BES: İktidar ‘sözde reform’larla haklarımızı gasp etti

img
HABER MERKEZİ - Sosyal Güvenlik Haftası'na ilişkin açıklama yapan büro emekçileri, iktidarın “sözde reformlarıyla" sosyal güvenlik hakkını gasp ettiğini söyledi.
 
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde açıklama yaptı. “3600 ek gösterge, yılda iki kere ikramiye, insanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı, kamusal sosyal güvenlik hakkı istiyoruz” pankartı açıldı. 
 
BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, büro emekçilerinin düşük maaş aldıklarını belirterek, “Sözleşmeli çalışanların kadro talebinin yok sayıldığı, mesleki birikimlerinin görülmediği, dışarıdan uzman kadrolar istihdam edilirken kurumda çalışanlara diğer kurumlarda olduğu gibi bu imkânın tanınmadığı koşullarda SGK emekçileri hakları için mücadele ediyor” diye konuştu.
 
Erdoğan, sosyal hakların içi boşaltıldığı koşullarında Sosyal Güvenlik Haftası'nın formalite olarak kutlandığını söyledi.
 
SÖZDE REFORMLAR
 
İktidarın “sözde reformlarıyla" sosyal güvenlik hakkının gasp edildiğini belirten Erdoğan “20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı. Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi, 2008 yılı sonrası işe başlayanlar için mezarda emeklilik az gibi, çalıştığı süre arttıkça emekli maaşı bağlanma oranının düştüğü bir ucube sistem dayatıldı” diye konuştu.
 
KAYIT DIŞI ÇALIŞMA 
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun televizyon programında mülteci işçilere yönelik sözlerini hatırlatan Erdoğan, “Sığınmacı Suriyelileri kastederek onları gönderirsek en fazla patronlar üzülür diyerek, bir yandan kayıt dışı çalışmayı meşrulaştırmış, bir yandan da sığınmacılar konusunda ki sahiplenmenin insani olmadığını gösterdiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor” diye konuştu.
 
‘HAKLARIMIZ TIRPANLANDI’
 
Daha sonra söz alan BES Genel Başkanı Bahadır Berdircioğlu, "Bu şartlarda kutlanacak bir haftadan söz etmek mümkün mü” dedi ve Türkiye’de derinleşen yoksulluğa dikkati çekti.
 
Kamu Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Şenol Köksal ise, “Yapılan kanunlarla emekçiler bütün haklarını kaybetti. Zorunlu bireysel emeklilik sistemiyle sorunların çözüleceği iddia ediliyor ama SGK’nın talan edildiği bir süreç yaşıyoruz” diye konuştu.
 
ADANA 
 
BES Adana Şubesi, SGK Adana İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Büro Emekçileri Sendikası Adana Şubesi Anayasa Mahkemesi kararı uygulansın ikramiyeler ödensin" pankartını açan BES Adana Şube üyeleri adına konuşan Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, AYM kararının uygulanıp, ikramiyelerin ödenmesini istedi. Güney,  "Emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz" diye konuştu.
 
 
ANTALYA
 
BES Antalya Şubesi, SGK Antalya İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkımızdan vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada BES Antalya Şubesi Devrim Mol konuştu. Mol, “Sosyal güvenlik haftasını kutlayacağımız günler gelecek, kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkını kazandığımızda, SGK emekçilerinin talepleri gerçekleştiğinde, SGK’nın demokratik bir işleyişe kavuştuğu koşullarda tüm emekçilerle birlikte sendikamız da SGK haftasını kutlayacak" dedi.
 
 
İZMİR
 
BES İzmir Şubesi, sosyal güvenlik hakkı ve sosyal güvenlik çalışanlarının hakları için İzmir SGK İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “İnsanca bir yasam, insanca bir ücret, herkese sağlık, güvenli gelecek bir haktır" pankartının açıldığı açıklamada “SGK emekçilerinin ikramiyeleri derhal ödensin” ve “Yılda iki ikramiye hakkimiz söke söke alırız” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “İkramiye hakkımız engellenemez”, “Sosyal güvenlik haktır gasp edilemez” ve “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları atıldı.
 
 
BES İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, zorunlu BES’in kaldırılması gerektiğini dile getiren Güven, “Kamusal emeklilik geliştirilmeli, Emeklilikte Yaşa takılanların talepleri kabul edilmeli, kayıt dışı istihdam önlenmeli, çocuk işçilik önlenmeli, işsizlik fonu sermayeye değil işçilerin kullanımında olmalı, GSS Prim borçları silinmeli, sağlıkta özelleştirme durdurulmalı, katılım payları kaldırılarak toplumun tamamı Anayasaya göre sosyal güvenceye alınmalıdır. Gasbedilen yaklaşık 40 adet ikramiyemiz toplu olarak derhal ödenmelidir. GYS Yönetmeliği değişmeli, liyakat geri gelmeli, mülakat kaldırılmalıdır” diye konuştu.