DİSK-AR: Genç işsizlik AKP döneminde artıyor

img
İSTANBUL - Türkiye’de geniş tanımlı genç işsiz sayısının 2,3 milyon olduğunu açıklayan DİSK-AR, genç işsizliğin AKP döneminde arttığına vurgu yaptı.
 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 1. Çeyrek Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile 2021 yıllık verilerini kullanarak, Türkiye'de genç işsizliğe ilişkin verilerini paylaştı. 
 
Raporda, geniş tanımlı genç işsiz sayısının 2,3 milyon olduğu belirtildi. Genç işsizliğin AKP döneminde arttığına vurgu yapılan raporda, yüksek öğrenimli gençlerin ağırlıklı olarak asgari ücretle çalıştığı yer aldı. 
 
DİSKAR, 15-24 yaş arası gençlerle yaptıkları araştırmada, Türkiye’de genç işsizlik oranlarının salgın döneminde daha arttığına yer verdi. Raporda, “Salgın döneminde gençler işgücü piyasasından daha hızlı çekildi. İşi olmayan milyonlarca genç ya iş aramayı bıraktı ya da işgücü piyasasına girişlerini geciktirdi. 1 İş aramaktan vazgeçen, iş bulmaktan ümidini kesen ve işgücü dışına çıkan gençlerde hem dar hem geniş tanımlı işsizlik oranı artmaya devam ediyor” denildi.
 
GENİŞ TANIMLI GENÇ İŞSİZLİĞİ ARTTI
 
TÜİK 2021 yıllık verilerine göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 21,1 iken DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 41 olduğu belirtildi. Raporda, geniş tanımlı genç işsizliğinin dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan yüksek olduğu ifade edildi. 
 
GENÇ KADIN İŞSİZLİĞİ ‘VAHİM’ BOYUTTA
 
Raporda, genç kadınlarda işsizlik oranlarının daha vahim boyutta olduğuna değinildi. Raporda, “ Genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 26 ve geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 49,7 düzeyindedir. 15-24 yaş arası erkeklerde dar tanımlı işsizlik yüzde 18,8 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,1 olarak gerçekleşti. 15-24 yaş arası genç kadınlarda ise dar tanımlı işsizlik TÜİK tarafından yüzde 25,3 olarak açıklanmışken geniş tanımlı işsizlik yüzde 49,7 olarak hesaplandı. Böylece dar tanımlı işsizlik geniş tanımlı işsizlikten erkeklerde 17,3 puan ve kadınlarda ise 24,4 puan yüksek seyretmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
TÜRKİYE ÖN SIRALARDA
 
Raporda, Türkiye’de genç işsizliği AB-27, OECD ve G27 ülke ortalamalarından yüksek durumda olduğu belirtilerek, “ Mart 2022 verilerine göre genç işsizliği G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB-27 ülkeleri ortalamasında yüzde 14’tür. Türkiye, yüzde 21,1 olan dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda yer almaktadır” denildi.