçları onaylamaktır" dedi.

ÊZİDÎ KADINLARIN DİRENİŞİ

Êzidî kadınların DAİŞ’e karşı direnişini selamlayan Saruhan, 3 Ağustos'un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamanın ardından kitle oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem, "Bijî berxwedana Şengalê" sloganlarıyla sona erdi.