Sokağın mesajı: Tencere hükümet devirir

img

ANKARA - Artan ekonomik sorunlarla boğuşan esnaf, öğrenci ve işsizler, iktidarın bir an önce değişmesi gerektiğini belirterek, “Tencere hükümet devirir” mesajı verdi.  

Uygulanan ekonomi politikalarıyla dolar 9,30 TL seviyelerinde seyrederken, geçim sıkıntısı yaşayanların sayısı bir hayli arttı. Öğrenciler yurt-kira sorunu, gençler işsizlik sorunu, emekliler geçim sorunu yaşıyor. TL’nin değer kaybetmesiyle döviz ile alım yapan esnaflar da krizden etkilendi. Ekonomik sorunlara ve bu sorunların seçimlere olası yansımalarına ilişkin Ankara’nın Ulus semtinde sokağa mikrofon uzattık. 
 
TL’NİN DEĞERİ YOK
 
Ankara Ulus’ta bir pazarda 25 yıldır balıkçılık yapan Faruk Özdemir, esnafın artık alım gücünün olmadığını, zararına ürün satmaya başladığını belirtti. Özdemir, “Hamsi kasasını 350 liraya alıyorum, 25’e satsam 290 lira ediyor. Esnaf olarak çok zor durumdayız. İnsanlar bir şey alamıyor, sadece tezgahlara bakıp geçiyor” ifadelerini kullandı. TL’nin döviz karşısında artık hiçbir değeri olmadığını vurgulayan Özdemir, ithalattan dolayı Türkiye’de her şeyin dolara endeksli olduğunu ve bu durumun esnafların kepenk kapatmasına yol açtığını söyledi.  Özdemir, “Bunlar daha iyi günlerimiz, dolar 10’u da geçer, ekonomi diye bir şey yok artık. Günü birlik geçiniyoruz, akşam yatıyoruz zam, sabah kalkıyoruz zam. Her şeye günlük zam geliyor. Samanı bile ithal ediyoruz, çiftçi harap olmuş durumda. 20 yıl önce bunu söyleseler gülerdik” diye konuştu.  
 
KASAYI BOŞALTTI
 
Ekonomik sorunların seçime yansıyacağını düşünen Özdemir, iktidarın yalanladığı anketlerin gerçeği söylediğine dikkati çekerek, “Önümüzdeki ilk seçimde bu iktidar gidecek” dedi. Özdemir, devlet bütçesinde para olmadığını, zamlar olmasa devletin ayakta kalamayacağını belirterek, “128 milyar dolar nerede? Küçük enişte Berat Albayrak maliye kasasını boşalttı, gitti. Milleti dinle uyutup, namazla uyutup paraları götürüyorlar. İktidara bu seneden sonra güle güle” şeklinde konuştu.  
 
Bunca yıl emekliliği için çalıştığını, fakat emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasıyla umudunun kalmadığını söyleyen Özdemir, “Ömrümüz kalırsa göreceğiz, mezarda emekli olacağız” diye ifade etti. 
 
‘BU İKTİDAR GİDECEK’ 
 
Aynı pazarda manavlık yapan Harun Haymana, çalıştığı pazarın boş olduğunu belirterek, “Vatandaş harcama yapmaya korkuyor. Ülke ekonomisi şu an 12 Eylül dönemindeki durumdan bile daha kötü halde. İnsanlar uyumadan önce ‘acaba yarın neye zam gelecek’ diye düşünüyor. Köylü elindeki malı nasıl zarar etmeden satarım diye düşünüyor. Ev emekçileri akşam sofraya ne yemek koyabilirim diye düşünüyor. Öğrenciler nerede yaşarım diye düşünüyor. Tüm ülke düşünüyor ama çözüm bulamıyor. Çözüm çok net, bu iktidar gidecek” şeklinde konuştu. 
 
‘BUNALMIŞ DURUMDAYIZ’ 
 
Ekonominin 10 yıl öncesine göre kötü durumda olduğunu hatırlatan üniversite öğrencisi Selmanur Gündoğdu, “Ekonomik olarak bu kadar gerileme anormal. Dış ülkeler gelişirken, uzaya çıkarken, biz dolmuşa binemeyecek bir hale geldik. Biz Z kuşağı olarak gerçekten artık bunalmış durumdayız. Ekonomik olarak sürekli bir gerileme durumu söz konusu. Seçimlerde AKP haricinde her partiye oy verebiliriz” sözlerini kullandı. 
 
'AYDA BİR ET YİYEMİYORUZ' 
 
İşsizlik sorunundan yakınan, aylardır iş bulamadığını ve bu durumun aile yaşamında büyük sorunlara yol açtığını vurgulayan Mustafa Altın ise, “Ülkenin ekonomisi iyi durumda diyenlerin hepsi ya iktidardan beslenenler ya da yurtdışındaki gurbetçilerdir. Vatandaş asgari ücretle geçinme konusunda Mandrake’yi bile şaşırtacak derecede sihirbazlık yapıyor adeta. Bir de asgari ücretle geçinemeyip her gün Allah’a şükredenler var. Tabii ki şükret tabii ama sadece şükürle olmaz” diye aktardı. 
 
Çocuklarına ayda bir kere bile et yediremediğinin bilgisini veren Altın, “Bir söz vardır ‘tencere hükümet devirir’ diye. Bu iktidar bu seçimde de düşmez ise bir daha toparlanamayız” şeklinde ifade etti. 
 
GENÇLER UMUTSUZ 
 
Sokakta mikrofona uzattığımız, ancak isimlerini açıklamak istemeyen birçok üniversite öğrencisi de ekonomik problemlerin artık altından kalkılamaz bir hale evrildiğini ve öğrencilerin büyük zorluklar yaşadığını hatırlatarak, “Sokaktaki gençlerin haline bir göz atan herkes ekonominin ne kadar kötü bir halde olduğunu görebilir” dedi. Sorunların iktidar kaynaklı olduğunu kaydeden öğrenciler, bu iktidarın bir an önce değişmesi gerektiğini ifade etti. Öğrenciler, “Ben çocuktum Erdoğan vardı, şu an 18 yaşındayım hala Erdoğan var. Bizler Z kuşağı olarak artık sadece yurtdışına gidip, orada bir hayat kurmak istiyoruz. Ülkede despot bir yönetim anlayışı var. Geçenlerde birkaç liseli, Erdoğan’ın halka çay atma anını taklit ettiği için suçlandı. Erdoğan, 2023’teki seçimlerde Z kuşağından oy alamayacak” ifadelerini kullandı. 
 
YURT ÜCRETLERİ ARTTI
 
Ekonomi için söylenecek söz olmadığını kaydeden öğrenciler, ulaşım, yurt ve yemek giderlerini karşılayamadıklarını söyledi. Yurt ücretlerinin arttığını, buraya her ay 700 TL ödeme yapıldığını ifade eden öğrenciler, tek amaçlarının dil öğrenip yurt dışına çıkmak olduğunu belirtti. Öğrenciler, “Aldığımız havadan bile vergi alacaklar neredeyse. Ekonomi seçimlerden sonra da belki hemen düzelmeyecek ama bu iktidarla hiç düzelmeyecek. Artık beklentimiz kalmadı” diye konuştu.