Sinbo direnişçisi Türker’in yürüyüşüne polis engeli

img
İSTANBUL – Kod-29’la işinden atılan Sinbo direnişçisi Dilbent Türker’in Ankara’ya başlattığı yürüyüş polis tarafından engellendi.  
 
İstanbul Avcılar’da bulunan Sinbo Fabrikası’nda çalışan ve kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye olduktan sonra Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarılan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker’in sürdürdüğü direniş 188’inci gününe girdi.  “İşe iade, Kod-29’un kaldırılması ve sendikal faaliyetlerin engellenmemesi” talepleriyle direnen Türker, hakları için Ankara’ya yürüme kararı aldı. Bugün Sinbo fabrikası önünde yapılacak basın açıklamasından sonra Ankara yürüyüşü başlayacak. Yürüyüş öncesinde TOMİS yaptığı yazılı açıklamayla polisin yürüyüşü keyfi olarak engellemeye çalıştığını belirterek, keyfi yasaklara boyun eğmeyeceklerini bildirdi.
 
 YASAKLAMAYA ÇALIŞTILAR
 
Polisin 29-30 Temmuz'da sendika temsilcilerini arayarak yürüyüşlerinin “gösteri ve yürüyüşler kapsamında” olduğu ve “Valilikten izin alınmadığı için yapılmayacağını” bildirdiğine değinilen açıklamada, sendika temsilcisinin, polisin tutumunun keyfi ve yasalara aykırı olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Polis, ‘valiliğin yürüyüşü yasaklayabileceği’, metrobüse kadar yürümemizi ve diğer mesafeyi araçla gitmemizi, sendika ibaresi olan hiçbir araç taşıyamayacağımızı’ gibi ifadeler kullandı” denildi.
 
TUTUM KEYFİDİR
 
Kaymakamlık ya da valiliklerden alınacak yasaklama kararlarının gayri meşru ve hukuksuz olduğunun altı çizilen açıklamada, “Ayrıca belirtmek isteriz ki; polisin görev tanımında demokratik hak ve özgürlüklerin kullanımını yasaklamak vb. gibi bir yetki ve tanım yoktur. Bu tutum tamamen keyfidir” belirtildi.
 
KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ
 
Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Sömürücü patronların ve uşak takımının her türlü baskı ve zorbalığına ses çıkarmayanlar, haklarımız ve geleceğimiz için verdiğimiz mücadelede karşımıza dikiliyorlar. Bu durum bile her türlü yasadışı, kuralsız çalışma dayatan, işçileri köleleri gören patronların korunup kollandığını gösteriyor. Bizler bu keyfi tutumlara boyun eğmeyeceğiz. Yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz. Tüm duyarlı kamuoyunu da bu keyfi tutumlara karşı dayanışmaya, Ankara yürüyüşü öncesi uğurlamaya davet ediyoruz.”