TTB, KESK, TMMOB VE DİSK: 6331’i kaldırın!

img

URFA - 6331 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükten kaldırılmasını isteyen  TTB, KESK, TMMOB VE DİSK, 9 yılda bin 235 iş cinayetinin yaşandığını belirtti. 

Türk Tabipler Odası (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 6331 Sayılı İş Kanunu’nun kabul edilmesinin 10’uncu yılına dair basın toplantısı düzenledi. Urfa Tabip Odası’nda gerçekleşen toplantıya sendika ve oda yöneticilerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi üyeleri de katıldı. Toplantıda ortak basın metnini Urfa Tabip Odası üyesi Ferhat Demir okudu.

‘İŞÇİ CİNAYETLERİ ARTARAK DEVAM ETTİ’

Aradan geçen yıllara rağmen yasanın yerine oturtulmadığını ve sürekli olarak değişiklik ve ertelemelere gidildiğini ifade eden Demir, “AKP iktidarı hazırlamış olduğu yasanın arkasında durmadı ve denetlemedi. Kabulü sırasında bile kimi maddelerinde kademeli geçiş öngörülen yasa hükümleri sonrasında birçok kez yine kademeli şekilde ötelendi ve değişikliğe uğradı. 6331 Sayılı Yasa ile işçi sağlığı ve güvenliği alanı, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) adıyla pıtrak gibi kurulmuş irili ufaklı şirketlere taşeronlaştırılmış, piyasanın koşullarına terk edilmiştir. İşçi sağlığı ve güvenliği alanından kamu tamamen çekilmiş, denetleme görevini bile yürütememiş, caydırıcı cezalar uygulanmamıştır. Bakanlık dijital evrak ve sözleşmelerin takibini yapmaya çalışırken, işçi cinayetleri artarak devam etmiş, meslek hastalıkları görünmez bir kader olmaya devam etmiştir” diye konuştu. 

“6331 Sayılı ‘Taşeronlaştırma Yasası’, emekçilerin canını alırken, sermayenin işçi sağlığını korumak için yaptığı harcamaları düşürmüştür” diyen Demir, yasayla birlikte patronların korunduğunu ifade etti.

9 YILDA BİN 235 İŞ CİNAYETİ

Yasanın, sendikaların ve meslek örgütlerinin alandaki gücünü kırmak için araçsallaştırıldığını belirten Demir, “Aradan on yıl geçti, işçi cinayetleri hız kesmeden devam ediyor. Meslek hastalıkları yine görünmezliğini sürdürüyor. 6331 sayılı Yasa iş kazası ve meslek hastalıklarını önleyemediği gibi artmasına da engel olamamıştır. 2013 yılında İSİG meclisinin kayıtlarına göre 1235 işçimizi işçi cinayetlerinde kaybettik. Yıllar içinde işçi cinayetleri artamaya devam etti ve 2021 yılında 2170 işçimizi işçi cinayetlerinde kaybettik” diye kaydetti.

TALEPLER

Demir kurumlar olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*6331 sayılı Yasa’dan vazgeçilmeli, işçi sağlığı alanını taşeronlaştırarak piyasaya açan OSGB’ler kapatılmalıdır. 

*İşyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık çalışanlarının özlük hakları, ücretleri, iş güvenceleri kamu tarafından güvence ve koruma altına alınmalıdır, sendikalaşmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

*Sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Sendikaların örgütlü olduğu alanların dışında da işçi sağlığı ve güvenliği alanında çalışmaları takip edebilecek, inceleme yapabilmesinin yasal düzenlemesi yapılmalıdır.

*6331 sayılı Yasa, yürürlükten kaldırılmalı, emek ve meslek örgütleriyle, üniversitelerle birlikte, işçilerin sağlığını ve güvenliğini merkeze koyan, mesleki sağlık etkileşimlerini araştırarak, gerçekten meslek hastalıklarını görünür kılan, işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının mesleki bağımsızlıklarını ve iş güvencelerini koruyan kamusal bir zihniyetle yeniden düzenlenmelidir. İşçilerin sağlığı ve güvenliği kamusal bir sorumluktur.”