Genel-İş üyelerinden İHD’ye ‘ihlal’ başvurusu

img
MERSİN - Genel-İş Mersin Şube üyesi işçilerin karşılaştığı hak ihlallerine dikkat çeken İHD Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, sendika başkanının yaşananlara karşı işçileri suçladığını vurguladı.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) Mersin Şube üyesi işçiler, sendikada yaşadıkları hak ihlallerine karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesine başvurdu. İHD Mersin Şubesi, başvurulara dair işçilerinden katılımıyla dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir, işçilerin derneklerine başvurmalarının ardından Genel-İş Mersin Şubesi’nden konuya dair randevu aldıklarını, fakat yanıt verilmediğini dile getirdi.
 
'TEHDİT EDİLDİK'
 
Demir, İHD olarak Genel İş Mersin Şubesi’ne işçilerin yaşadıkları sorunları ve hak ihlallerin özetleyen yazı gönderdiklerini ancak Genel İş Genel Merkezinin 7 ay sonra İHD Genel Merkezine verdiği yanıtın kurumsal nezaket kurallarına aykırı, tamamen savunma temelli ve tek taraflı olduğuna dikkat çekti. Demir, "Genel İş Mersin Şube’nin Genel Kurulu delege seçiminde, işçilerin bize yaptıkları başvuruda iddia ettikleri ve yaşadıkları sorunları şu şekilde ifade edilmiştir: Delege seçimlerinin duyurusunun çalışma binalarına asılmaması, aday olmak isteyenlerin delege adaylıklarının sendika tarafından engellenmesi ve mor liste adı altında delege seçimlerine girmeleri neticesinde tehdit edilmeleri, delege seçimi günü açık oy kullandırıldığı gibi problemlerdir. Son başvurular ise; başvurularda şiddet kullanma, işyerinden sürme, mobbing gibi ihlalleridir” dedi.
 
İşçilerin yaşadıkları araştırılmadan sendika başkanı tarafından suçlanıldığını aktaran Demir, "İHD taraflı olarak ilan edildi. DİSK Genel-İş gibi emek alanında hak ve demokrasi temelli çalıştığını düşündüğümüz bir sendika açısından talihsizliktir” diye konuştu.