Mimarlar Odası’ndan işten atmaya tepki

img

ANKARA - Üyeleri Ali Atakan’ın kamu görevinden atılmasına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “iktidarın çözülme aşamasına girdiği dönemde toplumu sindirmeye çalışıyor” dedi.

 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İller Bankası binasının iş güvenliği açısından tehlikeli olduğunu söylediği için Diyarbakır’a sürgün edilen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan’ın kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Mimar Odası binasında yapılan açıklamada “Sürgünler, soruşturmalar işten çıkarmalar bizi yıldıramaz, siz gideceksiniz biz kalacağız” pankartı asıldı. Çok sayıda üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası’nın 10 yıldır yapıların yıkmasına, talan etmesine karşı Ankara Şube olarak mücadele ettiklerini hatırlattı.
 
‘HAKKINI NEDEN ARADIN’
 
Kamuda çalışırken sürgün edilen, savunması alınmayan bir kişinin hakkını aramasının normal olduğunu söyleyen Candan, “Hak da örgütlü yapıda aranır. Yürütmeyi durdurma kararı için dava açıldı. İdari mahkemelerde şöyle bir madde geçmiş; ‘bir kamuda çalışanın bir yerden bir yere görevlendirilmesi, sürgün edilmesi süresinde kurumun görüşü alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemez’ diye bir madde. Dolayısıyla 30 gün içerisinde kurum görüşü alınacak kurumun görüşüne göre yürütmeyi durdurma kararı verilecek. 30 günlük süre devam ederken, İller Bankası henüz savunmasını vermeyen Ali Atakan’la ilgili yüksek disiplin kurulu toplantıya çağırıyor. 657 sayılı devlet memurları kanuna göre Ali Atakan’ın iş akdinin feshedilmesine ilişkin hızla karar veriliyor. Burada deniliyor ki ‘sen hakkını neden aradın, sen neden sendikayla görüştün, sen neden Murat Emir’e bu bilgileri verdin’ diyor” şeklinde konuştu.
 
‘BENİ YARGILAYIN’
 
CHP Milletvekili Murat Emir’e bilgileri kendisinin verdiğini söyleyen Candan, “Eğer bir yargılama süreci yapacaksınız biz buradayız. Bu olayın siyasi bir karar olduğu çok açık belli çünkü; iktidarın artık çözülme aşamasına girdiğinde her alana saldırarak bu alanlarda bir baskı yaklaşımıyla toplumu sindirmeye çalışıyor” dedi.
 
‘MÜCADELE ALANLARINI DOLDURACAĞIZ’
 
Ardından konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, “Bilinmeyen bir dille algılanması zor bir metin, ben anlamakta zorluk çektim. Böyle düzeysiz saçma sapan bir metin ben daha önce karşılaşmadım. TMMOB’a bağlı odaları yöneticileriyle her daim kamu yararı ilkesi çerçevesiyle bu ülkenin kaynaklarını doğal varlıklarını korumak için bütün mücadele alanlarını dolduracaktır.  Yaptığınız uyduruk korkutma yada insanları uyduruk, kendi isteği dışında bir başka yere gönderilmesini tartışacağız derken aslında kurumdan komple çıkartılmasının tartışıyoruz. Neresinden bakarsan değersiz bir durum. Bu konunun takipçisi olacağımızı dile getiriyorum” ifadelerini kullandı.
 
‘MERKEZ ANKARA PROJESİNE KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN
 
Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Teknikeri Seyit Ali Korkmaz ise, şunları söyledi: “Ali Atakan’ın bugün maruz kaldığı şey, kendi mesleki birikimini ve halktan emekten yana kullandığı için. Hukuksuz bir şekilde kullanıma açılan Merkez Ankara projesine karşı çıkması ve devam eden süreç olarak değerlendiriyoruz. Şunu biliyoruz ki; AKP rejiminin yönetememe krizini baskıyla aşmaya çalışmasından ibaret. Bu KHK’larla ihraç edilen kamu emekçileri bunun devamında yürüttükleri görevlerde baskı altında kalan yürütmeyi durdurma konularında meslektaşlarımız, yönetici ve üyelerimiz birçok sıkıntı yaşıyorlar Ali Atakan’dan bunlardan biri. Bizler Ali Atakan’ın yürüttüğü bu mücadele de onların yanında olduğumuzu, sürecin takipçisi olduğumuzu belirtiyoruz.”