MB politika faizini sabit bıraktı

img

ANKARA- Yılın ilk politika faiz kararını açıklayan Merkez Bankası yüzde 14'lük politika faizini sabit bıraktı.

Üst üste faiz indiren Merkez Bankası (MB), 2022'nin ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. MB, yüzde 14’lük politika faizini sabit bıraktı.
 
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı  Tayyip Erdoğan'ın da banka politikalarına doğrudan müdahalesi ile MB, Eylül ayında faiz indirimi sürecine başlamıştı. 4 PPK toplantısında arka arkaya alınan kararlarla politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e indirilirken, 16 Aralık'ta yapılan son PPK toplantısında da faiz indirimi 100 baz puan olarak gerçekleşmişti. Toplantıdan sonra MB, açıklanan kararında yüzde 14’lük politika faizini sabit bıraktığını duyurdu.
 
7,28 MİLYAR DOLAR HARCANDI
 
Ocak 2014'ten sonra ilk kez 1 Aralık 2021'de döviz satış müdahalesinde bulunan MB’nin 5 müdahalesinin büyüklüğü toplam 7,28 milyar dolara ulaştı. MB tarafından yapılan resmi açıklamaya göre ilk müdahalede 844 milyon dolar, ikinci müdahalede 504 milyon dolar, üçüncü müdahalede 687 milyon dolar, dördüncü müdahalede ise 3,12 milyar dolar ve 17 Aralık'taki beşinci müdahalede ise 2,12 milyar dolar satıldı.
 
ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI
 
Arnavutluk ziyareti sonrasında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan AKP’li Erdoğan, kur ve faizin kademeli olarak düşeceği mesajını vermişti.