İstanbul sokakları: Gıdasızlıktan uçuyoruz!

img

İSTANBUL - Ekonomideki kötü gidişatı değerlendiren İstanbul'da yaşayanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ekonomi uçuyor" sözlerine tepki göstererek, "Gıdasızlıktan uçuyoruz” dedi. 

Merkez Bankası (MB) Para Politikaları Kurulu'nun (PPK) dünkü toplantısının ardından yüzde 18'lik politika faizi 200 baz puan indirerek, yüzde 16'ya çekildi. Karar sonrası piyasalar hareketlenirken, Dolar 9.47, Euro ise 11.05'le tarihi zirvelerini gördü. Bir süre önce "ekonomi uçuyor" açıklaması yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla alındığı belirtilen karar sonrası ekonomideki kötü gidişatın daha da derinleşmesi bekleniyor. Döviz kurlarındaki hareketlilik ve ekonomideki gidişatı İstanbul'da yaşayanlara sorduk. 
 
EKONOMİ POLİTİKALARI 
 
Her geçen gün ürünlere gelen zamlardan şikayet eden Kartal Dikici, ekmek alamayacak duruma gelen insanların olduğuna dikkati çekti. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Dikici, iktidar yetkililerin her sorunu “dış güçlere” bağlamasına tepki gösterdi. Bu durumu "kendini aklama" olarak değerlendiren Dikici, “Her suçu dış güçlere atıyorlar. Hepsi yalan. Bu hükümetin uydurması. Bir şeye zam geliyor, zam sonrası 'biz bunu dolarla aldık' diyorlar. Aslında hepsi bu hükümetin oyunları. Bu hükümetin gitmesi lazım” dedi. Dikici, Erdoğan’ın “Ekonomi uçuyor" ifadelerine işaret ederek, "Ama bence zamda uçuyoruz. İnsanlar rahat rahat fikrini söyleyemiyor” diye kaydetti. 
 
'HÜKÜMET GİTMELİ'
 
TL'nin her geçen gün değer kaybettiğini söyleyen Hamdin Tekin, asgari ücretle çalışan birinin geçinemediğini ifade etti. Tekin, "Dolar durmadan artıyor. Uzaya uçuyoruz! Her şeye zam yapılıyor. Eşimle pazara gidiyoruz bir şey almadan geliyoruz. Kiraların fiyatı ortada. Asgari ücretle çalışan birisiyim. İhtiyaçlarımızı nasıl karşılayalım? Bu hükümetin gitmesi lazım artık” ifadelerini kullandı. 
 
GENÇLERİN DURUMU  
 
Asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını aktaran Umutcan Ataş, geçim sıkıntısının büyüdüğünü ve insanların kalacak yer bulmada sorun yaşadıklarına dikkati çekti. Ataş, bir ülkenin gelişimi için gençlerin geçinebilmesi gerektiğini belirterek, “Gençler olarak geçinemiyoruz. Dolayısıyla bu gelişmiş bir ülke değil. Cumhurbaşkanı 'biz uçuyoruz' diyor. Ama hikaye, nereye uçuyoruz?” diye belirtti.
 
ZENGİN VE FAKİRİN HALİ  
 
İktidarda olanların geçinebildiklerini ancak bu durumun kendileri için geçerli olmadığına vurgu yapan Hürkan Kaya, “Cumhurbaşkanı ekonominin ne durumda olduğunu görmüyor. Alt kademelere indiğinde ekonominin ne durumda olduğunu görür” dedi. Hayat pahalılığı ve gençlerin işsiz olduklarını ifade eden Kaya, “Gençlerimize iş verilsin. Çoğu işsiz. Asgari ücretle nasıl geçinebilir ki insanlar? Ev kiralarının hali ortada. Bir yağ alıyorsun bir hafta kullanıyorsun ve bitiyor. Yemek yapmak zorundayız, kıyafete bütçe ayırmak zorundayız. Bir asgari ücretle nasıl bunları karşılayabiliriz? Baştakiler ancak kendi maaşlarına zam yapıyor. Asgari ücrete zam yapılması lazım. Zengin giderek zenginleşirken, fakir giderek fakirleşiyor” şeklinde konuşuyor.
 
UÇAN EKONOMİ
 
Yurttaşlardan Mecide Keleş, ekonominin gidişatının kötü olduğunu söyledi. Halk ekmeğinin satıldığı büfelerin önüne oluşan kuyruğa dikkati çeken Keleş, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı ‘ekonomide uçuyoruz’ diyor. Doğru gıdasızlıktan uçuyoruz. Hiçbir şey alamamaya doğru uçuyoruz. En ucuz meyve olmuş 25-30 TL. 3 çocuklu aile nasıl alabilir? Alamaz, mümkün değil. Elektrik ve doğalgaz zamlarını ödeyemeyeceğiz, yakmayacağız yani. İnsanlar evlerinde battaniyeyle oturur herhalde."